EOS RP | Servo-AF en volgen

Pieter Dhaeze donderdag 28 november 2019

Met een digitale camera kun je met de autofocus relatief eenvoudig een bewegend onderwerp volgen. Het af-systeem moet dan continu de afstand tot het onderwerp meten (servo) én het AF-punt moet ‘vastgeplakt’ blijven aan beweging links/rechts-hoog/laag (tracking). In dit artikel leggen we uit hoe je servo en tracking instelt op een camera in het EOS R-systeem.

servo-youtube

Servo en tracking
Om voortdurend de afstand tot het onderwerp te meten heeft een camera veel rekenkracht nodig (processor). Momenteel is dat in het EOS R-systeem van Canon de DIGIC 8-processor. De mate van tracking wordt onder andere bepaald door de resolutie van de AF-sensor. Bij een DSLR heeft die (aparte) AF-sensor ongeveer 150.000 pixels (EOS 5D mark IV: 61 AF-punten, 30% zoekerdekking) en omdat bij een EOS R/RP de beeldsensor gebruikt wordt als AF-sensor, zijn dat er ongeveer 24 miljoen (ca. 5000 AF-punten, 88% zoekerdekking). Dat betekent dat een spiegelloze camera veel nauwkeuriger een onderwerp/structuur kan herkennen/volgen (gezicht/oog) en dat het volgen bovendien over een veel groter AF-gebied mogelijk is.

werking autofocus DSLR MILC

00-af-sensor-dekking

Back/front focussing
Omdat bij een spiegelloze camera de beeldsensor als AF-sensor gebruikt wordt, zal er nooit front/back focussing optreden zoals bij een DSRL soms wel het geval kan zijn.

Instellen servo en volgen
We gaan het instellen van servo AF en volgen stapsgewijs toelichten. Zorg daarbij dat het Quick-menu zichtbaar is op het lcd-scherm van de EOS RP/R.

• AF-werking
Zet de AF-werking op Servo in plaats van One Shot.

01-af-werking

• AF-methode
Zet de AF-methode op Gezicht+volgen in plaats van Punt/zone-AF

02-af-methode

• Initieel AF-punt
Het heeft de voorkeur om zelf een uitgangspunt te kiezen van waaruit de autofocus gaat volgen. Ga naar menu C.Fn II: Autofocus, punt 7 (EOS RP) en kies 1:Init.AF-pt in plaats van 0:Automatisch

03-initieel-af

• Transportmodus
Zet desgewenst de Transportmodus op Hoge snelheid in plaats van Enkelbeeld

04-motordrive

• C-RAW
Wil je het datatransport zo laag mogelijk houden tijdens een serie-opname, kies dan JPEG of C-RAW. Dat laatste bestandstype is 40% kleiner dan RAW en heeft wel alle voordelen van RAW.

05-raw

• Extra
Als je met RF-lenzen werkt en in Servo, dan kun je op een EOS RP/R de optie Hogesnelheidsweergave activeren, zodat de black-outtijd tijdens een serie-opname bij het volgen van een voorwerp, korter is. Het volgen verloopt dan meer vloeiend.

Als je al deze instellingen gedaan hebt en snel bij de hand wilt hebben als je onverwacht een bewegend onderwerp voor de lens krijgt, sla deze instellingen dan op als een Aangepaste opnamemodus (C1-C3).

06-hs-display

Praktijk
Met bovenstaande instellingen hebben we de intocht van Sinterklaas gefotografeerd met een EOS RP en EF 100-400mm 4:5.6L IS II. Een drukte van belang, redelijk onverwachte beweging, grote afstand met veel storende elementen tussen camera en Sinterklaas en toch in 98% van de gevallen scherpe foto’s.

Samenvatting
Een bewegend onderwerp volgen door de zoeker van een spiegelloze camera is anders dan met een DSLR. Je hebt meer AF-punten, over een groter gebied en nauwkeuriger tracking. Het zal ongetwijfeld wennen zijn en het AF-systeem zal ook er af en toe ook ‘naast’ zitten, maar het zal je ook veel prachtige foto’s opleveren, die je vroeger – letterlijk – gemist zou hebben.

P.S. Vergeet niet om de laatste firmware op je EOS R/RP geïnstalleerd te hebben (klik hier).

Overstappen

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Onderwerp kaderen

Hoe kader jij meestal het onderwerp van je foto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.