Tony Vingerhoets

  • De highlights van mijn hometown geplaatst op dinsdag 18 april 2017 08:00:10 door pjcdhaeze

    Twee jaar geleden woonde ik nog in Beijing en verbleef ik in oktober in Nederland om de 80e verjaardag van mijn moeder te vieren. En omdat het nog erg zonnig weer was, kreeg ik de ingeving om een aantal highlights van mijn geboortestad Tilburg te gaan fotograferen. Nu is Tilburg niet de meest inspirerende stad voor een fotograaf en had ik er voor eventuele verkoop op Shutterstock geen verwachtingen van. Het was meer de lol om Tilburg eens anders te portretteren, zeg maar.

    Want fotograferen voor stock doe je vooral in steden zoals Amsterdam, Den Haag of Rotterdam, omdat die internationaal op de kaart staan en Tilburg een stad in de provincie is. Maar toch kon ik de verleiding niet weerstaan en ben ik begonnen aan een rondgang door de stad om de meest interessante locaties bij mooi licht vast te leggen. Eenmaal terug in Beijing heb ik de RAW’s bewerkt en toch maar op Shutterstock gezet en tot mijn verbazing worden ze veel gedownload.

    Even wat geschiedenis: Rond 1600 was Tilburg de belangrijkste wolstad van Brabant en over-vleugelde in het midden van de 18e eeuw de bijna compleet weggevallen Hollandse textiel-industrie. En op 18 april 1809 kreeg Tilburg van Lodewijk Napoleon Bonaparte stadsrechten. Het telde toen 9000 inwoners, maar dat zijn er ondertussen 213.000. De florerende wollenstoffen-industrie verdween in de 60-er jaren van de vorige eeuw en maakte plaats voor moderner industrie aan de rand van de stad.

    Helaas is in de 70er jaren veel historisch erfgoed gesloopt door de toenmalige burgemeester Cees Becht, die daarom het alias Cees de Sloper kreeg. In de latere modernisering heeft men gelukkig meer respect getoond voor cultureel erfgoed. En alhoewel Tilburg de grandeur van een stad als Breda mist, zijn er nog voldoende pareltjes over waar je mooie plaatjes van kunt schieten zoals de monumentale Heuvelse en Heikese kerk en het majestueuze Paleis-Raadhuis van Koning Willem II.

    Moderne iconische gebouwen zijn onder andere West Point, een woontoren van ruim 140 meter (hoogste van Brabant) en de Stadsheer van ruim 100 meter met de controversiële serres die op willekeurige plaatsen zijn aangebracht en in de volksmond ‘vogelkooikes’ worden genoemd.

    Maar een gebouw dat altijd tot mijn persoonlijke verbeelding heeft gesproken is het Centraal Station met het spraakmakende kroepoekdak, naar een ontwerp van de architect Koen van der Gaast. Het werd gebouwd in 1965 en wordt getypeerd door een hoge, opmerkelijk vormgegeven zwevende overkapping, waaronder de perrons en restauratie liggen. Het is een lastig gebouw om te fotograferen omdat het zo dicht tegen de Spoorlaan ligt waardoor er geen ruimte is om afstand te nemen. Slechts op enkele momenten van de dag heb je een ideale zonstand om het gebouw zonder hinderlijke schaduwen totaal in beeld te krijgen. Daarom koos ik voor een night shot.

    Overigens is het station onlangs gerenoveerd en wordt het op het moment van schrijven in gereedheid gebracht voor de komst van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima die op 27 april a.s. in Tilburg  Koningsdag komen vieren. Enfin, ik ben tot de ontdekking gekomen dat er heel wat te fotograferen is in Tilburg en mijn portfolio is zeker nog niet compleet. Nu ik op korte afstand woon (Weelde, België) ga ik regelmatig terug om de lijst van bezienswaardigheden vast te leggen.

    De foto’s die hier zijn afgebeeld zijn gemaakt met een Canon 5DII en met de 5DsR in combinatie met de TS-E 24 f/3.5L MKII en EF 16-35 f/4L, beide van Canon. Doorgaans schiet ik dit soort foto’s op statief, zeker met de Canon tilt-shift lens, omdat je dan rustig de juiste instelling kunt vinden voor optimale perspectiefcorrectie (shift) en handmatige focus plus scherpstelling met gebruikmaking van de camera Live View functie. Sommige foto’s zijn zelfs samengesteld uit twee RAW’s voor een grotere beeldhoek.

    Zoals gezegd ga ik er nog even mee door, want de funfactor is hoog en daar draait het bij foto-grafie toch grotendeels om. Want je bent zo snel geneigd om verre oorden te fotograferen, terwijl je eigen stad vaak prachtige onderwerpen biedt die de moeite waard zijn om te fotograferen. Het is maar een idee... 

    Tony Vingerhoets
    Weelde, België, 18 april 2017

    www.tonyvingerhoets.com


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.