Canon PowerShot SX700

door Pieter Dhaeze op woensdag 28 mei 2014

Met de vakanties in het vooruitzicht bespreken we elk jaar op EOSzine een interessante reiscamera, zodat je eventueel je EOS thuis kunt laten. Vorig jaar was dat de PowerShot SX280 en dit jaar gaan we even kort op pad met zijn opvolger. Je zou verwachten dat de SX290 zou zijn, maar Canon heeft hem de PowerShot SX700 HS genoemd.



Ontwerp en uitvoering
Als je naar het ontwerp van de SX200-serie (feb. 2009) kijkt, dan zie je duidelijke verschillen tussen de opeenvolgende modellen. Hoewel die uiterlijk soms groot lijken, zijn ze toch veelal cosmetisch en blijft het principe van deze reiscamera’s onaangetast: lichtgewicht, zakformaat en veel optische zoom. En dat maakt de evolutie van de SX200-serie toch wel bijzonder. Want een lens die 12x kan zoomen (SX200, 28-336mm) of een model dat 30x optisch zoom heeft (SX700, 25-750mm), dat heeft grote invloed op de constructie van de lens. Vergelijk dat maar eens met een EF 300mm en een EF 800mm, die laatste is ook veel groter en zwaarder. Dus hoe meer zoom, des te groter de lens zou moeten worden. Bij de PowerShot SX700 is Canon er echter in geslaagd om een lens met 30x optische zoom van 25mm tot 750mm in een camera te stoppen, die in de UIT-stand slechts 35mm dik (of liever: dun) is en maar 20 gram zwaarder is dan het eerste model met 'slechts' 12x zoom. De camera past dus nog steeds in een (ruime) broekzak en zal nooit tot last zijn. Helemaal ingezoomd wordt de PowerShot SX700 niet ‘dikker’ dan 93mm.

Duidelijke verbetering aan de SX700 ten opzichte van zijn vroege voorgangers is dat de grip duidelijk verbeterd is en dat de interne flitser niet meer altijd opklapt als je de camera aanzet.
Het lcd-scherm is groot, scherp en helder en redelijk goed in de zon te gebruiken. Het is geen touchscreen en voor sommige handelingen, zoals terugkijken van foto’s, is dat jammer. Maar wanneer je met de camera in je hand loopt, verander je nu in ieder geval niet onbewust en ongewild bepaalde instellingen.

Mogelijkheden en bediening
Zoals een reiscamera betaamt heeft de PowerShot SX700 alles aan boord om de titel ‘Zwitsers zakmes’ te kunnen krijgen. Met een zoom van 25 tot 750mm schiet je vanaf hetzelfde standpunt een weids uitzicht over de zee en ook een echte close-up van een dolfijn. Die dan dankzij de prima beeldstabilisatie ook nog eens scherp is uit de hand. Je statief kun je dus thuislaten. En dat geldt ook voor je camcorder, want filmen doet de SX700 met 1080p en 60fps of in Super Slow Motion (240fps = 8x bij 320 bij 240px). Zoomen, scherpstellen en beeldstabilisatie werken tijdens filmen net zo goed als tijdens het nemen van foto’s. Prachtig, dus.
Naast allerlei automatische programma’s, kent de PowerShot SX700 ook P, A en T en zelfs een M-stand. In die standen hadden we graag RAW ter beschikking gehad, die jammer genoeg bij de SX700 nog ontbreekt.
Toegevoegd is wel wifi. Verbinding met je smartphone of tablet is simpel en met de gratis app Canon Camera Window, kun je dan overal draadloos de foto’s op de camera bekijken en zelfs draadloos foto’s maken vanaf je telefoon of tablet (Remote shooting). Het is zelfs mogelijk om met deze app de GPS-gegevens van je telefoon te koppelen aan de foto’s op je telefoon. Je verbindt daartoe camera en telefoon via wifi en start een zogeheten ‘Location Log’. Daarna kun je gaan fotograferen zonder dat de twee apparaten verbonden zijn. Kom je dan terug thuis, dan verbind je ze weer en tik je in Camera Window op de optie Add locations en de foto’s op de camera worden voorzien van coördinaten. De nauwkeurigheid is echter niet altijd even hoog. Met Lightroom 5 of Canon’s Map Utility kun je vervolgens de foto’s op de kaart zien. In dat laatste programma kun je ze ook exporteren naar Google Earth.

De PowerShot SX700 is naast wifi ook uitgerust met NFC, die de communicatie met compatibele telefoons moet onderhouden. Wij hebben dat nog niet getest om te zien wat de voordelen zijn boven wifi.

Qua bediening is de SX700 een echte PowerShot en menu’s en knopjes zijn heel herkenbaar, waarbij de betreffende functie veelal voor zich spreekt. Het navigatie-instelwieltje aan de achterzijde is nog steeds wat aan de kleine kant en vraag bewuste bediening, maar het werkt na enige gewenning wel goed. Vernoemenswaard is het Snelzoom-knopje aan de zijkant. Dit is bedoeld om de kadering wanneer je helemaal ingezoomd bent te vereenvoudigen. Door de kleine beeldhoek bij 750mm weet je letterlijk niet meer wat je soms in je kader hebt en door op het bewuste knopje te drukken krijg je tijdelijk het grotere geheel te zien met daarin het zoomkader. Even herkaderen en je kunt nu de opgave maken. Handig.

Macro
Je kunt met de meeste compactcamera’s prima van dichtbij fotograferen om zo een macro-opname te maken, maar helaas werkt dat alleen in de groothoekstand en dan neem je erg veel licht weg met de camera zelf. Close-ups kun je het beste maken door in te zoomen tot 750mm en dan zo dichtbij mogelijk te gaan staan (ca. 1,2 meter). Dan is een voorwerp van 10cm breedtevullend.

Prestaties en beeldkwaliteit
In zijn volledige modelnaam heeft de PowerShot SX700 de toevoeging HS en dat staat voor Hi-Speed. En dat beschrijft exact de gebruikservaring met deze camera: snel. Aanzetten, scherpstellen en de foto maken gaat allemaal lekker vlot. We hebben er een SD-kaartje met 95 MB/s ingestopt en dan kun je zelfs 4 foto’s in een halve seconde maken met volle resolutie (8 fps, 16 Mp) of 3 beelden per seconden onbeperkt van duur. Dat zegt voldoende over de snelheid van de camera, die dankzij de Digic 6 ook heel goed een serie beelden kan samenvoegen en ook heel complexe ruisonderdrukking kan toepassen.
En dat laatste is nodig, want 16 miljoen pixels op een zo’n kleine sensor (6,2 x 4,6mm) moeten weinig licht delen en ruis wordt daarom bij ISO 100 al zichtbaar. Maar dan kijken we wel bij 100% in Photoshop en wanneer doen we dat tegenwoordig nog? Eigenlijk nooit, want zelfs een Retinascherm van een iPad is ‘maar’ 2048 bij 1536 pixels en dat is maar 20% van het totaal aantal pixels van een foto uit de SX700 (4608 x 3456). Met die 2048 bij 1536 kunnen we ook prima een A4-tje afdrukken.

ISO 100 (2048 px breed) ISO 800 (2048 px breed) ISO 1600 (2048 px breed)

We zien de foto’s dus altijd ‘kleiner’ dan de originele resolutie en dus zijn zaken als ruis en onscherpte niet zichtbaar. En dat is wat we bij de PowerShot SX700 hebben ervaren: er is altijd ruisonderdrukking, maar je ziet het eigenlijk nooit. En dat is dus prima voor de reisfotograaf die graag kant-en-klaar foto’s schiet (JPEG) en nooit extreem vergroot publiceert. Tot ISO 800 en zelfs ISO 1600 levert dat goed beeld op. Want de kleuren en helderheid blijven ook bij hogere ISO’s onaangetast en zijn niet te onderscheiden van ISO 100. Wat we wel merken aan de JPEG-beelden, dat de processor probeert de schaduwen open te houden en het contrast van de opnamen soms laag is. Met een kleine aanpassing in Photoshop zijn deze gevallen snel een stuk pittiger te maken.

Volledig stil
Als je met een compactcamera fotografeert, hoor je altijd de bekende geluidjes van scherpstellen en van de sluiter. Maar dat is allemaal ‘nep’, want er zit helemaal geen sluiter of  spiegel in zo’n camera. Je kunt dus met een camera als de SX700 volledig stil werken en dat is soms wel zo prettig (candid, ceremonies).
     

Samenvatting
Is de PowerShot SX700 dé ideale reiscamera? Ons antwoord is ja, mits je geen ‘pixelpeeper’ bent, altijd in het donker fotografeert of foto’s muurgroot gaat publiceren. Net als zijn voorganger de SX280 is het een alleskunner en levert hij snel en eenvoudig prachtige foto’s en video op.
Moet je overstappen van een SX230 of SX280? Niet per se, maar 30x optisch zoom in zo’n kleine behuizing is toch wel ontzettend gaaf en de extra functionaliteit van de wifi (Remote shooting) is zeker een toegevoegde waarde.
Is er nog iets te ‘zeuren’? Natuurlijk, want geen enkele camera is perfect en wij zouden graag een instelbare ruisonderdrukking willen beschikbaar hebben en ook zou de zoomlens aan het eind (750mm) lichtsterker mogen zijn dan f/6.9. Tot volgend jaar. Prettige vakantie.

Meer specificaties: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.