Speedlight 270EX

Pieter Dhaeze vrijdag 01 januari 2010

Flitsen staat onterecht in een slecht daglicht. Bij hoge ISO's kunnen we bij weinig licht uit de hand wel scherpe (onbewogen) foto's maken, maar de beperkte lichthoeveelheid én -kwaliteit zorgen toch voor minder detail en lagere verzadiging van de kleuren. In die omstandigheden kan toevoegen van een beetje flitslicht van hoge kwaliteit dus wonderen verrichten. Dat kan met de opklapflitser, maar je hebt meer flexibiliteit met de nieuwe Speedlight 270EX. 

Speedlight 270EX
De jongste telg in de brede range van Canon Speedlight flitsers is de 270EX. Het is de opvolger van de 220EX en dankzij zijn kleine formaat heb je hem letterlijk altijd 'op zak', want daar past hij ook gemakkelijk in. Het richtgetal is 27 en is daarmee ruim twee keer zo krachtig dan de opklapflitser van je EOS. Bovendien is de breedte van de flitsbundel te variëren. In de gewone stand heeft de 270EX een bredere flitsbundel dan de opklapflitser en zoom je verder in, dan kun je de kop uittrekken en is de bundel smaller dan bij de interne flitser. Het flitslicht komt zo beter overeen met de beeldhoek van het brandpunt van de lens en dat levert een beter belichte foto op. Behalve een groter flitsbereik en variabele flitsbundel, heeft de 270EX nog een groot voordeel ten opzichte van de opklapflitser en dat is dat je de kop ook kunt kantelen en zo dus indirect kunt flitsen! Ideaal voor een natuurlijke lichtverdeling in ruimtes met een laag wit plafond, zoals woonkamers en receptie- en feestruimtes. Je voorkomt met indirect flitsen tevens harde slagschaduwen en rode ogen.

2x AA
De voeding van de Speedlight 270EX bestaat uit twee ‘simpele' AA-batterijen en gezien de universele verkrijgbaarheid daarvan sta je met deze flitser nooit zonder stroom.

De praktijk
Om de functionaliteit van de Speedlight 270EX duidelijk te maken, kunnen we nog vele bladzijden vol schrijven, maar een foto zegt meer dan duizend woorden en daarom hebben we met deze flitser een heel alledaagse test gedaan in een omgeving waar flitsfoto's voor de gemiddelde vrijetijdsfotograaf het meest van toepassing zijn: in de huiskamer. We hebben de 270EX gebruikt in combinatie met een EOS 1000D en daarop een EF-S 15-85mm (brandpunt: 20mm AWB Beeldstijl: Standaard)

Foto 1
De eerste opname hebben we in de P-stand gemaakt zonder flits bij ISO 1600. Bij f/4 hebben we dan een sluitertijd van 1/20s. Dankzij beeldstabilisatie is dit kort genoeg om bewegings-onscherpte door trilling van de camera te voorkomen. De foto is redelijk scherp en ietwat warm van kleur, maar voor een kleine afdruk zeker bruikbaar. Zodra we de foto echter groter afdrukken of willen bewerken, zien we snel ruis verschijnen. En de 'lange' sluitertijd geeft een verhoogde kans op bewegingsonscherpte van het onderwerp (let op de hand).
Foto 2
Vervolgens hebben we de camera op ISO 800 gezet en met de opklapflitser een opname gemaakt bij 1/60s. Het wordt een typische direct geflitste foto met een dubieuze belichting, hoewel de positieve invloed van ISO 800 al wel duidelijk zichtbaar is. Onscherpte door beweging van de camera of het onderwerp, blijven bij deze sluitertijd en het korte flitslicht achterwege.
Foto 3
In de volgende opname hebben we de Speedlight 270EX gebruikt in plaats van de opklapflitser. De belichting is veel meer egaal, maar het is nog wel goed te zien dat het licht direct voor op het onderwerp valt.
Foto 4, 5 en 6
In de volgende drie foto's hebben we de flitskop van de 270EX op het plafond gericht en de camera achtereenvolgens op ISO 400, 800 en 1600 gezet (allen P-stand, f/4 en 1/60s). Het onderwerp is nu meer egaal uitgelicht en naarmate de ISO wordt verhoogd wordt de hoeveelheid flitslicht ten opzichte van het aanwezige kunstlicht minder en daarmee de kleur van de foto warmer. Onze voorkeur gaat dan uit naar foto 5, waarbij we indirect geflitst hebben en door ISO 800 een mooie balans is ontstaan van het aanwezige licht en de toegevoegde hoeveelheid flitslicht. Ruis is duidelijk minder dan de foto zonder flits bij ISO 1600 en ook de kleuren en de hoeveelheid detail zijn duidelijk beter.

5D en 1D-serie
Om de grootte van het beeld van de zoeker niet in het gedrang te laten komen heeft Canon er bij de EOS 5D- en 1D-serie voor gekozen de opklapflitser te laten vervallen. Geen probleem, want deze pro-camera's vragen om krachtige, snelle flitsers, zoals de Speedlight 580EX II. Toch heb je in het veld soms een klein invulflitsje nodig. Een grote Speedlight heb je niet altijd bij je en de 270EX is dan dé oplossing. Dus heb je een EOS 5D of 1D, dan mag de Speedlight 270EX niet in je tas ontbreken. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Conclusie
Durf te flitsen. Zeker bij minder licht kan bij hogere ISO's de foto flink opknappen dankzij een klein beetje flitslicht. Voor veel onderwerpen heb je dan geen 'grote' Speedlight nodig, maar kun je met de 270EX goed uit de voeten en is het zeker ook een prima flitser voor 'erbij'.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.