EF 28-300mm f/3,5-5,6L IS USM

door Pieter Dhaeze op dinsdag 01 maart 2011

In de serie over lenzen die we in de loop van de tijd in EOSzine bespreken, komen we regelmatig modellen tegen die relatief onbekend zijn en vaak ook ondergewaardeerd. Deze keer zetten we weer een dergelijk objectief in 'the spotlights': EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

11x Zoom
Eén van de belangrijkste kenmerken van een spiegelreflexcamera is dat je lenzen kunt verwisselen en zo de beeldhoek van de opname kunt aanpassen aan het onderwerp. Dat verhoogt zowel de kwaliteit als de flexibiliteit en creativiteit van je fotografie. Zo is het bijna vanzelfsprekend dat je in het veld vaak twee lenzen bij je hebt. Eén op de body en één in je tas. Een natuurfotograaf gebruikt de combi van een macro en een 70-200mm. Een landschaps-fotograaf combineert een standaardzoom met een supergroothoek en voor wildlife en buitensporten wordt deze laatste vaak verruild voor een supertele. Ook als je een bruiloft moet fotograferen heb je een behoorlijk brandpuntbereik nodig en dus meerdere lenzen.
Je kunt dit 'probleem' ondervangen door twee body's te gebruiken, maar dat is logistiek en fysiek een behoorlijke belasting. Handiger is het om over één lens te beschikken met een groot zoombereik. Voor alle fotografen met een EOS met APS-C sensor (EOS 1000D t/m EOS 7D) is dat de EF-S 18-200mm (11,1x zoom), waarbij de beeldhoek overeenkomt met 28,8 tot 320 mm (cropfactor 1,6x) op een volbeeldsensor. Met die 28mm heb je voldoende groothoek voor een weids landschap of groepsfoto en bij 320mm kun je een onderwerp mooi close-up kaderen. En dat allemaal vanaf hetzelfde standpunt en zonder een lens te wisselen. Ideaal voor op reis of tijdens een reportage.
Ben je in het bezit van een model uit de EOS 1D- of EOS 5D-serie, dan kun je deze EF-S lens helaas niet gebruiken. Maar niet getreurd, want voor deze veeleisende fotografen heeft Canon al enige tijd (2004) de EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM in het assortiment. En zoals je ziet, zijn het beeldhoekbereik en de lichtsterkte van deze lens nagenoeg gelijk aan die van zijn EF-S broertje en is hij ook voorzien van beeldstabilisatie. Daarmee houdt de overeenkomst verder wel op. De L-versie is zwaarder en weegt 1670 gram (EF-S 18-200mm: 595 gram). Ook is hij bijna twee keer zo lang als de EF-S. Al deze aspecten zorgen ervoor dat de EF 28-300mm L IS duidelijk aanwezig is. Op een EOS 1D hangt er ongeveer 3 kg aan de halsriem en dat merk je aan het einde van de dag. Ook schouders en bovenarmen krijgen een behoorlijk workout. Door zijn afmetingen en witte coating is hij minder geschikt voor straat- of candidfotografie.
77mm
Zoals de meeste L-lenzen heeft de EF 28-300 L IS een filtermaat van 77mm en kan bijvoorbeeld een circulair polarisatiefilter universeel gebruikt worden. De lens wordt geleverd met een lenskap en een statiefring.
Praktijk
Hoewel de EF 28-300mm dus niet onopvallend is voor zowel de fotograaf als zijn publiek, is het toch een genot om mee te werken. Op een EOS 5D beleef je het onderwerp heel intens, zowel van veraf als dichtbij. En dat vanaf één standpunt. De schuifzoom werkt identiek als op de EF 100-400mm. Het is even wennen als je een draaizoom gewend bent, maar je kunt met de soepele schuiffunctie heel snel een groot zoombereik overbruggen. Nadeel is wel dat je de schuif steeds vast moet zetten als de camera aan je nek hangt, omdat anders de lens onder invloed van de zwaartekracht, uitschuift tot zijn volle lengte.
De beeldstabilisatie werkt goed en compenseert ruim 2 stops. Op een EOS 5D kun je daarom bij 300mm nog met 1/60s scherp uit de hand fotograferen. Tevens zorgt de beeldstabilisatie voor een rustig zoekerbeeld en dat kadert heel prettig.
Naast het grote zoombereik heeft de EF 28-300mm L IS nog een heel belangrijke kwaliteit en dat is zijn bijzonder korte minimale scherpstelafstand van 70 cm. Dat betekent dat je heel erg close-up kunt opnemen en voor bijvoorbeeld een opname van de trouwringen of andere details niet per se een macrolens hoeft te gebruiken.
LICHTSTERKTE
Een lens met een dergelijk groot zoombereik kan technisch geen hoge lichtsterkte hebben. De EF 28-300mm kan echter toch ook binnen gebruikt worden. Hij is scherp bij f/5,6 en bij ISO 1600 geeft dat in kunstlichtomstandigheden een sluitertijd van 1/60s. Dat is voldoende voor het  'bevriezen' van beweging van het onderwerp én van de camera (IS). Op een 5D markII heb je dan heel bruikbare en mooie opnamen.
Door de geringe lichtsterkte en de constructie van de lens is het niet mogelijk om extenders van Canon op de ze lens te gebruiken.
 
Beeldkwaliteit
Scherpte, vervorming, chromatische aberratie en vignettering zijn gezien het brandpuntbereik en de constructie van de lens niet van dezelfde orde als bijvoorbeeld een EF 70-200mm. De algemene beeldkwaliteit van de EF 28-300mm is gezien het gebruiksdoel van de lens (reportage) echter toch wel heel goed en beduidend beter dan van de EF-S 18-200mm. We hebben er een carnavalsoptocht mee geschoten en de portretten waren erg mooi van kleur met veel detail, ook bij het maximale diafragma. Bovendien heeft de lens een mooie achtergrondonscherpte (bokeh, 8 lamellen).
Conclusie
Heb je een EOS in de 5D- of 1D-serie en wil je groothoek, tele én close-up in één lens gecombi-neerd hebben, dan kun je niet om de EF 28-300mm L IS heen. De aankoop van deze lens (2400 euro) is een investering voor het leven, waarbij ze een alternatief kan zijn voor de combi EF 24-105mm en EF 100-400mm (samen ook 2400 euro).
Technische vergelijking lenzen  
Wil je de technische beeldkwaliteit van deze lens vergelijken bij andere diafragma's en/of brandpunten of met andere lenzen, kijk dan eens op de volgende website(s) >>
Kijk ook eens naar gebruikerservaringen op FredMiranda.com.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.