Kennismaking | Connect Station CS100

Pieter Dhaeze donderdag 12 november 2015

Februari 2003. Kodak kondigt het eerste docking station aan voor zijn EasyShare line-up. Een innovatief apparaat, waarop je je camera kon plaatsen om vervolgens met een paar simpele handelingen een foto af te drukken, op te slaan of te versturen (afbeelding). Bovendien werd de camera meteen opgeladen. Dit alles met het doel om snel en eenvoudig foto’s te beheren en delen en je fotografie dus leuker te maken.
Februari 2015.....

Connect Station CS100
..... Canon introduceert zijn eigen ’docker’, het Connect Station CS100. Wat is er in die 12 jaar veranderd?
Hoewel we in een dynamische wereld leven en de afgelopen twaalf jaar veel is veranderd, is in de fotografie één ding eigenlijk niet anders geworden: het eenvoudig beheren en delen van foto’s. Nu zul je zeggen dat er dagelijks miljoenen foto’s op internet worden geplaatst en delen dus helemaal niet moeilijk is, maar betreft dat eigenlijk vooral vluchtige telefoonkiekjes of het zijn foto’s van de enthousiaste vrijetijdsfotograaf, die tijd en moeite in zijn beeldarchief stopt. Een leuke serie foto’s van een vakantie, familiedag of de eerste stapjes van je kind, raken bij het gemiddelde gezin op den duur in de vergetelheid op de camera zelf, in een willekeurig mapje op je Bureaublad of ergens in de cloud. Geen selectie, geen structuur, geen overzicht. Reden hiervoor is dat we wel de moeite willen nemen om op een telefoon bij een enkele foto te tikken om een foto op Facebook of Instagram te zetten, maar geen zin en tijd hebben om de foto’s van een camera naar de computer over te zetten, te beheren, selecteren en te printen.
Dat was in 2003 zo en is nu nog steeds. Het idee van Kodak getuigde dus van visie, maar zoals bij veel goede ideeën had de markt geen oog voor dit innovatieve product en stierf het - samen met Kodak - een stille dood.

5DSR9802-189px 5DSR9804-189px 5DSR9803-189px

Canon probeert het in 2015 opnieuw met zijn Connect Station CS100. Een harde schijf van 1 TB met WiFi/NFC en veel aansluitmogelijkheden, zoals kaartlezers (CF/SD), LAN, USB en HDMI. Dit allemaal in een compacte zwarte behuizing. Het idee is dat je de CS100 via HDMI aansluit aan je televisie (of HD-monitor, beamer) en nadat je de camera op het station hebt gezet, de verbinding automatisch tot stand komt via NFC. Je selecteert de foto’s vervolgens met een afstandsbediening, plaatst ze in albums, gebruikt ze in een diashow (met muziek), drukt ze af of deelt/archiveert (Irista) ze online. Omdat de CS100 opgenomen is in je wifi-netwerk, heeft hij een IP-adres en kun je ook via tablet en telefoon de foto’s bekijken. Hij heeft dus veel gelijkenis met de docker van Kodak, maar is sneller, draadloos en eenvoudiger te bedienen. Helaas werkt de CS100 (nog) niet als oplaadpunt voor de camera, want dan zou het gebruiksgemak 100% geweest zijn.

De praktijk
Op papier klinkt het idee van de CS100 prima en kan het voor veel niet-technische fotografen een uitkomst zijn om meer met hun mooiste foto’s te doen. Hoe is het in de praktijk?
Aansluiten op een televisie of monitor is een kwestie van de HDMI-kabel (niet meegeleverd) in de betreffende poorten stoppen en de CS100 aanzetten, waarbij de Aan/uit-knop overigens niet echt ‘responsive’ is. Vervolgens kan met de afstandsbediening van de CS100 de verbinding gemaakt worden met het lokale wifi-netwerk. Helaas ontbreekt een Nederlandstalige interface. De CS100 vraagt eerst om een firmware-update en is dan klaar voor gebruik.
Zoals aangegeven kunnen foto’s via NFC en geheugenkaart van de camera worden overgebracht naar de CS100. Doe je dat met een SD-kaartje, dan gaat hij meteen alle nieuwe foto’s downloaden. Handig, maar wij hadden liever een tussenstapje gezien dat we vooraf de foto's eerst nog hadden kunnen selecteren. Omdat het overzetten niet echt heel snel gaat, moet je dus soms wel even geduld hebben.
Als we even de menu’s doorlopen, dan kunnen we de meeste basishandelingen met foto’s uitvoeren, maar de interface blinkt niet uit in overzichtelijkheid. Handiger zou zijn geweest als je met een app je tablet zou kunnen gebruiken om foto’s te beoordelen, selecteren, ordenen en dergelijke. Met de standaard afstandsbediening moet soms wel erg veel knopjes geklikt worden om een handeling uit te voeren. Veel acties lopen ook een beetje in de vertraging. De CS100 had voor ons gevoel iets sneller mogen zijn. Ook maakt hij een zacht zoemend geluid van de harddisk die draait. Niet storend, maar wel aanwezig.

5DSR9807-189px 5DSR9808-189px 5DSR9809-189px

PIXMA MG7753
Samen met de CS100 kregen we ook een PIXMA MG7753 toegestuurd, want hoewel het Connect Station multifunctioneel is, komen er geen printjes uit, zoals ooit bij Kodak EasyShare Printer Dock 6000 het geval was. Een multifunctional als de MG7753 is daarom een prima metgezel van de CS100, aangezien ze ook draadloos in het netwerk hangt en dus overal mooie fotoprints kan produceren. Installatie van printer en verbinding met de CS100 verliep vlekkeloos en al snel rolde een eerste, hoogwaardige fotoprint van 15 bij 10cm uit de MG7753. Diens ‘unique selling point’ is dat hij - smaakvol gematteerd - goudkleurig is en dus prima past in het interieur van een woonkamer. Deze printer hoef je niet te verstoppen en afdrukjes maken van je foto’s wordt dus steeds eenvoudiger en meer vanzelfsprekend. Want tenslotte is een fotoafdruk de enig duurzame manier om je foto’s voor het nageslacht te bewaren. Lees hierover onze blog (klik hier).

Samenvatting
Het idee van de EasyShare Printer Dock van Kodak is in 2015 door Canon nieuw leven ingeblazen met de introductie van het Camera Station CS100. En wij moedigen deze stap aan, want ons motto is en blijft ‘doe iets met je foto’s!’
In zijn huidige vorm kan de CS100 het werken en delen van foto’s in familiekring aanzienlijk vereenvoudigen en leuker maken. Je merkt wel dat het nog een eerste versie is en je moet toch nog een zekere technische kennis hebben en het nodige geduld om al zijn mogelijkheden soepeltjes te kunnen benutten. We zouden een kort lijstje met verbeterpunten kunnen maken, maar Canon weet al hoe het beter moet, gezien het demo-model van de ‘CS100 v2.0’- tafel, die we afgelopen maand op de EXPO in Parijs gezien hebben (klik hier).
De PIXMA MG7753 behoeft hier buiten zijn opvallende uiterlijk, geen speciale afkondiging . Het is - net als alle andere recente MG-modellen (review MG5750, klik hier) - een ongelooflijk veelzijdige multifunctional, die in combinatie met de CS100 voor nog veel meer fotobeleving kan zorgen. En dat is wat we toch allemaal willen.

Meer info en specs CS100: klik hier.
Meer info en specs MG7753: klik hier.

Irista

Ken je Irista, de nieuwe fotobeheer clouddienst van Canon?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.