Madeira (P)

Thijs Kupers vrijdag 17 augustus 2018

Madeira is een Portugees eiland gelegen in de Atlantische Oceaan, zo’n 700 kilometer voor de kust van Afrika (Maps). Het eiland wordt ook wel het bloemeneiland genoemd en is door zijn geweldige flora, gunstige klimaat, ruisende watervallen, prachtige laurierbossen, diepe dalen, hoge bergtoppen en zijn ruige kust een paradijs voor fotografen, natuurliefhebbers en wandelaars.

kaart-klein

Met zijn pittoreske dorpjes komt ook de reisfotograaf aan zijn trekken. Zo zijn er in de hoofdstad Funchal verschillende voordeuren door kunstenaars beschilderd, zodat zelfs als de bomen niet in bloei staan de straat er fleurig uit ziet.

IMG_2535-klein

Omdat ik mezelf tot de categorie natuurfotografen schaar, zoom ik hier vooral in op de natuurschoon van dit eiland. Madeira kent diverse landschappen. Zo heeft het bergtoppen van 1800 meter die het eiland in tweeën scheiden. Een natte groene noordzijde, en een drogere zuidzijde. Tussen de hoogstgelegen toppen van dit eiland, de Pico Ruivo en Pico de Arieiro is een mooie wandeling uitgezet. De toppen zijn ook per auto goed bereikbaar om daar de zonsopgang/zonsondergang vast te leggen.

IMG_2052-klein

Aan de noordkant vind je dichtbegroeide bemoste bossen. Het vele water wordt via irrigatiekanaaltjes (levada’s) rond het eiland geleid. Langs deze levada’s kan je wandelen wat ondanks de ruigheid van het eiland verrassend genoeg leidt tot redelijk vlakke wandelingen. Achter elke bocht is wel weer een nieuw uitzicht. Neem in ieder geval je zaklamp mee, want zo nu en dan leidt het water je door een uitgehakte tunnel!

IMG_1785-klein

In het midden van het eiland vind je nog een oud laurierbos. Deze prachtige oude kronkelige bomen, begroeid met mos en varens staan redelijk ‘luchtig’ van elkaar, waardoor je heel mooi een enkele boom kan portretteren. Een gemiddelde toerist zal een dag waarbij het door de laaghangende bewolking hier flink mistig is, niet zo kunnen waarderen. Als fotograaf is dit hét moment om naar dit laurierbos te trekken voor sfeervolle plaatjes. Maar ook bij volle zon, of wat regen, kan ik me alleen al in dit bos prima vermaken.

IMG_2918-klein IMG_3780-klein

De ruige noordkust rond Porto Moniz is de perfecte plek voor de seascape-liefhebbers. Er steken verschillende puntige rotsen uit de zee, die in combinatie met het juiste licht tot leven lijken te komen. In Porto Moniz hebben ze tussen de rotsen ook een zee-zwembad gemaakt, ideaal om even tot rust te komen van al dat moois wat Madeira te bieden heeft.
Dan hebben we nog een landtong aan de oostzijde. Dit stuk is gortdroog en lijkt bijna wel een woestijn. Een rondwandeling waarbij je al voor zonsopgang begint, zorgt ervoor dat je én het mooiste licht hebt, én niet in de hitte loopt, én de plek voor je alleen hebt.

IMG_3374-klein

Mocht je nog energie overhebben, dan kan je ook de nacht nog gebruiken om op zoek te gaan naar de Melkweg. Doordat het eiland in de oceaan licht, zijn er genoeg donkere plekken te vinden om je ook ’s nachts te vermaken.

Al dit natuurschoon vind je op een eiland wat slechts twee maal zo groot is als Texel. Door de kronkelige weggetjes ben je bijna 2 uur bezig om het eiland te doorkruisen. Door slim meerdere accommodaties uit te zoeken op plekken waar je zonsopgangen of zonsondergangen wilt fotograferen, voorkom je veel onnodige reistijd. Een goede voorbereiding wat je wilt doen/zien/fotograferen is dan ook het halve werk.

Extra info:

  • Transavia vliegt in zo’n 4,5u rechtstreeks naar de hoofdstad Funchal
  • Een huurauto is een musthave om overal te komen
  • Het klimaat is gunstig. In het voorjaar staan de meeste bloemen in bloei
  • Plan je overnachtingen zorgvuldig, dan hoef je ’s ochtends niet meer ver te reizen voor een mooie zonsopgang

Vakantiefoto's

Wat ga jij doen met je vakantiefoto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.