CR3-bestanden met BreezeBrowser Pro

Pieter Dhaeze vrijdag 26 juli 2019

Zowel op MacOS als Windows worden in Finder/Verkenner geen thumbnails getoond van CR3-bestanden afkomstig van de laatste generatie EOS-camera, zoals de EOS M50, EOS R en EOS RP. Dat is niet handig. Hoe kun je dan toch snel alle CR3-foto’s als thumbnail bekijken op je computer? Een korte kennismaking met BreezeBrowser Pro.

breezebrowser

CR3-thumbnails
Met de nieuwste versie van Digital Photo Professional (DPP) kun je die CR3’s wel zien, maar DPP is niet het snelste programma om honderden of zelfs duizenden RAW-foto’s snel te beoordelen en te selecteren alvorens ze te gaan bewerken. Ook Lightroom kan overweg met .CR3, maar met meer dan 1000 foto’s, waarvan je misschien 90% weggooit, ben je dan toch wel even bezig om alles te importeren, te overzien en te selecteren.
Wil je – desnoods direct vanaf de geheugenkaart – CR3-bestanden zien en selecteren, dan zul je een beroep moeten doen met een speciale mediabrowser. Voor MacOS zou dat Photo Mechanic kunnen zijn van CameraBits (klik hier, $139) en in Windows kun je aan de slag met BreezeBrowser Pro van Breeze Systems (klik hier, $95). Van beide programma’s zijn probeerversies te downloaden. 

BreezeBrowser Pro
BreezeBrowser Pro is al een redelijk ‘oud’ programma en opgegroeid met de eerste RAW-camera’s. Als je het programma installeert en start, dan lijkt het inderdaad ook of je 20 jaar terug in de tijd gegaan bent. De interface is à la Windows 95. Dit uiterlijk is echter als ‘een wolf met schaapskleren’, want BreezeBrowser Pro heeft heel veel te bieden ‘onder de motorkap’. Van supersnelle vertoning van de RAW-thumbnails van élke digitale camera, via beoordeling en selectie tot het hernoemen van bestanden en zelfs RAW-conversie. 

Onderstaand een korte tutorial met de belangrijkste functies in het beoordelen, selecteren en waarderen van foto’s. Door gewoon met het programma te gaan werken, zul je bekend raken met de mogelijkheden. Doorloop de opties van alle menu’s en klik rechts op thumbnails om functionaliteit en taken meteen bij de hand te hebben.

youtube-breezebrowser

Samenvatting
BreezeBrowser Pro is geen mediabrowser voor iedereen. Het is echt een programma voor de (semi-)professionele RAW-fotograaf die vele honderden, zo niet duizenden foto’s per sessie supersnel moet kunnen beoordelen en selecteren. Download de probeerversie om zo 15 dagen het praktisch nut van BreezeBrowser Pro voor je eigen fotografie te kunnen inschatten. Want 95 dollar is toch wel een behoorlijke investering als je er bijvoorbeeld alleen maar de thumbnails van CR3-bestanden mee zou willen bekijken.

Note: Wij gebruiken FastPictureViewer (klik hier) voor voorvertoning van mediabestanden in Windows Verkenner. Helaas wordt CR3 hierin (nog) niet ondersteund.

Onderwerp kaderen

Hoe kader jij meestal het onderwerp van je foto's?

Overstappen

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.