Canon EOS 1100D

door Pieter Dhaeze op maandag 04 april 2011

De introductie van de EOS 600D en EOS 1100D in februari 2011 leek bijna op de geboorte van een tweeling. Twee nieuwe modellen in het instapsegment spiegelreflex. Toch is het zeker geen eeneiige tweeling en de EOS 1100D is duidelijk het kleine zusje. Wij hebben even met dit nieuwe cameraatje kunnen spelen.

Positionering
Het is niet de bedoeling om hier een heel marketingverhaal op te gaan hangen over de positionering van de Canon EOS 1100D, maar het is toch van belang dat we even kijken naar de beoogde doelgroep van deze camera. Ze is niet bedoeld voor bestaande EOS-bezitters, want de EOS 1100D zit aan de onderkant van het specificatiebereik. Iemand met een EOS 1000D zal eerder kijken naar een EOS 550D of de nieuwe EOS 600D en heb je nog een 'oude' EOS 300D, dan is een model uit de xxD-serie, zoals de EOS 60D, een meer voor de hand liggende keuze. Ben je een semi-professionele EOS-fotograaf en je overweegt een compacte, tweede camera als back-up, dan kies je waarschijnlijk eerder voor een EOS 600D.
Dat betekent natuurlijk niet dat de EOS 1100D geen interessante camera is voor EOSziners. Want er zijn altijd mensen in je directe omgeving die met een compactcamera of smartphone fotograferen en al tijden met Argus-ogen naar jouw mooie EOS kijken. De snelheid, mogelijk-heden en beeldkwaliteit zijn toch duidelijk op 'the next level' ten opzichte van een compactcamera, hoe goed die ook is. Dé doelgroep voor de EOS 1100D zijn dus die fotografen die tegen de beperkingen van hun compactcamera en camphone aanlopen, maar niet meteen behoefte hebben aan een overkill aan mogelijkheden.

FILMEN
Met de EOS 1100D kun je ook filmen en wel op 720p. Dat is perfect voor internet. Je hebt in tegenstelling tot de EOS 600D geen handmatige controle over belichting. Omdat hij in HD filmt heeft de EOS 1100D een HDMI-uitgang en kun je je foto's direct van de camera op een Full-HD televisie laten zien. Mooiii.

Uitvoering en mogelijkheden
We zijn als ervaren EOS-gebruikers verwend als het gaat om duurzaamheid en mogelijkheden. Gezien de doelgroep moeten we die visie even aan de kant schuiven en de EOS 1100D bekijken met de ogen van de allereerste beginner met spiegelreflex. Met de EF 18-55mm IS II kitlens is het echt een cameraatje. Licht, compact en mooi in balans. Ook met middelgrote handen zitten er geen knopjes in de weg. Die zijn overigens plat uitgevoerd en dat vraagt enige gewenning.
Op het eerste gezicht lijkt de body helemaal van glad plastic te zijn, maar een geoefend oog merkt op dat daar waar de hand de camera vastheeft, het materiaal meer rubberachtig is, dus stroever. Het lcd-scherm is 2,7" en dat is een praktisch formaat. Voor de huidige nieuwe EOS-camera's is de resolutie (230k) aan de lage kant, maar dat is - wederom met de ogen van de beginnende EOS-fotograaf - geen minpunt. De kijkhoek is goed.
Wat we wel een minderpuntje vinden is de integratie van het geheugenkaartslot met het accucompartiment. Als compactgebruiker ben je dat misschien gewend en als je nooit met een statief werkt, dan is dat samengaan geen probleem, maar als de EOS 1100D op statief staat, dan is het zelfs met een snelkoppeling een heel gedoe om het kaartje uit de camera te halen.

Prestaties
Verder hebben we niet zoveel te klagen of beter, zijn we zelfs behoorlijk onder de indruk van de prestaties van deze instapper. De camera is in verhouding tot een compact of telefoon echt supersnel. Aanzetten, scherpstellen en een foto maken gaat sneller dan dat je deze zin kunt lezen. Hij heeft zelfs een motordrive van drie foto's per seconde.
We zijn natuurlijk ook benieuwd naar de beeldkwaliteit, want de EOS 1100D heeft op zijn APS-C sensor het minst aantal pixels (12 Mp) van álle nieuwe EOS-modellen in dat segment. Eén pixel heeft een oppervlak van 27 μ2 en vangt dus veel meer licht dan een pixel van bijvoorbeeld de EOS 600D (18 μ2 ). Meer licht per pixel betekent bij hogere ISO's minder ruis (minder versterking van signaal). De verwachtingen waren daarom hooggespannen, zeker omdat dit consumenten-model dezelfde professionele processor heeft als de EOS 5D Mark II.

EOS 1100D, ISO 1600 (100%) EOS 1100D, ISO 200 (100%) EOS 1100D, ISO 3200 (100%)

Bij kunstlicht hebben we met de standaardinstellingen in JPEG onze testcase geschoten en toen we in Photoshop op 100% het resultaat zagen van een opname bij ISO 3200, konden we onze ogen niet geloven. De lage signaalversterking in combinatie met de state-of-the-art ruisonder-drukking levert een bijna ruisvrij beeld op met veel detail en natuurgetrouwe kleuren. Als je met de EOS 1100D dus goed belicht, dan kun je zonder problemen ISO 1600 of zelfs ISO 3200 gebruiken. Probeer dat maar eens met een compactcamera.

Conclusie
Voor iedere instapper vanuit compact of smartphone in het spiegelreflexsegment kunnen we de EOS 1100D van harte aanbevelen. Een perfect 'cameraatje' met volwassen snelheid en beeldkwaliteit, waar je nog jaren plezier van kunt hebben.
Voor iedereen die op zoek is naar een EOS voor erbij, is de EOS 1100D ook een goede en voordelige keuze, zeker als de prijs over enige tijd nog iets verder gedaald zal zijn.

Specificaties meer informatie
Resolutie:12,2 Mp Canon
ISO:100-6400 dpReview
LCD:2,7 inch, 230.000px dcViews
Film:720p, 30/25 fps  TDP
 Alle specs  

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.