Kennismaking | Microsoft Surface Studio

Pieter Dhaeze woensdag 09 mei 2018

Op EOSzine bespreken we zelden computerhardware. Want hoewel bij digitale fotografie een computer een onmisbaar element is in de workflow, is de computerwereld toch een heel andere expertise dan de wereld van camera’s, accessoires en software. Dat we in dit artikel toch even stilstaan bij een desktopcomputer is omdat het een heel bijzonder stukje hardware is met een uniek ontwerp: de Surface Studio van Microsoft.

Surface-studio-slant

All-in-one
In de vorige eeuw bestond een goed muzieksysteem uit losse onderdelen: versterker, tuner, platenspeler, cassettedeck, cd-speler en aparte boxen. Dan alleen kon je de hoogste kwaliteit verwachten. Toen de eerste all-in-one’s op de markt kwamen, werden deze dan ook met een schuin oog bekeken. Zo compact kon toch niet goed zijn? Anno 2018 weten we dat een compact apparaat zoals een telefoon, toch een heel goede geluidskwaliteit kan produceren.
Ook in de wereld van computers heeft de trend naar miniaturisatie uiteindelijk geleid tot kleinere apparaten met het rekenvermogen van een grote desktopkast. Zo hoeft een laptop voor de meeste computerwerkzaamheden niet onder te doen voor een desktop en kan een telefoon voor veel taken zelfs een laptop vervangen.
Toch zullen veel vrijetijdsfotografen (50+) nog kiezen voor een echte desktop om hun foto’s te beheren en te bewerken in plaats van een laptop of all-in-one.
Dat een all-in-one desktop een heel capabele machine kan zijn, bewijst Apple al jaren met zijn iMac’s. Heel stijlvolle computers, waarbij alle computeronderdelen ‘verborgen’ zijn in het scherm. Het zijn juweeltjes op je bureau en werken nagenoeg geluidloos.

Surface Studio
Microsoft heeft zich als software-ontwikkelaar enige jaren geleden ook begeven op het pad van hardware en hun Surface-lijn is daar het tastbare bewijs. Laptops en convertibles die zeker bij de zakelijk gebruiker zeer geliefd zijn.
In het najaar van 2016 hebben zij ook hun intrede gedaan in de desktopcomputers en hebben dat op hun geheel eigen wijze gedaan met de Surface Studio. Een all-in-one met een 28-inch touchscreen (4500 bij 3000 pixels, 192 dpi, 5K) dat kantelbaar is. De ‘computer’ is ondergebracht in de voet en het scherm kan zo plat gelegd worden dat je er met de bijgeleverde pen heel natuurlijk op kunt tekenen. Een heel bijzonder concept en uitermate geschikt voor de ‘digital artist’ die vaardig is met een pen, potlood of penseel om illustraties of schilderingen te maken.

youtube-studio

Fotografie
De Surface Studio is een computer om verliefd op te worden. De vraag is echter of hij ook van meerwaarde is voor de fotograaf, die in Lightroom en Photoshop werkt. Wil je hierop ons antwoord en tevens zien hoe de Surface Studio ontworpen is en hoe hij werkt, bekijk dan onderstaande clip.

youtube-surface-studio-eoszine

Samenvatting
Het concept van de Surface Studio is ongeëvenaard en gaat duidelijk een stap verder dan de iMac van Apple. De Surface Studio als all-in-one desktopcomputer kan voor de gevorderde vrijetijdsfotograaf of voor de pro, een interessante upgrade zijn in de dagelijkse workflow. Je hoeft in Lightroom en Photoshop dan eigenlijk nooit meer met een muis te werken en zeker als RSI of andere fysieke klachten door computerwerk aan de orde zijn, is de Surface Studio een prima oplossing.

Er zijn echter wel een paar verbeterpunten. Het scherm zou minder mogen reflecteren, het toetsenbord zou met een touchpad uitgebreid mogen worden en - belangrijk - de hardware zou een upgrade kunnen gebruiken naar het niveau van 2018, zeker gezien het toch wel forse prijskaartje van 3500 tot 5000 euro. Dus misschien is wachten op de Surface Studio 2 niet onverstandig. Klik hier voor een clipje hoe die eruit zou moeten gaan zien.

 Wil je echter nu al werken met de voordelen van een 5K scherm en RSI voorkomen, dan kun je met de aanschaf van een losse monitor en een Wacom-tablet je werkstation uitbreiden en dan kom je al aardig in de buurt van de ‘Surface Studio’-ervaring. Of ben je echt artistiek, dan is een Wacom-product zoals de Cintiq, misschien een interessant alternatief (klik hier).

Productinformatie: klik hier.

Prijs beeldscherm

Hoe duur is het beeldscherm waarop je je foto's beoordeelt en bewerkt?

Diameter beeldscherm

Hoe groot is de diameter van het beeldscherm waarop je je foto's beoordeelt en bewerkt?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.