Berlijn

Frans Visser maandag 13 augustus 2018

In juli 2018 waren we voor een stedentrip voor het eerst in Berlijn. Leuke stad! Toen we vooraf vertelden over ons bezoek, kregen we van de meeste mensen die al eens in Berlijn geweest waren te horen, dat je er fijn kan fietsen. Dat hebben we dan ook gedaan: langs de rivier de Spree, stukjes van de route die de voormalige muur volgt en gewoon kris-kras door de stad.

berlijn-maps

En je kan inderdaad redelijk goed op de fiets door Berlijn rijden. De infrastructuur is echter lang niet zo goed ontwikkeld als die in de grote steden in Nederland. Fietspaden houden ineens op, of gaan over de stoep verder. Dat het fietsen redelijk goed gaat, komt vooral doordat er zoveel minder fietsers zijn dan in onze steden.

Berlijn-3796-klein

Bij zo’n eerste bezoek ga je langs de veelbeschreven hoogtepunten van de stad: de Brandenburger Tor, de Reichstag, parlementsgebouwen, Unter den Linden, Kurfürstendamm en Checkpont Charlie om er maar een paar te noemen. Ook kent Berlijn enkele zeer goede musea. We kwamen de beeldencollectie uit het Nationaal Museum (al enkele jaren tijdelijk gesloten) tegen op een prachtige tentoonstelling in het zeer aan te raden museum Hamburger Bahnhof (inderdaad in het voormalig station). Ook de kunst in de openbare ruimte is indrukwekkend, met grote muurschilderingen op huizenblokken als meest opvallende beeld.

Berlijn-3816-klein

Berlijn is een stad met een beladen geschiedenis en ondanks dat de val van de muur al bijna 30 jaar geleden is (1989), zie je er overal de sporen nog steeds van. Het motto van de stad is ‘Freiheit Berlin’, zoals met ‘IAmsterdam’-letters bij onder andere het Hauptbahnhof nog eens wordt onderstreept.

Berlijn-3850-klein

De stad is verdeeld in wijken met heel verschillende bouwstijlen en een eigen sfeer. De geschiedenis wordt in ere gehouden door grootse monumenten en tentoonstellingen. En er wordt nog steeds enorm veel gebouwd, overal zie je grote hijskranen aan het werk.

Berlijn-3883-klein

Maar wat ons vooral opviel was de TV-toren (Fernsehturm), die je vanuit alle stadsdelen goed kan zien. De toren staat bij de Alexanderplatz, in het voormalig oostelijke deel van Berlijn. Je kan erin, waarbij het ruim van tevoren een ticket boeken aanbevolen is, als je niet van wachten houdt.

Berlijn-3802

De uitdaging van deze stedentrip was om foto’s van de stad te maken met die TV-toren zoveel mogelijk op de achtergrond.

Berlijn-3919-klein

Treinreis Utrecht - Berlijn: 6,5 uur
Snelweg Utrecht - Berlijn: 650 km
Stadsvervoer: S-bahn, metro, fiets
Verblijfskosten: vergelijkbaar met grote steden in Nederland

Camera op vakantie

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.