Lichtmeting en scherpstelling

Pieter Dhaeze vrijdag 12 oktober 2018

Het is al weer tien jaar geleden dat we op EOSzine specifiek geschreven hebben over de lichtmeetmethode van een EOS-camera (klik hier). Vaak leer je als beginnende fotograaf het principe van lichtmeting van een digitale camera en ben je er later niet meer bewust mee bezig, omdat je ooit een keuze gemaakt hebt en daarop je werkwijze hebt gebaseerd. Of de lichtmeetmethode is ingesteld zoals wat ‘default’ is voor Canon, zijnde Meervlaksmeting. Samen met Belichtingscompensatie kun je dan in de P-, Av- en Tv-stand prima de helderheid van je foto’s regelen.

visual-lichtmeting

Verdieping
Hoe je ook te werk gaat om goed belichte foto’s te krijgen, soms is het zinvol om ‘oude’ kennis een beetje af te stoffen door je na zoveel jaar weer eens te verdiepen in de achterliggende gedachte bij de werking van de verschillende lichtmeetmethodes.

We kiezen in dit artikel niet een woordelijke uitleg, maar springen samen met jou ‘het diepe’ in met behulp van een videotutorial. Dus heb je interesse in de werking van lichtmeetmethodes op je EOS, neem dan even een kwartiertje tijd om onderstaande clip te bekijken. Graag horen we of je de uitleg nuttig vond en of je nog opmerkingen hebt.

youtube-lichtmeting

Handmatig scherpstellen
Als je handmatig gaat scherpstellen, dan zal de lichtmeting ALTIJD gebaseerd zijn op het midden van het kader. Dat is natuurlijk al zo bij Spot-, Deel- en Centrummeting, maar dan ook bij Meervlaksmeting.

Met dank aan onze trouwe EOSziner, Anko Zwerver voor zijn input en feedback.

Lichtmeetmethode

Welke lichtmeetmethode gebruik jij?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.