08 Compositie Samenvatting

Pieter Dhaeze woensdag 15 september 2010

In EOSzine 1001 zijn we begonnen met een serie over compositie onder de titel 'Bewuster mooiere foto's maken'. Hoewel dan meteen gedacht wordt aan de 'regel van 1/3' of 'onderwerp uit het midden', zijn we dieper gegaan dan deze twee gemeenplaatsen en hebben we geprobeerd het proces dat voorafgaat aan de uiteindelijke opname te ontrafelen en te structureren in de tien belangrijkste punten van het visualisatieproces.

Visualisatieproces
Een foto begint met een onderwerp wat je 'in het veld' ziet. We zijn daarbij geneigd om meteen op de ontspanknop te drukken. Vaak is het resultaat echter beter als we eerst nadenken hoe de foto zou moeten worden. Dit is een creatief proces wat we kunnen omschrijven als de visualisatie. In dit visualisatieproces hebben we tien elementen gedefinieerd die de totstand-koming van de opname in zekere mate beïnvloeden. Deze aspecten zijn onder te verdelen in drie categorieën: gereedschap, vaardigheden/techniek en omstandigheden.

 

 

1. Lenskeuze (EOSzine 1002)
2. Compositie (EOSzine 1003)
3. Standpunt (EOSzine 1002)
4. Licht (EOSzine 1004)
5. Scherpstellen (EOSzine 1005)
6. Kleur (EOSzine 1004)
7. Scherptediepte (EOSzine 1005)
8. Sluitertijd (EOSzine 1006)
9. Locatie, weer, tijd (EOSzine 1007)
10. Accessoires (EOSzine 1008)

Hebben we als fotograaf het juiste 'recept' bepaald met deze ingrediënten, dan kunnen we hiermee met een grote voorspelbaarheid de eerste opname maken. Zijn we bij terugkijken op de camera tevreden, dan is daarmee het visualisatieproces van die foto ten einde. Wijkt het resultaat van al onze inspanningen af, dan kunnen we het 'recept' aanpassen of zelfs het originele concept wijzigen tot uiteindelijk het initiële beeld en de finale foto met elkaar overeenstemmen.

Inspiratie en hard werken
Bovenstaande - theoretische - bespiegeling van het ontstaan van een mooie foto zal zeker een basis zijn om je fotografie naar een hoger plan te tillen, maar het geeft je geen garantie. Omdat fotografie een creatieve uiting is, spelen ook talent en inspiratie (en een beetje geluk) een grote rol bij het maken van een pakkend beeld.
Talent is niet te koop, maar ben je niet geboren met een fotografisch oog, dan hoef je toch niet bij de pakken neer te zitten. Door veel naar werk van anderen te kijken, je foto's te 'klank-borden' met je publiek en medefotografen en de techniek 100% in de vingers te hebben, kan iedereen van het standaard kiekje een onderscheidende foto maken.
Zit fotografie wel in je genen, dan zal slechts de combinatie met inspiratie leiden tot hoog-staand werk. Die inspiratie is trouwens voor iedere fotograaf een onontbeerlijk ingrediënt om te komen tot een mooie foto. De prikkeling om enthousiast 'het veld' in te gaan, kun je thuis al vinden door op internet het werk van andere fotografen te bekijken. Zo kom je in aanraking met bijzondere technieken of ontdek je onbekende, maar interessante locaties of onderwerpen. Een dergelijke speurtocht moet het adrenalinepeil in je bloed zo opstuwen, dat je niet kunt wachten om met je camera aan de slag te gaan om met die beelden op je netvlies, je eigen 'foto-ding' te gaan doen.
Wees echter niet verbaasd dat ondanks talent en inspiratie, fotograferen soms hard werken kan zijn. Vroeg uit bed, lange reistijden, uren wachten op het juiste moment, enkele keren terug moeten. En als je dan thuiskomt met veel foto's, dan wacht het traject van beoordelen, selecteren, bewerken, archiveren en publiceren. Bij 100 foto's hoeft dat niet langer dan een uurtje te duren, maar na vier dagen kraanvogels fotograferen in Duitsland en bijna 10.000 RAW-beelden, is dat bijna een hele 'werk'-week.

KRAANVOGELS
Jaarlijkse maken vele tienduizenden kraan-vogels in hun reis van Scandinavië naar het warme zuiden een tussenstop in het gebied van Rügen en Pruchten in Duitsland. Dit indruk-wekkende schouwspel is gedurende vier dagen door Johan van de Watering met de camera gevolgd, waarbij alle aspecten van het hier genoemde visualisatieproces ruimschoots aan bod zijn geweest, waarvan hierboven enkele prachtige voorbeelden..

Conclusie
Fotografie is leuk! En al heb je misschien niet het beste gereedschap en ontbreekt soms de benodigde kennis, door gewoon het veld in te gaan en je foto's met anderen te delen en te bespreken, kom je uiteindelijk toch tot die ene foto die een plaats verdient aan de muur in de woonkamer. En je zult merken dat de geboorte van de volgende 'voltreffer' dan een stuk eenvoudiger wordt en je dus nog meer plezier aan je hobby zult beleven.

Een compilatie van alle artikelen over 'mooiere foto's maken', kun je hier een pdf downloaden.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.