BB Werken met Lightroom 3

door Pieter Dhaeze op woensdag 24 november 2010
Bewuster en beter werken met Lightroom 3'
Je wilt de kwaliteit van je foto's naar een hoger niveau brengen. Het leukste is natuurlijk om een nieuwe camera te kopen, maar dat is een dure optie. Of je koopt een professionele lens om je doel te bereiken, maar als het even tegenzit is een dergelijke lens nog duurder dan een nieuwe body. Nee, de eenvoudigste manier om belichting, kleur en detailweergave naar een hoger plan te tillen, is simpelweg door je camera op het bestandsformaat RAW te zetten. Dat kost niets en zal een grote sprong voorwaarts zijn in de beeldkwaliteit van je opnamen. Om echter soepeltjes met RAW te kunnen werken, heb je het juiste gereedschap nodig. En daarbij is de keuze van de software zeer belangrijk. In elk zichzelf respecterend fotobewerkingsprogramma kun je een enkele RAW-opname prima omzetten, maar worden het er vele tientallen, dan is er maar één programma waarmee je snel en intuïtief RAW-bestanden kunt beheren, bewerken en publiceren en dat is Photoshop Lightroom van Adobe.

In versie 3 zijn de innovatieve functies van de eerdere versies uitgekristalliseerd en aangevuld met nieuwe mogelijkheden. Genoeg stof dus en de hoogste tijd voor een praktisch boek over deze materie. Want dat is de rode draad door deze uitgave: het werken met RAW-opnamen in Lightroom 3 in de praktijk. Veel cases, dagelijkse handelingen en tips en trucs, zodat Photoshop Lightroom 3 na het lezen van dit boek geen geheimen meer kent. Je kunt je dan volledig richten op het nemen van betere foto's ‘in het veld' en bent geen uren tijd meer kwijt achter de computer.

 

Bernadette Leijdekkers
EOS 40D

“Al bij het eerste doorbladeren van het boekwerk krijg ik de kriebels om met Lightroom aan de slag te gaan. Veel voorbeelden met kleurige platen en uitgebreide en begrijpelijke uitleg. De indeling in hoofdstukken is zeer overzichtelijk en als ik een specifiek onder-werp zoek, kan ik dat snel vinden in de index. Ook de gevorderde gebruiker vindt in deze uitgave nuttige info. Op de CD vind je diverse links naar interessante Lightroom-tips, camera-profielen en nog veel meer moois. Een fijn boek vol inspiratie en kennis, wat bij iedereen die met Lightroom werkt, in de kast moet staan.”

Uitvoering: 8 | Opbouw: 8 | Leerzaam: 10 | Overall: 8

 

Frank de Ridder
EOS 7D

“Adobe Photoshop Lightroom, welke fotograaf gebruikt het niet? Maar wat is een programma zonder professioneel naslagwerk.
Dit boek is ook voor de beginner een aanrader, omdat nuttige uitleg wordt gegeven waarom RAW de standaard zou moeten zijn.
Elk onderdeel van Lightroom 3 wordt apart behandeld met eenvoudige uitleg, prachtige graphics en voorbeelden. Na het lezen van het boek kent Light-room geen geheimen meer. Chapeau voor de schrijvers.”

Uitvoering: 10 | Opbouw: 8 | Leerzaam: 10 | Overall: 10

Informatie
Titel:BB werken met Lightroom 3
Auteur:Pieter Dhaeze en Hans Frederiks
Uitvoering:Hard cover, 272 pag.
Prijs:€ 29,90
 Uitgever:Van Duuren Media
 ISBN: 9789059404304

 

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.