Fototassen

door Pieter Dhaeze op vrijdag 01 mei 2009

Een belangrijk accessoire voor een fotograaf als hij op vakantie gaat is een goede fototas. Maar ook bij alle andere uitstapjes 'het veld' in is de juiste fotorugtas of -koffer van groot belang. Er zijn van diverse merken veel maten en soorten, in veel uitvoeringen en prijsklassen. In dit artikel een klein overzicht van het aanbod en waar je op moet letten als je een nieuwe tas aan gaat schaffen.

Soorten en maten
Elke fotogelegenheid vereist zijn eigen specifieke foto-uitrusting en dus zijn eigen fototas.

Schoudertas
Ga je alleen met een body en standaardlens op pad, dan is een schoudertas met enkele opbergvakjes voldoende. Ze moet goed passend en gevoerd zijn, goed afsluiten en tegen een druppeltje regen kunnen. Ze zijn er ook in grotere formaten, zodat je ook nog een of twee extra lenzen mee kunt nemen. Schoudertassen worden ook wel toploaders genoemd, omdat je de camera bovenuit de tas haalt. Voor het draagcomfort is het belangrijk dat de schouderband breed is en zacht gevoerd. Een handvat aan het deksel is te prefereren, omdat je de tas dan ook ter afwisseling in de hand kunt dragen.

Slingtas
Dit is een soort kruising tussen een schoudertas en rugtas en wordt als een sjerp kruislings om het bovenlichaam gedragen met de camera op je rug. Ze kan dus niet zomaar van je schouder schuiven en dat is dus handig als je wandelt of fiets. Wil je de camera pakken, dan trek je de draagband zo dat de tas voor je buik komt. De rits is zodanig geplaatst dat je dan zonder moeite en kans op vallen je camera kunt pakken. Ze zijn er wederom in verschillende maten en bieden ruimte voor een camera met standaardlens, extra lens en een flitser of alleen een body met een grote telelens. Verder zijn er natuurlijk weer aparte vakken voor papieren, portemonnee, geheugenkaartjes, filters en accu's.



Rugtas
Ben je echt van plan om al je foto-apparatuur mee te nemen, dan zul je een rugtas moeten aanschaffen. Dit is een bijzonder uitgebreid segment en heeft voor ieder wat wils. Kies het formaat niet te klein, maar zeker ook niet te groot, want dan 'zwemmen' je camera en lenzen, met veel kans op stoten. Zorg ook voor een flexibele vakverdeling met klittenband en borgstrips. Je kunt je tas dan volledig aanpassen aan de apparatuur die je meeneemt en kleinere spullen vastzetten. Extra afsluitbare vakken voor papieren, mobiele telefoon, sleutels en kleine accessoires zijn handig en met een gescheiden waterdicht compartiment kun je ook eten en drinken in je fotorugtas meenemen. Er zijn zelfs rugtassen met ruimte voor een laptop. Een zachte voering aan rugpand en schouderstukken is belangrijk om ook tijdens langere wandeltochten voldoende comfort te hebben.

Fotokoffer
Moet je foto-uitrusting echt goed beschermd zijn tegen stoten en water, dan is een fotokoffer het enige alternatief. Theoretisch kun je ze dan ook als bagage in het vliegtuig meegeven. Ook voor een fotokoffer is het belangrijk dat de indeling flexibel is en dat ze een zachte voering heeft. Er zijn uitvoeringen, waarbij de binnenzijde los van de koffer als tas gebruikt kan worden en types met wieltjes en een uitschuifbaar handvat.

RITSEN
De ritsen van fototassen zijn meestal tweezijdig uitgevoerd. Om het indringen van zand en stof te voorkomen is het belangrijk dat de ritsen worden afgeschermd door een overslag. Ze blijven dan ook soepeler lopen.

We hebben een aantal tassen  op de redactie gehad, waar we letterlijk een tijdje mee rondgelopen hebben en waarvan we hier een kort verslag doen.

Lowepro Rezo TLZ 20
Deze Lowepro is de simpelste uitvoering om een spiegelreflex met standaardlens in mee te nemen. Er is voldoende ruimte voor onze EOS 1000D met EF-s 18-200mm. In het voorvakje past een batterij en een geheugenkaart, dus deze tas is volledig functioneel voor een dagje op stap in een grote stad of attractiepark. Het materiaal is redelijk bestand tegen vuil en vocht en de binnenzijde is redelijk zacht gevoerd. Aan het deksel zit een handvat en de tas heeft ook een schouderriem en een riemclip. Hoewel de schouderriem niet gevoerd is, zal de camera zelden een last worden aan de schouder. Met camera, lens en toebehoren weegt het geheel slechts 1,4 kg.

OP SLOT
Een fotokoffer heeft vaak een extra voorziening om ze met een hangslot af te sluiten. Maar ook ritssluitingen hebben soms ogen ten behoeve van een hangslot. Ontbreken deze dan kun je ook de oogjes van de lopertjes met een klein slotje verbinden. Daarmee hou je in ieder geval een zakkenroller tegen.

Jill-e cameratas
Ook de smaak van de vrouw wordt niet vergeten bij de ontwikkeling van fototassen. Jill-e is een merk wat zich toelegt op deze doelgroep. De tas die we hier op de redactie hebben, valt iedereen op door zijn vriendelijke uiterlijk van wit leer met zwarte accenten aan kleppen en handvatten. Het is een heerlijk tas met prachtige afwerking en veel ruimte. Genoeg voor een EOS 5D met 24-105mm, een 16-35mm, een 100-400mm en een flitser. En natuurlijk ruimtes voor kaartjes en accu's. Het aparte tasje voor geld en papieren is erg handig. Je hebt dan ruim 6 kg aan je schouder hangen, waarvan de last wordt verzacht door de goed gevoerde schouderband. Desondanks wordt zes kilo op den duur toch behoorlijk zwaar.

 



Lowepro Slingshot 200 AW
Zoals gezegd is een Sling tas bij uitstek geschikt voor mensen die 'on the move' zijn. Je draait de tas eenvoudig van je rug naar je borst en kunt dan snel je camera in gereedheid brengen. In dit model past moeiteloos een EOS 5D met standaardlens en twee extra lenzen. Een flitser past desgewenst in een apart compartiment. Ook zijn er voldoende vakjes voor de diverse accessoires. Een volle tas weegt 4,5 kg, maar door de brede en zachte draagriem kun je er heel comfortabel grote afstanden mee afleggen. Het materiaal is gelijk aan de andere standaard tassen en de ritsen lopen ook na veelvuldig gebruik, erg soepel.

UNDERCOVER
De meeste fototassen zijn zwart of in een camouflage kleur. Ze vallen dus niet teveel op en zijn minder snel een prooi voor zakkenrollers en dieven. Nadeel van een donkere kleur is wel dat onder de felle zon de inhoud redelijk warm kan worden. Zoek dus soms de schaduw op voor jezelf en de fototas of dek de tas af met een witte doek.

 

Tenba Photo Sling Gen-3
Tenba is een relatief onbekend merk, maar ze maken toch heel goede en interessant geprijsde fototassen. Dit slingmodel is daar een voorbeeld van. Het ontwerp is anders dan de Lowepro-versie, maar is toch even praktisch. Het driehoekige ontwerp zorgt voor stabiliteit als de tas op je buik hangt, maar verminderd de beschikbare ruimte. Na herschikking van het interieur kunnen we een EOS 5D met 24-105mm, een 16-35mm en een flitser meenemen met een totaal gewicht van 3,9 kg. De fijne draagband verdeelt dit gewicht perfect over schouder. Het afwijkende ontwerp verhinderd overigens dat niet eenvoudig een langere telelens meegenomen kan worden, in tegenstelling tot de Slingshot van Lowepro.

ThinkTank Shape Shifter
Een vreemde eend in de bijt. Zo mag je deze Shape Shifter van ThinkTank wel noemen. We moesten heel erg wennen aan het ontwerp, waarbij geen vakverdeling aanwezig is, maar een soort 'kangoeroebuidels', waarin camera en lenzen hangen als je de tas op je rug hebt. Op de rugzijde is ruimte voor een laptop. Het draagcomfort is goed en als we alle 'buideltjes' hebben gevuld, dan dragen we moeiteloos een gewicht van 9,3 kg (laptop, body, 3 lenzen en een flitser). De camera met standaardlens kan niet te groot zijn en er is geen ruimte voor een telelens langer dan de EF 100-400mm.

Lowepro Mini Trekker AW
Dit is een klassieker met ook een klassiek ontwerp en indeling. Toch bewijst deze rugtas nog steeds zijn waarde in alledaags gebruik en is ze ondanks zijn compacte afmetingen geschikt om een EOS 5D met 24-105mm, drie gewone lenzen, een 70-200mm en een flitser mee te nemen (6,8 kg) en zijn er voldoende vakken voor papieren, telefoon en accessoires. De rugvoering en de schouderriemen zorgen voor een gemiddeld comfort. Materiaal en afwerking kunnen tegen een stootje, maar zijn niet bedoeld voor extreme omstandigheden.

REGENHOES
Is de kans op een fikse regenbui groot en is je fototas niet waterdicht, bescherm hem dan met een simpele regenhoes. Ook in de buurt van een waterval of in het tropisch regenwoud is water een grote vijand van je kwetsbare apparatuur en is een dergelijke hoes geen overbodige luxe.

Tenba Shootout Backpack
Deze Tenba is wat je noemt een grote jongen en bedoeld voor fotografen, die echt al hun spullen mee willen nemen in zeer zwaar terrein. De tas is zo ontworpen dat zand, stof en vocht ver van het inwendige gehouden worden. Het materiaal is waterafstotend en de ritsen zijn nagenoeg waterdicht afgewerkt. Het draagcomfort is behoorlijk goed, maar als de tas helemaal vol zit, dan moet je een goede conditie hebben om dit een hele dag onbezorgd mee te sjouwen: 14 kg (laptop, 5D met standaardlens, drie losse gewone lenzen, EF 100-400mm, EF 70-200mm en een flitser). Links- en rechtsonder heeft de rugtas twee 'luikjes' naar de binnenzijde van de tas met aparte tasjes voor papieren, telefoon en geld en voor een kleine body met lens. Ook zijn er weer de gebruikelijke slimme opbergvakjes.

B&W type 30
Over deze koffer kunnen we kort zijn. Je neemt hem niet mee voor het draagcomfort, maar puur voor een maximale bescherming van je foto-apparatuur. Hard plastic beschermt het interieur en het handvat en de sluitingen (met hangslotgaten) zijn zeer solide. De binnenzijde is redelijk flexibel in te delen en biedt plaats aan een body met standaardlens, een groothoek- en macrolens, een EF 100-400m en een flitser. Het gewicht is dan exact 9 kg. Deze koffer is zelfs bestand tegen een langdurige onderdompeling in water.

Conclusie
Welke tas voor jou geschikt is, is dus helemaal afhankelijk van de aard van je fotografie, je werkterrein en de apparatuur die je mee wilt nemen. Je hoeft echt niet altijd al je spullen mee te nemen, want vaak gebruik je maar de helft. Koop je fototas dus niet te groot, maar denk wel aan mogelijke uitbreiding van je apparatuur in de toekomst. Een tas koop je bij voorkeur in de winkel, zodat je inzicht hebt in formaat, materiaal en draagcomfort. Neem eventueel je standaarduitrusting mee om te passen, want het is met fototassen net als met meubels: in de showroom lijken ze altijd kleiner dan wanneer ze in de woonkamer staan.

Met dank aan Foto Konijnenberg

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.