LED macro lampjes

door Pieter Dhaeze op maandag 02 december 2013

Fotografeer je wel eens voorwerpen van dichtbij? Met een (macro)lens met een tussenring kan de afstand tussen het onderwerp en de frontlens in sommige gevallen teruglopen tot slechts enkele centimeters. De belichting kan dan een probleem worden, omdat lens en camera het omgevingslicht geheel of gedeeltelijk blokkeren. Een interne of opzetflitser flitst over het onderwerp heen en zelfs met een flitser off-camera kan de lens voor schaduw op het onderwerp zorgen.

Dé oplossing is natuurlijk een ringflitser gemonteerd aan bij de frontlens van het objectief. De aanschaf is echter niet goedkoop en het gebruik vraag speciale kennis. Wil je die investeringen niet doen, kijk dan eens naar LED-licht en dan in het bijzonder naar een uitvoering met twee flexibele armpjes..

LED met flexibele armpjes
We hebben het ‘Macro Arm Light’ gevonden in de catalogus van onze Engelse collega’s van EOS Magazine (klik hier). Voor 23 pond + verzendkosten hadden we het LED-lampje binnen vier dagen in de brievenbus. Twee LED-lichtjes die met flexibele armpjes gekoppeld zijn met een accessoire-voetje, zodat je ze op het flitsschoentje van je camera kunt plaatsen. Of op het voetje dat meegeleverd is met je Speedlite.Na plaatsing van twee meegeleverde knoopcellen (3V, CR202) konden we meteen aan de slag, want de enige bediening is twee drie-standenschakelaars (Out/High/Low) voor de afzonderlijke armpjes.

Toepassing
De flexibele tentakels zijn ongeveer 23 cm lang en als ze op onze EOS 650D staan, dan steken ze 9 cm over de voorkant van een EF 100mm macrolens. De afstand van de lampjes met gestrekte armpjes tot de kortste scherpstelafstand van die lens licht dan nog 7 cm verder. Je verliest bij zo’n ‘lange’ lens met ‘grote’ scherpstelafstand al aardig wat licht en als je bovendien de richting van de lampjes wil veranderen, dan wordt het lichtverlies nog groter. Bij een EF 50mm f/1.4 lens met 25mm tussenring heb je dat probleem niet en steken de armpjes 13 cm voorbij de lens, terwijl de kortste scherpstelafstand 20 cm is. De lampjes reiken dan 4 cm verder dan het onderwerp en je kunt ze nu zonder problemen op elke afstand en onder elke hoek op het hoofdonderwerp richten. Ook bij een EF-S 60mm f/2.8 zijn de LED-armpjes lang genoeg om het LED-licht heel gecontroleerd te sturen (afbeelding).De kleurtemperatuur is ongeveer 5200 tot 5500 K, dus prima te combineren met daglicht.

'Tegen'-licht
Als je met twee lichtpunten een onderwerp belicht, let dan op de hoek waaronder je de lampjes zet. Vanaf hetzelfde punt of 180° ten opzichte van elkaar (invullichtje) krijg je een redelijk natuurlijke belichting. Werk je echter haaks met de lampjes op elkaar, dan ontstaat er een ‘vreemde’ schaduw en contrast, zoals dat met bestaand licht zelden het geval is.

Gebruik
De eerste gedachte bij het gebruik van de lampjes is dat het hoofdonderwerp sterk wordt verlicht en je zodoende een veel kortere sluitertijd kunt gebruiken, zoals dat bijvoorbeeld bij een ringflitser het geval is. De lichtopbrengst van de LED-lichtjes is echter klein en hoewel de winst in bijna volledige duisternis ruim acht stops is, is dat bij meer omgevingslicht soms (grotere onderwerpen, grotere afstanden) amper twee stops. Dat betekent dat de lampjes niet echt geschikt zijn om in schemeromstandigheden bewegelijke onderwerpen, zoals insecten, zonder bewegingsonscherpte vast te leggen.De kracht van de lampjes is vooral dat je heel precies de richting en afstand van de gebundeld spotlichtjes kunt bepalen, desgewenst vanaf twee zijden. Zo ontstaat een mooi contrastspel tussen donker en licht en tover je met strijklicht ook structuur in de oppervlakte van het hoofdonderwerp. Bij het fotograferen van geslepen edelstenen kun je reflecties heel exact sturen en worden ook de kleuren van de stenen veel intenser.

 Binnen bij homogeen daglicht  Met LED Macro twin-lampjes

Samenvatting
In ons artikel over LED-lampjes van precies een jaar geleden (klik hier) werd al duidelijk dat dit ‘nieuwe’ type licht zowel technisch als creatief een toegevoegde waarde is in de fototas van de enthousiaste fotograaf. En dat is ook het geval met deze ‘Macro Arm Light’, waarmee we kleine voorwerpen van korte afstanden heel specifiek kunnen belichten en zo bijvoorbeeld sieraden kunnen laten sprankelen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.