Vergelijking EOS 600D

door Pieter Dhaeze op dinsdag 12 april 2011

In nummer 1102 van EOSzine hebben we een preview gedaan van de nieuwe Canon EOS 600D en een maand later hebben we deze camera in EOSzine 1103 praktisch aan de tand gevoeld. En hoewel we overtuigd zijn van onze bevindingen, blijven deze toch altijd gekleurd door onze persoonlijke ervaringen, voorkeuren en testmethodes. Ook bedrijven wij geen wetenschap met gestandaardiseerde testmethodes, maar laten we vooral de praktijk spreken.

Heb je echter behoefte aan wat anderen ervan denken, dan is internet een goede bron van informatie. Wij hebben een rondje gedaan en hierbij een samenvatting van de reviews op dpReview, The Digital Picture (TDP) en CameraLabs.

dpReview
De testmethode van dpReview is al jaren een standaard, waarmee je heel goed verschillende camera's kunt vergelijken. Belangrijke onderdelen zijn altijd de vergelijkingspagina's met andere camera's, waarbij ze een heel innovatief zij-aan-zij presentatie hebben ontwikkeld. De testfoto's zijn altijd wel onder optimale lichtomstandigheden genomen en vooral bij hoge ISO's vinden we dat persoonlijk niet maatgevend voor de indicatie van de ruis. Verder kijken we altijd naar de conclusies en bekijken we nauwkeurig de praktijkfoto's op de laatste pagina.
Over de EOS 600D zijn ze erg te spreken. De beeldkwaliteit is zowel bij lage ISO (veel detail) als bij hogere ISO (weinig ruis) erg goed en ze onderkennen het positieve effect van de Lichte Tonen Prioriteit op het dynamisch bereik van de opnamen. De bediening is prima in orde, waarbij de Q-knop en het fantastische lcd-scherm zeer sterke punten zijn. Verder worden de kwaliteit en mogelijkheden van video en het draadloos kunnen flitsen als duidelijke pluspunten genoemd, waarbij de lange accuduur en de uitgebreide software op de cd niet mogen ontbreken.
Zoals bijna altijd worden bij de minpunten de trage AF in Live View en de warme kleuren van de AWB genoemd. Voor fotografie zou de AF in Live View inderdaad sneller mogen, maar voor video adviseren wij toch altijd handmatig scherpstellen. De warme witbalans bij kunstlicht is al jaren hetzelfde en wat ons betreft mag de foto dan wel wat sfeer hebben. Verder hebben ze nog een paar persoonlijke minder-puntjes, die meer van persoonlijke aard zijn, dan tekortkomingen van de camera.
Met een overall-score van 77% bevindt de EOS 600D zich bovenin het segment van instap-DSLR en is een goede keuze voor iedereen die na zijn eerste spiegelreflex een behoorlijke stap verder wil in mogelijkheden en kwaliteit.
Klik hier voor de hele review.

The Digital Picture
The Digital Picture is al jaren dé site die zich richt op grondige tests van Canon camera's en lenzen. Ze vergelijkt vooral de EOS modellen onderling. Ze gaan hierbij niet zo methodisch te werk als dpReview, maar het is bijvoorbeeld mooi om te zien hoe de ruis zich ontwikkelt met de toename van het aantal pixels én de verbetering van de processor en de ruisonderdrukking.
Ze komen tot de conclusie dat de EOS 600D wel enkele verbeterpunten heeft ten opzicht van de EOS 550D (lcd-scherm en draadloze flits), maar dat overstappen niet echt noodzakelijk is. Voor iedereen met een oudere EOS in het xxxD segment kan de stap naar de EOS 600D wel zinvol zijn. Ook als back-up camera is het een interessant alternatief met veel pixels, goede hoge ISO en veel opties.
Hun samenvatting is dat de EOS 600D een professionele beeldkwaliteit levert met het detail van 18 Mp en dat in een compacte, lichte behuizing met veel opties en eenvoudige bediening tegen een aantrekkelijke prijs.
Klik hier voor de hele review.

CameraLabs
De mensen van CameraLabs timmeren sinds een paar jaar flink aan de weg om een gerenommeerde vergelijkingssite van camera's te worden. Ze werken ook weer in een vaste structuur met secties over Ontwerp, Mogelijkheden, Resultaten, Galerie, Oordeel en Video Tour. Je krijgt weer de bekende vergelijkingsfoto's te zien bij hoge ISO's en 100% crops van praktijkopnamen, dus niet in de studio. In het oordeel van de site vergelijken ze de betreffende camera altijd met soortgelijke modellen van andere merken, zodat de keuze van de camera een stuk duidelijker wordt.
Ze zijn van mening dat de nieuwe EOS 600D geen schokkende verbeteringen heeft. Het kantel- en draai lcd-scherm tref je ook op de EOS 60D, alsmede de mogelijkheid om draadloos te flitsen. Omdat de camera minder professioneel is uitgevoerd, kan ze wel een stuk voordeliger zijn dan zijn grotere broer. Heb je geen directe behoefte aan het lcd-scherm of de flitsfunctie van de EOS 600D, dan kun je met de EOS 550D nog gewoon verder met het maken van mooie foto's. CameraLabs noemt de EOS 600D een tussenmodel en geen upgrade. Ze geven wel aan dat er veel kleine verbeteringen zijn, die vooral pas in het praktische gebruik duidelijk worden en dat ook op het punt van video een stap voorwaarts gemaakt is. Hun slotconclusie is niet anders dan van TDP en dat geeft aan dat de EOS 600D een prachtige camera is met een ongekende prijs/prestatieverhouding.
Klik hier voor de hele review.

Als je bovenstaande reviews eens op je gemakje hebt doorgebladerd en gekeken hebt naar de testfoto's, dan zal duidelijk zijn dat ze redelijk overeenkomen met onze ervaringen. De EOS 600D is een complete camera in een compacte behuizing voor een relatief 'klein' prijsje. Ze is een aanschaf waar je nog vele jaren plezier van kunt hebben.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.