Bas Meelker

 • Koude wind in je gezicht geplaatst op woensdag 2 maart 2016 14:31:14 door pjcdhaeze

  Twintig jaar geleden bezocht ik voor het laatst de omgeving rond de Ringkøbing Fjord in Denemarken. Landschapsfotografie was toen het laatste waar ik aan dacht. Mijn leven bestond toen hoofdzakelijk uit windsurfen. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 de snelst groeiende sport en waanzinnig populair. Tentje mee, surfplanken op dak van de auto en richting Denemarken. Met zijn door wind geplaagde kustlijn ideaal voor de sport waar ik nu nog steeds van geniet. Er zat dus een aardig persoonlijk tintje aan de reis, die ik een week geleden maakte richting diezelfde Ringkøbing Fjord.

  Maar nu vanuit een heel ander perspectief. Niet op zoek naar wind, maar naar het mooiste licht. Genietend aan de waterkant in plaats van op het water. Eind februari is het stil in deze omgeving. Stil en koud. De wind jaagt vanuit het noorden en brengt prachtige wolkenluchten en schitterend licht. Er hangt een bijna bizarre sfeer. Het wemelt hier aan de kust van de vakantiehuisjes, maar ze zijn bijna allemaal verlaten. Zelfs in de vissershavens hangt een serene stilte. Wandelaars op het strand kom je nauwelijks tegen. Een sfeer die je meezuigt in haar verlatenheid en stilte. Ideaal voor mij om me in te leven in het landschap en haar karakter. Staand bovenop een duintop, uitkijkend over het weidse landschap en de ruige branding. Met een koude wind in je gezicht.

  Ik weet dat het er hier in de zomer heel anders uit kan zien. Dan wemelt het ongetwijfeld weer van de toeristen en nemen de wind- en kitesurfers het strand en de fjord weer over. Maar nu heb ik alles voor mezelf. Gedurende de hele week komen we geen andere fotograaf tegen. Geen statieven op het strand, in de duinen of aan de fjord gezien. Niets dan leegte en weidsheid. Precies zoals ik het graag wil hebben. De Noordzeekust van Jutland is nog net zo mooi als ik me herinner. Zeker in deze tijd van het jaar. Een verlaten kustlijn met mooi licht en een koude wind in je gezicht.


  • Mooie serie donderdag 3 maart 2016 10:26:11
   Geplaatst door: Dirk van de Kamp
   Hele mooie serie van Bas, het moet echt genieten zijn om met goed materiaal op zo een mooie locatie tot dit resultaat te komen.
  • 'hernieuwde kennismaking' donderdag 3 maart 2016 11:31:24
   Geplaatst door: Chris Hornung
   Ha Bas, prachtplaten heb je gemaakt. Mijn voorkeur gaat naar de eerste foto. Hier laat je de uitgestrektheid van het landschap zien.De kleuren zijn mooi en warm. Als kijker is het dan ook genieten. Groeten Chris Hornung.
  • prachtig licht donderdag 3 maart 2016 12:01:44
   Geplaatst door: Arjan Keers
   Mooie serie en verhaal en wat een prachtig licht! Ik vind alleen jammer bij de duinfoto`s dat je iets van voetstappen op de voorgrond ziet..
  • Mooi verhaal donderdag 3 maart 2016 17:56:53
   Geplaatst door: Bram van Maas
   Mooi en leuk verhaal Bas met even mooie platen
  • Dank! donderdag 3 maart 2016 18:42:07
   Geplaatst door: Bas Meelker
   Dank voor jullie reacties! En ik ben het met je eens Arjan. Alleen mijn handen waren te koud om ze even weg te vegen...;-)
  • herinneringen.... vrijdag 4 maart 2016 05:57:21
   Geplaatst door: Rosemarie Kapp
   mijn bewuste kindertijd 5-10 jaar oud heb ik op het oostfriese eiland Juist doorgebracht. Sindsdien mijn liefde voor zee en strand, ook al is het ergens anders, de sfeer van zon en wind en wit zand - goed gevangen in uw foto's !
  • Adembenemend mooi! vrijdag 4 maart 2016 10:02:49
   Geplaatst door: Annemieke van Atteveldt
   Bas, ik kan me erg goed voorstellen hoe geweldig het is daar in alle stilte rond te lopen, genietend van het prachtige licht en de prachtige wolken. Heerlijk er van mee te kunnen genieten!

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.