BMX Freestyle fotograferen

Huub Keulers maandag 11 september 2017

BMX staat voor Bicycle Motorcross (fietscross) waarbij de ‘x’ het woord cross vertegenwoordigt. Deze sport vond zijn oorsprong in de beginjaren 70 in Amerika en was een mogelijkheid voor kinderen om zich voor te bereiden op het motorcross‘en. In de jaren 80 werd BMX ook populair in Europa en dan met name in Groot-Brittannië. Vanaf 2008 is BMX een Olympische sport. BMX speelt zich af op een gesloten raceparcours van 300 tot 400 meter. Tijdens een wedstrijd starten maximaal acht renners vanaf een verhoging waarbij het parcours verder bestaat uit scherpe steile bochten en sprongen allemaal bedoeld om snelheid te kunnen behouden en spektakel te bieden. Een wedstrijd bestaat uit één ronde waarbij degene die als eerste over de finishlijn komt de winnaar is.

BMX begon allemaal met racen maar ontwikkelde zich snel tot een nieuw type rijders gespecialiseerd in het uitvoeren van diverse trucs en fietscontrole. Deze afsplitsing van BMX wordt Freestyle BMX genoemd en kan zich overal afspelen waar obstakels (relingen, trappen etc.) te vinden zijn. Dit kan een stad zijn of een speciaal aangelegd parcours. Freestyle betekent in feite ‘zonder regels’. Op een freestyle BMX-parcours zijn diverse obstakels geplaatst waarop de trucs moeten worden getoond. Voorbeelden van deze obstakels zijn half/quarter pipe, flatt banks en (mini)ramps.

Zowel BMX alsook freestyle BMX zijn erg populair bij kinderen en jongeren tussen de 8 en 21 jaar. Het is een snelle sport die ook een snelle reactie van fotografen vergt. Ga tijdens een schoolvakantie of in het weekend eens naar een skatepark om te oefenen en de sfeer vast te leggen. Je treft er vaak voldoende kinderen aan die het leuk vinden om gefotografeerd te worden. Maak eerst eens een praatje met ze en het ijs is gebroken. Houdt er wel rekening mee dat je vaak tegen de lucht in fotografeert waarbij de Freestyle BMX’er mogelijk te donker wordt afgebeeld in je foto. Het gebruik van een flitser is dan zeker een optie om te overwegen.

Tip 1: Zet je flitser in High Speed Sync mode, dan kun je bij sluitertijden korter dan 1/200s toch flitsen, zodat je het onderwerp bijvoorbeeld tegen een heldere lucht toch netjes in kunt vullen met flitslicht.

Foto 1

Heb je de techniek van het fotograferen van deze sport eenmaal onder de knie dan kan de volgende stap het fotograferen van een (Freestyle)BMX-wedstrijd zijn.

Zoals bij de meeste sporten kun je ook bij het (freestyle)BMX’en spelen met je standpunt en camera-instellingen om leuke effecten te realiseren. Fotografeer eens vanaf een laag of hoog standpunt of met een tele-/groothoekobjectief. Toon snelheid door de panning-techniek toe te passen, bevries de beweging van de renner (met een korte sluitertijd) op het hoogste punt als deze over een heuveltje springt of fotografeer de gespannen gezichten van de renners als ze bij de start opgesteld staan. Legio mogelijkheden bij deze ‘extreme-sport’.

Je krijgt bijvoorbeeld mooie opnamen door aan het einde van een bocht te gaan staan en de renners te fotograferen als ze de bocht uitkomen en de hoogste snelheid ontwikkeld hebben.

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Tip 2: Let bij een verharde BMX-baan wel op de helderheid van de ondergrond. Bij een donkere ondergrond zul je je beeld iets moeten onderbelichten maar soms komt het voor dat de ondergrond redelijk overeenkomt met ‘gemiddeld-grijs’ qua lichtmeting. Corrigeren van je belichting is dan vaak niet noodzakelijk.

Foto 5

Tip 3: Bij BMX’ers die recht op je af komen kun je voldoen met een sluitertijd van 1/500s. BMX’ers die je schuin of haaks op je objectief fotografeert hebben een hoge snelheid t.o.v. je camera en vergen een sluitertijd van 1/2000s of korter. Zet je camera sowieso op AF-Servo als je een renner wil volgen door je camerazoeker en gebruik je middelste focuspunt of 5 focuspunten rondom je centrale focuspunt. Dit gebied van je focuspunten is het snelste en meest betrouwbaar. Gebruik je, in deze situatie, ook nog eens de optie om met meerdere beelden per seconde te fotograferen (burst-mode) dan heb je de grootste kans op scherpe actiefoto’s die ook nog eens het juiste moment tonen. De EOS 7D mark II of de EOS 1Dx van Canon zijn ideale camera’s om snelle sporten als BMX mee te fotograferen.

Je kunt ook voor originele foto’s zorgen door een plek vlak in de buurt van een quart pipe in te nemen. Zorg wel dat je veilig staat. Soms kun je je grotendeels verschuilen achter een quarter pipe waardoor de sporter geen hinder van je ondervindt en jezelf veilig staat.

Foto 6

Ben hoe dan ook alert op vallende renners die jouw richting op door kunnen schuiven of steek niet het parcours over tijdens een wedstrijd. Veiligheid van jou en de sporters staat altijd en overal voorop.

Beeldstijl

Welke Beeldstijl (Picture Style) heb je ingesteld op jouw EOS-camera?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.