Tony Vingerhoets

  • De Chinese cultuur van overvloedigheid geplaatst op zaterdag 16 april 2011 11:51:45 door pjcdhaeze

    China is de oudste bestaande cultuur ter wereld. De geschiedenis beslaat een onafgebroken periode van 5000 jaar. Vanzelfsprekend heeft die tijdsspanne culturele hoogte- en dieptepunten gekend.

    Door velen wordt de Tang dynastie (618-907) als het absolute hoogtepunt van de Chinese beschaving gezien. Het was een zeer liberale, multi culturele samenleving waarin kunst en cultuur konden gedijen. Die rijkdom zie je tot op de dag van vandaag in veel facetten terugkomen.

    Na de culturele revolutie, waar veel in de ban werd gedaan, is er in China een her-nieuwde interesse voor historische cultuur. Dat verklaart de huidige populariteit van Chinese opera; de flamboyante kostuums, passionele zang en acrobatisch acteer-werk zijn state of the art. Maar ook een verfijnde kunstvorm als calligrafie staat weer volop in de belangstelling. En feitelijk wordt cultuur nergens zo geëtaleerd als in de overvloedige Chinese keuken met z'n ontelbare gerechten.


    Een stad als Beijing staat vol met de sprekende voorbeelden van China's oude rijke cultuur: de Verboden Stad, het Zomerpalijs, Beihai, Tempel van de Hemel, Lama Tempel enz. In deze traditionele architectuur zie je een hang naar het ornamenteren. Die neiging tot overdaad zie je ook terugkomen in hun theater, kunst, muziek, literatuur en zelfs spiritualiteit. Chinezen hebben totaal andere esthetische opvattingen dan het Westen; voor de een is het kitsch, voor de ander kunst.

     

    Het is natuurlijk onmogelijk dat allemaal met enkele foto's weer te geven maar deze beelden illustreren die exuberantie. Als voormalig designer heb ik een hang naar minimalisme dat in schril contrast staat met de Chinese voorliefde voor weelde. Als fotograaf vind ik China een regelrecht walhalla. Ondanks dat ik inmiddels vijftien provincies heb bereisd ben ik telkens weer verwonderd over nieuwe bestemmingen. En hoe kun je dat beter tot uitdrukking brengen dan met fotografie?


    Met de komende postings wil ik telkens een facet van China belichten om zo mijn ervaring met jullie te delen. Onderwerpen zijn er te over omdat China volop in beweging is. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Wordt vervolgd...


    Tony Vingerhoets
    Beijing, 9 april 2011


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.