Canon EOS 100D

door Pieter Dhaeze op zaterdag 11 mei 2013

De levensduur van digitale camera’s wordt steeds korter en ook verschijnen er steeds meer modellen op de markt. Zo volgde de EOS 700D al na negen maanden de EOS 650D op en voegt Canon met de EOS 100D weer een nieuwe telg toe aan zijn EOS line-up.
Deze laatste spiegelreflexcamera (DSLR) moet gezien zijn compactheid hét antwoord zijn op de opkomst van de veelal kleinere compactsysteemcamera’s (CSC). Hoe hebben wij deze kleinste DSLR ter wereld ervaren in vergelijking tot zijn grotere broertjes?

Mogelijkheden, prestaties en beeldkwaliteit
De bespreking van de EOS 100D wijkt in structuur af van onze standaardreview. Normaal beginnen wel altijd met ontwerp en uitvoering van een camera en vertellen we vervolgens iets over de mogelijkheden, prestaties en beeldkwaliteit in de praktijk. Dat zouden we nu ook kunnen doen, maar dan zouden we in het geval van de EOS 100D beginnen met het hoogtepunt van deze camera. En omdat we het leukste tot het laatste willen bewaren, beginnen we nu dus met de mogelijkheden, prestaties en beeldkwaliteit van deze jongste EOS-telg.
Mogelijkheden
Als je de mogelijkheden bekijkt van de EOS 650D (review), dan zijn er bij de EOS 100D geen verrassingen te melden. Alle instellingen kunnen zowel automatisch (Intelligent Auto Scene) als handmatig geregeld worden, dus de camera is geschikt voor de beginnende én de iets gevorderde fotograaf. RAW en 1080p video zijn standaard en de bediening is nagenoeg identiek, waarbij het hires lcd-scherm met multi-touch een hoofdrol speelt. Bij de EOS 650D is dit lcd-scherm draai- en kantelbaar, terwijl de EOS 100D een vast scherm heeft. Bij het terugkijken kunnen bij beide camera’s leuke filters toegepast worden. Bij de EOS 100D kan dit ook al direct tijdens het fotograferen via Live view.
Wil je alle specificaties van de EOS 100D weten, klik dan hier.
Prestaties
Je merkt praktisch geen verschil tussen de snelheid van de EOS 650D en de EOS 100D. Beide camera’s zijn direct wakker als je ze aanzet en het scherpstellen en het meten van de belichting gebeurt momentaan. Je hoeft dus geen memorabel moment te missen. Die hoge responsiviteit is toch wel een sterk punt van spiegelreflexcamera’s. Dat geldt ook voor de optische oogzoeker, die je helpt nauwkeurig te kaderen ook bij felle zon. Beide camera’s hebben een redelijk snelle ‘motordrive’ van 3 tot 4 foto’s per seconde, waarbij de EOS 650D een iets grotere buffer heeft.
Het belangrijkste pluspunt van de EOS 100D ten opzichte van de EOS 600D/EOS 650D/ EOS 700D is dat hij voorzien is van een sensor met contrast-AF versie 2. Dat wil zeggen dat de snelheid van scherpstellen tijdens Live view en video beduidend sneller is dan bij zijn grotere broertjes. Je moet dan wel werken met de nieuwe generaties STM-lenzen, zoals de EF-S 18-55mm IS STM. Bekijk voor een eigen beleving van deze AF-snelheid naar onze clip op YouTube (zie rechter kolom).
Beeldkwaliteit
Ooit waren we bij het verschijnen van een nieuwe camera altijd direct benieuwd naar zijn beeldkwaliteit. Canon heeft een aantal jaren geleden met de invoering van de 18 Mp-sensor in combinatie met iFCL-meting en de Digic4/5-processor echter een niveau bereikt in beeldkwaliteit, dat hieraan praktisch weinig te verbeteren valt. En dat zie je bij de EOS 100D dan ook weer terug. Tot ISO 3200 zijn detail, belichting en kleuren ‘spot on’ en pas boven die gevoeligheid begint een korrel zichtbaar te worden, terwijl kleuren en contrast op peil blijven. Een foto bij ISO 3200 zal bij een standaardafdruk (15 bij 10 cm) of publicatie op Facebook visueel nauwelijks te onderscheiden zijn van diezelfde foto bij ISO 100. En ISO 3200 betekent dat je bij het lichtniveau van een woonkamer of een theaterpodium zonder flits kunt werken met sluitertijden tussen 1/50s en 100s en dus onscherpte door beweging van camera of onderwerp grotendeels kunt voorkomen.
Hoewel de JPEG’s uit de EOS 100D bij ISO’s hoger dan 1600 er prima uitzien, zouden we zelf in RAW gaan fotograferen en Lightroom gebruiken om de foto’s om te zetten. Dit omdat de ruisonderdrukking (NR) van Lightroom 4 bij 100% in Photoshop net even betere resultaten geeft dan de NR van Canon (in de camera of DPP).

 ISO 100  ISO 800  ISO 3200
 ISO 6400  ISO 3200 Lightroom 4 met NR  ISO 3200 DPP met NR

Ontwerp en uitvoering
Op het gebied van mogelijkheden, prestaties en beeldkwaliteit is er dus weinig nieuws te melden, behalve dat Canon voor deze drie aspecten met de EOS 100D weer een hoog niveau weet te bereiken en de doelgroep - de instappende systeemcamerafotograaf - zal zelden genoegen hoeven nemen met een mislukte foto.
Het spectaculaire nieuws van de EOS 100D ligt in zijn ontwerp en de uitvoering. Het is op dit moment de kleinste en lichtste DSLR van de wereld. Het is een ongelooflijke prestatie van de ontwerpers van Canon dat ze een spiegelreflex hebben kunnen maken (420 gram, ca.450 cm3) die hetzelfde formaat sensor, lcd-scherm en spiegelhuis heeft als de EOS 650D/700D (590 gram, ca.570 cm3) en EOS 60D (780 gram, ca.650 cm3), terwijl het volume van de EOS 100D respectievelijk 20% en 30% kleiner is en het gewicht 30% en 45% minder is. Het is dus echt een cameraatje en met de nieuwe EF-S 18-55mm STM weegt deze combi nog geen 610 gram!


.
Bij een dergelijke miniaturisering denk je dat dit ten koste is gegaan van de ergonomie en bediening, maar dat is in het geval van de EOS 100D niet het geval. De camera ligt anders in de hand dan een EOS 60D, maar na een heel korte gewenning is de handligging toch heel stabiel en natuurlijk. We zouden dit met foto’s en veel woorden kunnen proberen te beschrijven, maar onze ervaringen worden beter verduidelijkt met een korte video die te vinden is op YouTube (zie rechter kolom).

Samenvatting
Canon is al een tijdje op zoek naar een antwoord op de populariteit van de spiegelloze compactsysteemcamera’s (CSC). Met de PowerShot G1 X en de EOS M is dat maar deels gelukt en was het duidelijk dat deze nieuwe concepten nog in de kinderschoenen stonden.
Met de EOS 100D zal Canon de opkomst van de CSC’s beter kunnen pareren, omdat ze vanuit een beproefd fundament (EOS, 25 jaar) er in geslaagd zijn de compactheid van de CSC’s te benaderen zonder concessies te doen aan ergonomie, bediening, snelheid, mogelijkheden en beeldkwaliteit. Zo zul je geen verschil zien tussen foto’s van de EOS 100D en van de EOS 60D - integendeel zelfs -, terwijl je met de EOS 100D maar de helft van het gewicht in handen hebt en net zo snel scherpstelt.
Wij zijn niet alleen gecharmeerd van de EOS 100D door zijn compactheid, maar zouden dit cameraatje ook zonder enige kwalitatieve schroom inzetten als foto- en videokameraadje bij lichtbepakte uitstapjes, zoals tijdens dagtrips en op vakanties. Dus laat dan voortaan je smartphone thuis en stop een EOS 100D met een EF-S 18-55mm IS STM in je tas, dan kun je later je foto’s ook nog perfect paginagroot in een fotoalbum laten afdrukken en - niet te vergeten - je video’s in Full HD op een 50” flatscreen laten zien.

Review op The Digital Picture: klik hier.

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.