CanoScan 9000F II

door Pieter Dhaeze op woensdag 17 april 2013

Canon maakt niet alleen camera’s, lenzen, flitsers en printers, maar ook beamers, rekenmachines en scanners. Van deze laatste productgroep hebben we de CanoScan 9000F mark II in de studio gehad. Een korte bespreking.

Scanner
De kans is groot dat wanneer je een vakkenvuller in de supermarkt vraagt wat een scanner is, dat hij dan aan de kassa denkt of aan het registeren van de voorraad. De ‘ouderen’ onder ons zullen echter meteen denken aan een apparaat - een zogeheten flatbedscanner - dat eind jaren 90 bij elke beeldbewerker naast de computer stond en waarmee foto’s en documenten (en soms ook dia’s en negatieven) konden worden gedigitaliseerd. De eerste keer dat wij een foto-afdruk langzaam digitaal op het beeldscherm zagen verschijnen, bezorgde ons destijds kippenvel.
Met de komst van de digitale camera is het gebruik van flatbedscanners sterk afgenomen. Allereerst omdat foto’s direct digitaal opgenomen konden worden en steeds meer documenten digitaal worden gemaakt en afgedrukt (pdf). Ook kun je documenten prima digitaliseren met een camera.

Tip
Je kunt een scanner ook gebruiken om - voorzichtig - platte en dunne voorwerpen te ‘fotograferen’, zoals hout of textiel (als achtergrond) of een horloge en sieraden (voor de verzekering) of om - nog voorzichtiger - een doorzichtscan te maken van een plakje kiwi of sinaasappel.

CanoScan 9000F mark II
Als scanners niet meer zo actueel zijn, waarom komt Canon dan met een nieuwe uitvoering van de CanoScan 9000F (december 2012)? Waarschijnlijk omdat er toch nog een kleine groep gebruikers zijn, die een dergelijk apparaat hebben opgenomen in hun workflow. Dat betreft dan waarschijnlijk het digitaliseren van doorzichtmateriaal, zoals dia’s en negatieven, van kleinbeeld tot middenformaat. Je kunt deze natuurlijk projecteren en fotograferen, maar wil je een hoge kwaliteit met gecontroleerde instellingen, dan ontkom je niet aan een flatbedscanner met een doorzichtmodule en dat is dan dus de CanoScan 9000F mark II.

Praktijk
We gaan in deze bespreking niet alle functies en prestaties van de CanoScan 9000F mark II toelichten. Een groot deel van de gebruiksdoeleinden van deze scanner kun je vinden in zijn productbeschrijving op de site van Canon (klik hier) of in het YouTube-filmpje naast dit artikel.
Wat we ervaren hebben met de 9000F mark II is dat de scanner snel is, eenvoudig te bedienen en dat de kwaliteit van de output grotendeels bepaald wordt door de kwaliteit van de input: foto-afdruk of doorzicht. Als we een kleinbeelddia (36x24mm) scannen met de standaard instellingen op 2400 dpi (maximaal 9600 dpi), dan wordt een digitaal bestand gegenereerd van 3400 bij 2268 pixels (bijna 8 Mp) en dat is prima te gebruiken voor een afdruk van 45 bij 30 cm (ca. 200 dpi). Heb je je dia’s alleen nodig voor publicatie in full-hd (1920x1080) of een foto van 15 bij 10 cm, dan volstaat 1200 dpi (output: 1700 bij 1134 pixels).
Bij die 1200 dpi hebben we 44 ingeraamde kleinbeeld dia’s gescand en opgeslagen in bruto 30 minuten, wat uitkomt op 40 seconde per dia. Dat is inclusief inleggen, preview, scannen, opslaan, uithalen en opbergen. In een middag (drie uur) kun je dan 250 tot 300 dia’s digitaliseren. Het dient vermeld te worden dat dan geen beeldcorrecties geactiveerd mogen zijn of een hogere resolutie gekozen mag worden. Want een scan op hogere resolutie en/of met één of meerdere beeldcorrecties (tegenlicht, krasjes en stofjes, vervaging) vraagt vaak een veelvoud van deze 40 seconden. Bedenk bij het scannen van beeldmateriaal of de kwaliteit van het invoermateriaal of de grootte van het publicatiemedium een hoge resolutie of intensieve bewerking vereisen. Een dia scannen op 9600 dpi op 48-bits en met alle beeldverbeteringen actief is alleen nuttig als je een smetteloze, haarscherpe en kleurrijke dia hebt en deze wil afdrukken op een formaat van 3 bij 2 meter. Voor publicatie van een ‘huis-tuin-en-keuken’-dia op een hd-beamer is 1200 dpi en 8-bits sRGB echt meer dan voldoende.

Drie scans van een Provia 100ASA kleinbeeld dia (36x24mm) op 2400 dpi. Zonder aanpassingen (links). Met stof/kras Fare 3 (midden). Met stof/kras Fare 3 en belichting- en ruiscorrectie (rechts).

Samenvatting
Het werken met de CanoScan 9000F mark II was een soort ‘aha-erlebnis’ van een tiental jaren geleden. Het principe van een flatbedscanner is in al die jaren niet veranderd, maar we merken wel dat de kwaliteit gestegen is, dat het allemaal veel sneller gaat en dat de bediening, de software en de outputformaten veel uitgebreider en gebruiksvriendelijker zijn. Zo heb je snel je dia-archief op HD-formaat gedigitaliseerd en is het mailen van een met pen ondertekend contract in een handomdraai gebeurd.
Als je de CanoScan 9000F mark II overweegt (225 euro) zonder dat je al zijn professionele specs gaat gebruiken, overweeg dan ook eens een multifunctional, zoals de Pixma MG8250 (275 euro). Die plaats je eenvoudig in een draadloos netwerk en heeft naast het scannen van foto’s en dia’s ook nog de mogelijkheid om direct te kopiëren en te printen vanaf allerlei soorten input (van camera en geheugenkaart tot tablet en smartphone) op diverse outputmedia (van papier tot cd en usb-stick).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.