5 Tips Concert

Pieter Dhaeze vrijdag 13 mei 2016

In het voorjaar en de zomer staat de activiteitenkalender bol van zonnige concerten en festivals. Lekker chillen met andere muziekliefhebbers. Wil je zo'n evenement later in het jaar op een regenachtige dag nog eens helemaal herbeleven, maak dan goede foto's. Doe dat dan met een 'echte' camera en gebruik één van de onderstaande tips.

1D3_0468-500px

Om snel aan de slag te kunnen en daarbij de grootste valkuilen te vermijden, volgen hier onze vijf concert-tips!

 
    Gebruik een (systeem)camera met lichtsterke lens
Met je telefoon maak je leuke snapshots tijdens een concert, maar wil je inzoomen en bij weinig licht fotograferen, dan is goed gereedschap het halve werk. Kijk dan eens naar de 1"-PowerShot-serie, zoals de PowerShot G7X II of G5X. Die maken tevens strakke video. Kwaliteit en snelheid in zakformaat! Kies je een EOS-camera (grote sensor, snelle AF) met een lichtsterke lens, zoals de EOS 80D met een EF 50mm 1.8 STM, dan vang je nog meer licht en detail voor topkwaliteit foto's én video.
  
 
  eos80d-ef50mm-g7x2-500px
 
 2
  Lange sluitertijden en scherptediepte
Met korte sluitertijden van 1/60s of korter (groot diafragma, hoge ISO) doe je altijd je uiterste best om scherpe foto's te maken. Maar ga ook eens aan de slag met 'lange' sluitertijden van bijvoorbeeld 1/5s of langer, zodat beweging op het podium of van een muzikant dynamisch in beeld wordt gebracht. Probeer daarbij je camera zo stil mogelijk te houden en zet beeldstabilisatie van camera of lens aan.
Heb je een lichtsterke lens en sta je redelijk dichtbij, dan kun je ook eens proberen te spelen met een kleine scherptediepte. Dan maak je foto's die je met je eigen ogen niet kunt zien, want die zien altijd alles scherp.
Bonus tip: flitsen heeft vaak geen zin bij concertfotografie. Zet de flitser dus uit. Dan stoor je ook de muzikanten niet.

   3
 
  Fotografeer in zwart-wit
Veel foto's van een concert zijn portretten. Zwart-wit is dan een prima manier om de karakteristieken van die portretfoto's te versterken. Sfeer, vorm en licht krijgen dan veel meer nadruk dan in kleur. Zet je camera dus op zwart-wit (beeldstijl Monochroom) en als het kan ook op RAW, want dan heb je achteraf ook de kleurenfoto's nog.
     
    IMG_4136-500px
     
    5D3_0357-500px
     
    1D3_0173-500px
     
 
 4
  Kijk om je heen
Bij een concert geniet je van de sfeer en de muziek en gaat natuurlijk al je aandacht uit naar wat er op de bühne gebeurt. Het loont echter de moeite om als fotograaf ook eens om je heen te kijken. Mooie mensen, leuke momenten. Er is altijd wel iets bijzonders te zien. En let ook eens op kleine details op het podium of van licht en instrumenten. Je maakt dan foto's die anderen niet zien. En dat wil iedereen. Toch?

   5
 
  Neem iets afstand
Iedereen wil tijdens een concert of festival vooraan bij het podium staan. Dat lukt echter zelden en om mooie foto's te maken, is dat ook niet altijd de beste plaats. Op een iets grotere afstand heb je meer overzicht en minder last van 'kikker'-perspectief. Wil je dan close-ups maken, dan zul je moeten inzoomen, maar je kunt je foto's ook bijsnijden. Een foto met meer dan 20 miljoen pixels is 9x zo groot als full-HD, dus je kunt de muzikanten achteraf behoorlijk dichtbij halen.
     
    _D3_6600-500px
     
    IMG_0186-500px

Gerelateerde artikelen:
Review EOS 80D: klik hier
Review EF 50mm 1.8 STM: klik hier
Review PowerShot G7X: klik hier
Indoorfotografie: klik hier

Aantal lenzen?

Hoeveel lenzen bezit jij voor je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.