Canon PowerShot S110

door Pieter Dhaeze op dinsdag 05 februari 2013

Vorige maand hebben we de PowerShot G15 besproken en we zijn op slag verliefd geworden op deze ‘EOS in jaszakformaat’. De nieuwe PowerShot S110 is zijn veelgeprezen ‘broekzakmaatje’ en de vraag is of deze camera ons ook kan verleiden.

Ontwerp en uitvoering
De PowerShot S110 is zo op het eerste gezicht een standaard compactcamera: kleine behuizing, ingetrokken zoomlens, weinig knopjes en een groot lcd-scherm. Hij is netjes afgewerkt met een opgeruwde buitenkant, waardoor je niet het gevoel hebt dat de camera uit je handen kan glippen. Vasthouden gebeurt met duim en middelvinger en de wijsvinger is dan vrij voor de ontspanner. Bovenop zijn de Aan/uit-knop, Programmakeuzewiel en ontspanner te vinden met geheel links een kleine opklapflitser. Rechts aan de achterzijde naast het lcd-scherm zijn op een ruimte van 20 bij 35mm vier kleine knopjes rond een vierwegnavigator met draaiwiel geplaatst. Een oogzoeker ontbreekt. Verder heeft de S110 een usb- en hdmi-uitgang en zitten accu en geheugenkaartje gezamenlijk achter een klepje aan de onderzijde.
Zetten we de camera aan dan zien we dat we te maken hebben met een aanraakgevoelig lcd-scherm. Het is te gebruiken bij de bediening van het menu en de keuze van het scherpstelpunt. Bij het terugkijken van foto’s, kun je bladeren door te vegen met de vingers en in- en uitzoomen gaat zoals op een smartphone. Je kunt niet zoals bij een EOS 650D de opnameinstellingen via het touchscreen aanpassen. Daarvoor heeft de PowerShot S110 een prima alternatief in de vorm van een draaischijf rond de lens, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het snel instellen van de belichtingscompensatie bij Diafragmavoorkeur of de sluitertijd in de M-stand. Deze ring is overigens te personaliseren voor onder andere zoomen of ISO-aanpassing.

Een aparte vermelding krijgt de zoomlens, die een brandpuntbereik heeft van 24mm naar 120mm en dus geschikt is voor veel onderwerpen: landschap, via natuur tot portret. Op dat punt heeft hij een streepje voor ten opzichte van de PowerShot G15, wiens bereik 28mm tot 140mm is. In de macrostand kun je net zoals met de G15 bijna tegen het onderwerp gaan staan. De camera is tevens uitgerust met een 4-stops intelligente beeldstabilisatie en helemaal ingezoomd kun je dus bij 1/10s nog scherp uit de hand fotograferen.
Wat ons echter opvalt is dat de lichtsterkte van de lens snel terugloopt als wordt ingezoomd. Bij 24mm kun je f/2 gebruiken, maar bij 50mm is dat nog maar f/4 en bij 120mm slechts f/5.9. Dat is een verschil van ruim drie stops ten opzichte van de groothoekstand en je bent bij weinig licht binnen als snel verplicht hoge ISO’s te gebruiken als je ver inzoomt. Dat komt de beeldkwaliteit bij een dergelijke compactcamera niet ten goede. De PowerShot G15 overklast met f/2.8 bij 140mm zijn kleine broertje met ruim twee stops en zodoende kan de ISO laag blijven bij weinig licht.

Mogelijkheden
Zoals een moderne (compact)camera betaamt staat ook de PowerShot S110 bol van de mogelijkheden. Naast een heleboel ‘nice to have options’ zoals HDR, effectfilters, Smart Auto, Panoramahulp, BW-Sepia-Cyanotype, High-speed burst (10 fps), Handmatig nachtopnamen, ND-filter en waterpas, is het voor de gevorderde fotograaf interessant dat de creatieve programma’s P, Av, Tv en M via een knop beschikbaar zijn. In combinatie met de belichtingscompensatie hoeft de belichting dan nooit een probleem hoeft te zijn. Voegen we daaraan toe dat ook RAW beschikbaar is, dan zal bij lage ISO’s de PowerShot S110 niet veel onderdoen voor een EOS.

Accu
Gebruiken we de wifi-mogelijkheden, dan trekt dit aardig wat stroom uit de accu, hetgeen de bedrijfsduur aanzienlijk verkort.

Interessant om te melden is dat de PowerShot voorzien is van een wifi-functionaliteit. Ze kan op die manier verbonden worden met een andere camera of met een smartphone, tablet, computer en printer. Dat kan in een bestaand draadloos netwerk, maar ook ad-hoc, waarbij de S110 als wifi-basis fungeert. Zo kun je dus draadloos printen of foto’s zien en overzetten naar je mobiele telefoon. Van daar uit kun je een dergelijke foto dan weer mailen of op Facebook zetten zonder dat er een computer in de buurt is. Voor een smartphone of tablet heb je een app nodig en Canon stelt daarvoor Canon Camera Window beschikbaar (iOS en Android). Je kunt dan wel foto’s uitwisselen, maar helaas niet de camera vanaf je telefoon bedienen, zoals dat met de EOS 6D en de app EOS Remote wel mogelijk is. Ten aanzien van het gebruik van wifi is nog wel iets op het punt van gebruikersvriendelijkheid te winnen. Wat ons betreft zou de camera met één scan alle apparaten (printers, telefoons, tablets, computers) binnen een loklaal wifi-netwerk mogen herkennen en er direct mee communiceren. Nu moet je dat nog per apparaat afzonderlijk doen.

Tot slot kun je de PowerShot S110 ook nog inzetten als videocamera. Full-HD 1080p met 24 fps is geen probleem voor deze compact, die daarvoor een aparte start/stop-knop heeft. Met stereo-geluid, beeldstabilisatie, zoomfunctie en autofocus is hij prima geschikt voor leuke, korte filmpjes tijdens een dagje uit of het vastleggen van bewogen emotie tijdens langere vakanties.

GPS
De PowerShot is niet standaard voorzien van GPS. Met een ad-hoc wifi-verbinding met je smartphone die voorzien is van GPS kunnen echter wel locatiegegevens aan foto’s gekoppeld worden. Hiervoor heb je weer de gratis Canon app Camera Window nodig.

Bediening en prestaties
De PowerShot S110 laat zich ondanks zijn kleine afmetingen redelijk goed bedienen. Persoonlijk hadden we het Programmakeuzewiel op een andere plaats gezet, want nu verwarren we hem steeds onbewust met de ontspanner die er vlak naast zit. Verder is het Aan/uit-knopje wel erg klein en plat. Daarentegen is het instelwieltje aan de achterzijde ondanks zijn kleine afmetingen toch goed te bedienen. Het aanraakscherm is handig bij het terugkijken van foto’s, maar bij het opnemen van foto’s toch gevoelig voor onverwachte keuze van het scherpstelpunt. Rechts bevindt zich een zwart balkje op het scherm dat in combinatie met de draaischijf bij de lens gebruikt kan worden voor het snel instellen van ISO, diafragma of belichtingscompensatie. Het is allemaal even wennen, maar uiteindelijk kun je met alle instelmogelijkheden snel anticiperen op veranderende omstandigheden. Al hebben we het gevoel dat we met de PowerShot G15 op dat punt net iets alerter zijn.
De snelheid van de PowerShot S110 is toereikend voor adequaat handelen. De camera is snel wakker, focust snel en er is geen echt vervelende ontspanvertraging. Het gaat allemaal net niet zo vlot als bij een EOS, maar voor de meeste onderwerpen goed genoeg om geen moment te hoeven missen.

ISO 80 ISO 800 ISO 3200 ISO 6400

De beeldkwaliteit van de PowerShot S110 is gelijk aan die van de PowerShot G15 en dat wil zeggen dat ruis - mits goed belicht - tot ISO 1600 niet storend is op Full-HD of A5-afdruk. Wat net als bij de PowerShot G15 opvalt is dat belichting, dynamisch bereik en de kleuren bij hoge ISO’s nauwelijks slechter zijn dan bij ISO 80. Een prestatie van formaat. 

Samenvatting
Waren we met de PowerShot G15 meteen vertrouwd, dan hadden we met de PowerShot S110 meer tijd nodig. Nog steeds moeten we enkele handelingen heel bewust doen om een foutieve instelling te voorkomen. Ook is de ergonomie en handligging van de G15 beter, al moet je daarvoor wel inleveren op draagbaarheid. De S110 past in je broekzak, de G15 niet.
Op het gebied van snelheid en beeldkwaliteit zijn de twee PowerShots elkaars evenknie, waarbij helaas de geringe lichtsterkte van de lens van de PowerShot S110 bij verder inzoomen een beperkende factor is bij mindere lichtomstandigheden.
Voor ons is de PowerShot G15 een camera ‘voor erbij’ als je lichter bepakt wilt zijn dan met je EOS. De PowerShot S110 is ons inziens op zijn beurt weer een alternatief voor een G15 als je écht alleen je broekzak als ‘opslagruimte’ wilt hebben cq. beschikbaar hebt.

18/2/2013: We hebben met de PowerShot S110 nog een concert van Ronan Keating geregisteerd. De beveiliging had geen aandacht voor deze kleine camera en in RAW hebben we prima foto's gemaakt. We misten wel een lichtsterke lens bij 120mm! Klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.