Lightroom Classic en Bereikmaskers

door Pieter Dhaeze op dinsdag 24 oktober 2017

Het zat er al een tijdje aan te komen: een nieuwe versie van Lightroom. En op Adobe Max was het dan zo ver. De aankondiging van Lightroom Classic CC en van Lightroom CC. In dit artikel een korte uitleg over deze twee versies en toelichting bij de nieuwe functie Bereikmaskers in de Classic-versie. 

Lightroom....what’s in a name?
Vroeger was het leven simpel. Als er een nieuwe Lightroom verscheen werd in de naamgeving het versienummer verhoogd. Tot dat Adobe zijn Creative Cloud introduceerde en je Lightroom ook in licentie kon gaan gebruiken.

We gaan die historie niet verder uitdiepen en blijven ook verre van de discussie licentie versus koop. We willen hier alleen toelichten dat de versie van Lightroom die je op je computer gebruikt als geïnstalleerde software - de oorspronkelijke methode - voortaan verder gaat onder de naam Lightroom Classic CC. Deze versie is alleen nog onder licentie te gebruiken (samen met Photoshop CC). Dat is ook de betekenis van de toevoeging CC. Deze Classic-versie is niet meer als pakket te koop.

Er zal nu enige verwarring zijn met het nieuwe Lightroom CC, maar dat is de nieuwe naam voor Lightroom Mobile en is bedoeld voor fotografen die veel onderweg zijn en vanaf verschillende apparaten werken. Als je kiest voor een Fotografie-lidmaatschap, dan krijg je dus de beschikking over Lightroom Classic CC, Lightroom CC, Photoshop CC, Creative Cloud-functies en gratis opslagruimte (klik hier).

YouTube-julieanna-kost

In Lightroom CC (de oude Mobile dus) werk je niet met een catalogus en ontbreken ook de modules. Alle foto’s die je importeert worden in de cloud opgeslagen in één grote ‘bak’, die je kunt ordenen met verzamelingen en met trefwoorden. De foto’s kun je bewerken, maar een groot aantal gereedschappen van Lightroom Classic zullen in versie 1.0 ontbreken. In deze video (klik hier) wordt uitgelegd hoe Lightroom CC eruit ziet en hoe het werkt.

Bereikmaskers
Lightroom zit natuurlijk al boordevol functionaliteit en het toevoegen van zinvolle nieuwe opties is dan niet zo eenvoudig. De belangrijkste vooruitgang met Lightroom Classic is dat het sneller geworden is, wat vooral op ‘oudere’ computers veel tijdwinst op kan leveren.

Qua functionaliteit is er echter maar één nieuwigheid die het vermelden waard is en dat is de mogelijkheid om ‘bereikmaskers’ toe te passen als je een Gegradueerd filter gebruikt of een Radiaalfilter. Het ‘bereikmasker’ kan gebaseerd zijn op kleur of luminantie (helderheid). Het masker zorgt er vooral voor dat een selectie nauwkeuriger de contouren van de lucht of een voorwerp volgt en dat dit in principe eenvoudiger is dan het werken met een Aanpassingspenseel. Want alles wat de nieuwe functie ‘Bereikmasker’ toevoegt kun je in principe ook met het Aanpassingspenseel. Hoe het precies in zijn werk gaat, laten we zien in de onderstaande tutorial. Bedenk bij het zien hiervan dat de aard van het onderwerp van groot belang is bij het welslagen van het ‘bereikmasker’.

YouTube-bereikfilters

Samenvatting
Lightroom Classic blijft voor ons een prachtig programma om op een snelle en kwalitatief goede manier grote hoeveelheden RAW-foto’s te beheren, ontwikkelen en te delen. De verhoogde snelheid en de nieuwe ‘bereikmaskers’ zijn welkome toevoegingen aan Lightroom Classic, maar geen echte ‘must haves’.

Wil je niet upgraden en met je huidige versie blijven werken, dan wordt dat pas een probleem als je nieuwe camera niet meer wordt ondersteund. Je kunt dan echter nog altijd je nieuwe RAW-bestanden omzetten naar DNG met de DNG-converter van Adobe (klik hier), zodat je die kunt importeren in je ‘oude’ Lightroom.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.