Video monteren | Adobe Première Elements

Pieter Dhaeze vrijdag 27 juli 2018

Steeds meer fotografen gaan filmen met hun EOS. Soms gaat zo’n clipje rechtstreeks op YouTube en wil je een paar clipjes samenvoegen, dan kan dat in Lightroom. De mogelijkheden van videomontage zijn dan echter heel beperkt en wil je meer functionaliteit en hogere kwaliteit, dan is Première Elements van Adobe een voordelig (ca. 80 euro, klik hier) én gebruiksvriendelijk alternatief. Een korte kennismaking en tutorial.

APE

Première Elements
Adobe brengt veel goede software op de markt voor professionele contentmakers (tekst, illustraties, foto, opmaak en video), die tegenwoordig alleen onder licentie te gebruiken is. Wil je de hele Creative Cloud met onder andere Photoshop CC, Lightroom en Première Pro CC, dan kost dat circa 60 euro per maand (incl. BTW). Dat laatste programma is een high-end video-editor, waarmee je professionele videoproducties kunt maken.

Voor de meeste vrijetijdsfotografen die af en toe eens filmen is Première Pro CC echter een overkill. Het heeft heel veel mogelijkheden die voor deze doelgroep overbodig zijn én het heeft een heel steile leercurve. Natuurlijk zijn er allerlei gratis alternatieven om video te monteren, maar ben je op zoek naar een programma waarmee je eenvoudig - en toch goed - videomontages kunt maken en wat bovendien een professionele ondersteuning heeft met een grote enthousiaste gebruikersgroep (veel tutorials en fora), dan is Première Elements van Adobe voor zowel Windows als OSX een uitstekende keuze. Een standalone-versie kost circa 80 euro en in combinatie met Photoshop Elements (prima foto- en RAW-bewerking) is de aanschaf slechts 130 euro.

Trial-versie
Wil je Première Elements eerst eens uitproberen voordat je het aanschaft, dan kan dat door een trialversie te downloaden, die je 30 dagen kunt gebruiken (klik hier). Helaas bevat deze probeerversie een watermerk. Je moet ook een Adobe-account aanmaken.

Videomontage
We gaan in deze kennismaking niet alle mogelijkheden van Première Elements bespreken - want dat is een heel lange lijst - maar willen je wel met enkele aandachtspunten en een videotutorial op weg helpen om zelf een eerste video te monteren.

Aandachtspunten
• Neem je video op in 1080p (25 of 50 fps). MP4 of MOV. Horizontaal kader. 16:9.
• Maak desgewenst in Photoshop still-frames als intro, outro of tussenbeeld/header-logo op 1920 bij 1080 pixels in sRGB als PNG of PSD.
• Probeer geluid op te nemen met een externe microfoon verbonden met je EOS.
• Verzamel alle materiaal voor de montage in één map.

YouTube-montage

Montage
• Open Première Elements
• Kies de modus Professioneel
• Voeg linksboven media toe door naar de betreffende map te bladeren en de bestanden te selecteren.
• Sleep vanuit de tab Projectelementen de hoofdclip op V1 van de tijdlijn.
• Snijd eventueel begin en eind van deze clip (zie videotutorial).
• Verwerk zo alle clips en stills en plaats ze in de juiste volgorde op de tijdlijn.
• Sla het project op in dezelfde map als het losse material.
• Kies rechts voor overgangen en sleep deze tussen de clips en stills.
• Zet eventueel tussenclips, stills of transparante PNG’s in V2 of V3.
• Exporteer de montage (rechtsboven) voor Computer, 1080p, hoogste kwaliteit.
• Na renderen van de uiteindelijke video (enkele minuten) kun je dit exportbestand uploaden naar YouTube.

YouTube-resultaat

Samenvatting
Werken met Première Elements leer je niet met de 600 woorden van dit artikel. Download de probeerversie en ga gewoon eens aan de slag op basis van onze korte tutorial. Stuit je op een probleem, zoek dan naar de oplossing op YouTube of - beter - kijk eens op het TV-kanaal van Adobe zelf (klik hier). Video voor iedereen! Succes!

Gerelateerd artikel. Video opnemen met je EOS (klik hier).

vids-adobe-tv

Filmen met EOS (2016/2017)

Neem jij wel eens video op met je EOS-camera?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.