Canon PowerShot G7X mark II

door Pieter Dhaeze op dinsdag 17 mei 2016

Met de PowerShot G7X is Canon in het camerasegment gestapt van de ‘large sensor’-compact met een lichtsterke zoomlens. Deze camera’s combineren de hoge beeldkwaliteit van een 1-inch sensor met échte compactheid (jaszakformaat), iets wat bij spiegelloze systeemcamera zelden meer het geval is. De PowerShot G7X (review) kreeg al snel gezelschap van de G3X (review), G5X en G9X (reviews), allemaal 1”-camera’s met hun eigen specifieke kwaliteiten.
Nu is er de opvolger van de populaire G7X, de  PowerShot G7X mark II. Onze ervaringen.

ps-g7x2

De verschillen
We hebben al veel mooie foto’s gemaakt met onze eigen PowerShot G7X als reisgenoot (klik hier). Hoewel geen camera perfect is, hebben we er weinig over te klagen. Het feit dat de camera ongemerkt in mijn jaszak meereist of achteloos in een klein lederen schoudertasje meelift, maakt het tot een heel dankbaar en capabel stukje fotogereedschap. Als we dan toch drie verbeterpuntjes zouden mogen noemen, dan is dat onderstaand lijstje:

  • gripje voor meer houvast
  • lcd-scherm als G5X, dus vari-angle
  • betere close-up (auto)focus

Blijkbaar hebben ze dat in Japan gehoord, want onze eerste twee wensen (gedeeltelijk) zijn vervuld. De PowerShot G7X mark II heeft nu een subtiel gripje van rubber en dat geeft een veel betere houvast. Het lcd-scherm heeft een ander draaisysteem en kan nu ook 45° naar beneden kantelen. Helaas is het nog geen vari-angle, maar voor hogere standpunten heel welkom.

Met een 1"-sensor kun je bij f/2.8 toch leuk spelen met de scherptediepte
scherptediepte

Het AF-systeem is jammer genoeg niet veranderd. Voor alle dagelijkse onderwerpen fungeert het prima, maar wil je creatieve close-ups maken, dan vraagt dat enig geduld. Wij zetten de camera dan meestal op Manual focus en kiezen dan de kortste scherpstelafstand.

In ruil voor dat laatste ontbrekende verbeterpunt hebben we wel veel nuttige zaken erbij gekregen, zoals blijkt uit volgend overzicht:

  • G7X2_specs14-bits i.p.v. 12-bits
  • DIGIC 7 processor
  • 8 fps i.p.v. 6.5 fps
  • Q-menu
  • EOS menu
  • Lichte Tonen Prioriteit
  • Auto optimalisatie Helderheid
  • Hoge ISO ruis
  • Auto ND
  • RAW met diverse JPEG-resoluties
  • Beeldstijlen (video)
  • Flitser indirect
  • Lensring klik of vloeiend
  • Time lapse movie
  • RAW-verwerking in camera
  • Slow Sync (flitsen <1/250s)
  • Copyright gegevens

En daar worden we dan weer heel blij van. We zullen hier niet alle nieuwe functies bespreken, maar er een paar uitlichten.
RAW-bitdiepte
Met het toenemen van de bitdiepte van 12- naar 14-bits wordt het dynamische bereik van de RAW-bestanden weer een stuk groter en wordt het gat met zijn EOS-familie gedicht. Je haalt nu meer detail uit hooglichten en diepte schaduwen en de G7X mark II is dus nog beter geschikt voor landschappen.
DIGIC7
De PowerShot G7X mark II is de eerste Canon-camera met de nieuwste generatie beeldprocessor, zijnde DIGIC 7. Dat betekent meer snelheid, betere ruisonderdrukking, diverse beeld- en lenscorrecties en in-camera RAW-verwerking. Allemaal kleine zaken, die het leven van de fotograaf toch leuker maken en ook zijn foto’s mooier.
EOS-opties
De PowerShot is voor veel EOS-fotografen een camera voor erbij. Het is daarom handig dat de bediening en de menu’s 100% vertrouwd zijn. Dat is bij de PowerShot G7X mark II nu het geval. Je voelt je meteen thuis in de EOS-menustructuur van het prima lcd-aanraakscherm. Apart vermelden we hier de komst van de EOS-beeldstijlen, zodat we deze onder andere kunnen gebruiken om een ‘plat’-profiel te maken voor het opnemen van video. Voor veel vloggers zal dat goed nieuws zijn.

Time lapse movie
Een leuke video-optie is de mogelijkheid om time lapse opnamen te maken, die in de camera direct tot een filmpje worden gemaakt. Het instellen is heel simpel en de resultaten (full HD, 1080p) zijn verrassend goed (klik hier). Zeker een reden om eens uit te proberen.
.
timelapse-movie

Prestaties
Over de prestaties van de PowerShot G7X mark II kunnen we hier kort zijn. Die lijken in alle opzichten (snelheid en beeldkwaliteit) op zijn voorganger, die dezelfde sensor en zoomlens heeft. In de review over de PowerShot G7X lees je hier alles over (klik hier). We hebben hierover dus niets te klagen en zijn nog steeds verbaasd dat zo’n kleine camera zulke goede foto’s aflevert.

01_IMG_5473-189px 02_IMG_5382-189px 03_IMG_5474-189px
04_IMG_5497-189px 05_IMG_5498-189px 06_IMG_5495-189px

Samenvatting
De PowerShot G7X mark II is ten opzichte van zijn voorganger geen grote sprong voorwaarts, maar hij is op veel subtiele punten net iets beter. Dus zoek je als EOS-fotograaf een RAW-camera van écht jaszakformaat, dan is de G7X mark II de enig juiste keuze. Je kunt ook voor de G5X kiezen, maar die is toch net een slagje groter. De G9X is kleiner, maar die heeft minder functies en de lens is minder lichtsterk. De PowerShot G7X mark II is eigenlijk de perfecte combinatie van deze twee broertjes.
Ben je al trotse eigenaar van de PowerShot G7X, dan is overstappen niet nodig. Heb je echter een al wat ‘oudere’ PowerShot uit de G-serie, zoals de G16, en wil je meer mogelijkheden en hogere beeldkwaliteit, dan kun je eigenlijk niet om de PowerShot G7X mark II heen en is het een prima investering voor je vakantiegeld ;-)

Vergelijking G7X, G7X II en G5X: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.