EF-M 28mm 1:3.5 IS STM Macro Lite

Pieter Dhaeze zaterdag 02 juli 2016

EOS M is het spiegelloze camerasysteem van Canon. Het bundelt compactheid met hoge beeldkwaliteit. Omdat het nog een relatief jong systeem is, is het aantal beschikbare EF-M lenzen nog redelijk beperkt. Op 11 mei van 2016 is aan dit assortiment een bijzondere macrolens toegevoegd, de EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM met ingebouwd Macro-Lite. Wij hebben deze lens op de EOS M3 in de praktijk getest, waarvan hier onze bevindingen.

Lens-standen EF-M 28mm-klein

Uitvoering en mogelijkheden
De lenzen van de EOS M serie (type EF-M) zijn uitgevoerd in hoogwaardige materialen in een strak en modern ontwerp. Deze consumentenlenzen zijn niet volledig afgedicht tegen stof en spatwater, maar ze zijn wel heel solide in gebruik. De EF-M 28mm Macro sluit prima aan bij deze uitvoering. Heel strak zonder veel ‘toeters en bellen’. De lens heeft geen afstandsschaal en ook de knopjes voor beeldstabilisatie en MF/AF ontbreken. De lens kan met een schakelaar in een lock-stand gezet worden of in een Super-macro stand. Met de voorste ring kan handmatig scherpgesteld worden, maar de draaislag heeft geen begin- en eindpunt. Omdat ook de afstandschaal ontbreekt, heeft de fotograaf daarom vooraf geen notie op welke afstand de scherpstelling ingesteld is.

Bijzonder aan deze macrolens is natuurlijk zijn ingebouwde LED-lampjes, die zich links en rechts van de frontlens bevinden. Deze LED’s kunnen aan/uit gezet worden met een knopje op de lens. De voeding komt uit de camera. Beide lampjes kunnen gelijktijdig en afzonderlijk aangezet worden in vol- en halfvermogen. De ring waarin de lampjes zijn ondergebracht kan niet gedraaid worden, dus het licht komt altijd links/rechts van de korte zijde van het kader. Het LED-licht heeft een kleurtemperatuur van 5500K. Dat mengt prima met daglicht, maar onder kunstlicht bestaat de kans op ongewenste menging. De kleurtemperatuur van de LED’s van deze lens is helaas niet aan te passen. Het vermogen van het LED-licht is niet te vergelijken met een ringflitser. Afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid licht is het bereik ongeveer dertig centimeter van de frontlens. Het is dus geen verblindende lichtbundel. De LED-lampjes zijn vooral van nut als 1:1 wordt gefotografeerd. De frontlens zit dan bijna tegen het onderwerp aan en de lens en camera nemen dan zoveel licht weg, dat de LED’s welhaast onmisbaar zijn. Om de lampjes te beschermen wordt standaard een soort lensring meegeleverd.

Invloed van ringlicht op contrast/detail en op sluitertijd. Links zonder, rechts met ringlicht.
IMG_0857-klein IMG_0856-klein

De kortste scherpstelafstand is 10 cm vanaf de sensor. Zoals gezegd zit de frontlens dan bijna tegen onderwerp. De vergroting is dan 1:1 en een voorwerp van 22mm vult de gehele breedte van de sensor (6000 pixels). Ook kan gekozen worden voor een zogeheten Super Macro. De vergroting wordt dan 1:1,2 en 18mm vult de breedte van de sensor (=1:2 op 35mm-eq). In deze Super Macro lever je wel scherpstelling op oneindig in en je moet de EF-M 28mm  terugzetten in de gewone macro-stand om de lens ook voor close-ups en eventueel portretten te kunnen gebruiken.

Wil of kun (insecten) je niet zo dicht op het onderwerp fotograferen en maak je de afstand groter, dan heeft het korte brandpunt van 28mm tot gevolg dat de vergrotingsfactor snel veel kleiner wordt. Bij een lens met een brandpunt van 100mm of 180mm heb je daar veel minder last van.

Losse LED’s
Bij korte werkafstanden is de belichting van het onderwerp altijd een probleem. Daarom zijn er al langere tijd losse LED’s op de markt om dit euvel te ondervangen. Het voordeel hiervan is bovendien dat de lokale belichting flexibeler kan worden geregeld dan bij vaste LED’s op de frontlens.

 LED-flexarm-klein

Prestaties
De EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM doet wat hij moet doen. Geluidloos scherpstellen en scherpe opnamen maken. We zien de gebruikelijke chromatische aberratie en bij f/3.5 een forse vignettering, die bij f/8 echter geheel verdwenen is. De lens is bij het grootste diafragma van hoek tot hoek scherp en laat ook geen vertekening zien. Een prestatie van formaat.

Lenskwaliteit bij f/3.5 en f/8
lenskwaliteit_f35 lenskwaliteit_f8

Hoewel de testopnamen dus prima resultaten laten zien, vraagt het werken in de praktijk met deze lens om goede macro’s te maken, enige ervaring. Je werkt soms heel dicht op het onderwerp en dat vraagt aandacht voor een goede belichting. Omdat de scherptediepte heel klein kan zijn (1,2mm bij 1:1 en f/3,5), is nauwkeurige scherpstelling van groot belang en een statief derhalve onvermijdelijk. De lens is eigenlijk meer geschikt voor close-ups. De werkafstanden zijn dan groter en de grotere scherptediepte staat dan toe dat je uit de hand kunt fotograferen. Dankzij de goede beeldstabilisatie zijn de opnamen dan ook scherp.

stack-189px IMG_0791-189px IMG_0794-189px
IMG_0798-189px IMG_0838-189px IMG_0851-189px

Samenvatting
We zijn blij met elke lens die voor het EOS M-systeem op de markt verschijnt. Dus ook met deze EF-M 28mm f/3.5 Macro. Het is een bijzondere lens dankzij zijn ingebouwde LED-lampjes, die in de praktijk echter beperkt inzetbaar zijn. En hoewel je met een dergelijke lens even moet leren werken, opent het voor de EOS M-fotograaf een hele nieuwe wereld van klein detail. Prima dus.

Toch hebben wij voor een nieuwe versie een kort wensenlijstje:
• Langer brandpunt (bv. 60mm) met grotere werkafstand. Dus ook beter geschikt voor insecten en portret.
• Hoger vermogen LED-licht, traploos regelbaar.
• Mogelijkheid tot roteren ringlicht.
• Drie verschillende Kelvin-standen: 3000-4000-5000K
• Lichtknopje iets uit laten steken.

Meer productinfo: klik hier

Aantal lenzen?

Hoeveel lenzen bezit jij voor je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.