04 Retoucheren

Pieter Dhaeze vrijdag 01 mei 2009

Als je een foto maakt, probeer je zoveel mogelijk alle onderdelen in het kader op de juiste plaats te rangschikken en ongewenste elementen buiten de compositie te houden. Toch lukt dat niet altijd en moeten we achteraf deze 'vlekjes' wegwerken. Maar ook stof op de sensor en rotatie of vervorming van de foto bij het corrigeren van een horizon moeten soms worden bijgewerkt. Al deze handelingen vallen onder de noemer retoucheren en we kijken in deze workshop wat Photoshop Elements 7 ons te bieden heeft.

Stofjes op sensor
Hoe je ook je best doet, bij sommige foto's zie je altijd zwarte vlekjes op je foto's. Als ze altijd op dezelfde plek zitten, dan is het geen vuiltje op de lens of een vogel in de verte, maar een stofje of vezeltje op de lens. Meestal worden deze zichtbaar als je met kleine diafragma's (grote scherptedieptes) werkt, zoals f/22 of kleiner. Soms zijn deze vlekjes niet storend aanwezig en vallen ze weg in het detail van de achtergrond, maar in een strakblauwe lucht of op een egale huid, zijn ze heel storend en dienen ze verwijderd te worden.
Photoshop Elements 7 heeft een speciaal gereedschap om dit soort pukkeltjes te lijf te gaan en dat is het Snel retoucheerpenseel (sneltoets J). Je vindt het in de werkbalk Gereedschappen (links naast het werkgebied) en de werking is heel eenvoudig. Kies dit gereedschap, stel een grootte in van het penseel en klik op een vlekje in de foto. Als bij toverslag verdwijnt dit en zo kun je doorgaan tot je een smetteloze foto als eindresultaat hebt.
Soms laat dit automatische gereedschap echter wel eens een steekje vallen en is het resultaat niet helemaal naadloos. Je kunt dan overschakelen op het gewone Retoucheerpenseel (sneltoets J), waarbij je zelf de bron bepaalt voordat je op een vlekje klikt. Dit gaat als volgt. Houd de Alt-toets ingedrukt en klik op een stukje foto met dezelfde structuur en kleur als daar waar het vlekje zit. Laat de Alt-toets los en beweeg de cursor boven het vlekje en klik om het te verwijderen.
Deze twee gereedschappen zijn dus uitermate geschikt om vlekken door stof op de sensor te verwijderen, maar je kunt er ook visagist mee spelen en pukkeltjes en sproetjes mee te lijf gaan.

 

Sensor reinigen
Als er veel stof op de sensor van je camera zit en je zelfs bij f/8 als hinderlijke punten ziet op je foto's, dan wordt het tijd om de sensor te onderwerpen aan een schoonmaakbeurt. De veiligste optie is om dit te laten doen bij een Canon Service Center. Het gebeurt dan goed en mocht er iets mis gaan, dan is dit de verantwoordelijkheid van het reparatiecentrum. Je bent je camera dan wel enige tijd kwijt en er kunnen kosten aan verbonden zijn.
Ga je zelf aan de slag, vermijd dan vloeistoffen. Begin met schoonblazen met een handbalgje (geen perslucht met vervuilingen) en is dat niet afdoende dan is een statisch kwastje een redelijk 'zachte' methode. Bedenk bij alle handelingen in het inwendige van de camera, dat storingen die hieruit volgen niet onder de garantie vallen en reparatie dus voor eigen kosten is, ook al valt de camera nog in de garantieperiode.
Het reinigen van de sensor zullen we nog uitgebreid behandelen in een van de volgende nummers van EOSzine.

Ongewenste (rand)elementen
Een fenomeen van bijna alle spiegelreflexcamera's is dat het kader van de zoeker een iets kleiner beeld laat zien, dan de werkelijke opname. Er kunnen dus aan de rand van de foto kleine ongewenste zaken staan. Je kunt de foto dan natuurlijk bijsnijden om dit te verwijderen, maar ook gebruik maken van het Kloonstempel. Dit werkt hetzelfde als het Retoucheerpenseel, dus met het aangeven van de bron met Alt-klik. Nu worden de pixels echter 1 op 1 van de bron naar het doel gekopieerd, zonder dat met de omgeving van het doelgebied rekening gehouden wordt, zoals dat met de retoucheerpenselen het geval is. Je kunt dan heel concreet bepaalde gebieden overschilderen. Dat kunnen dus randelementen zijn, maar ook andere, grotere 'vlekjes' kunnen onzichtbaar worden weggewerkt.
Het Kloonstempel kan ook goede diensten bewijzen als er witte achtergrond zichtbaar geworden is als je een foto gedraaid hebt of behandeld met het filter Cameravervorming corrigeren. Je schildert deze dan weg met naastgelegen identieke pixels.

Conclusie
Ook op het punt van 'vlekjes' verwijderen heeft Photoshop Elements 7 weer veel functionaliteit in huis met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en behoud van kwaliteit. Vlekjes door stof op de sensor kun je beter voorkomen dan genezen, maar als het nodig is kunnen ze snel worden verwijderd. Voor grotere ongerechtigheden op je foto is het Kloonstempel ideaal en maak je in een handomdraai een opgeruimde foto.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.