04 Flitsen, Accessoires

Pieter Dhaeze maandag 02 augustus 2010
In deze serie over flitsen hebben we al het nut en de terminologie van flitsen toegelicht. Voordat we bepaalde onderwerpen met de verschillende flitsopties 'te lijf gaan', staan we in dit artikel nog even stil bij de actuele Canon Speedlight-flitsers en enkele nuttige accessoires.
Canon Speedlights

De drie meest recente modellen van Speedlight zijn de 270EX (ca. €120,-), de 430EX II (ca. €220,-) en de 580EX II (ca. €400,-). We weten met de kennis van het vorige artikel dat de richtgetallen van deze flitsers dan respectievelijk 27, 43 en 58 zijn. Ze zijn alle drie 100% compatibel met de E-TTL II belichting van EOS. Behalve een verschil in flitsbereik is er een redelijk groot onderscheid in functionaliteit. De Speedlight 270EX is een prima (invul)-flits voor op de EOS 5D- en 1D-serie. Je kunt er op korte afstanden ook prima indirect mee flitsen. De Speedlights 430EX II en 580EX II zijn opzetflitsers met een kantel- en draaibare flitskop en volledig te bedienen vanuit het menu van een EOS-camera. Ze ondersteunen 1e en 2e gordijn flitsen en zijn draadloos aan te sturen. De Speedlight 580EX II is bovendien stof- en spatwaterdicht en heeft tevens een Hi-speedsync en Multi-modus (= meerdere flitsen gedurende één opname). Ze is in een draadloze opstelling een perfecte Master, waarbij diverse 430EX II-flitsers als Slave kunnen dienen.
RINGFLITSER
Voor macro- en portretfotografie heeft Canon twee mooie ringflitsers in het assortiment (MR14EX en MT-24EX), maar er zijn ook alternatieven verkrijgbaar die op een gewone Speedlight geschoven kunnen worden. Het flits-licht wordt dan door glasvezel naar een ring-reflector rond de frontlens gestuurd.
 
Accessoires
Voor een optimaal flitsresultaat is kennis van de karakteristieken van opzetflitsers en de instelmogelijkheden ervan, van groot belang. En hoewel je daarmee alle flitsvariabelen bijna letterlijk in de vingers hebt, zijn er toch omstandigheden dat het gewenste flitsresultaat niet gehaald wordt. Want ook toepassing van de juiste accessoires speelt in het eindresultaat van je flitsinspanningen een grote rol. De meeste hulpmiddelen bij flitsen hebben betrekking op de verdeling en de richting van het flitslicht.

Flitskapje
Het meest eenvoudige accessoire, wat we iedereen aanbevelen bij de aanschaf van een nieuwe flitser, is een flitskapje. Deze kleine investering geeft je de mogelijkheid om bij afwezigheid van de mogelijkheid om indirect te flitsen (hoog en/of gekleurd plafond) de kans op een slagschaduw toch redelijk te beperken. Omdat het flitslicht meer verdeeld wordt, zal in sommige gevallen de flitsbelichtingscompensatie een stopje moeten worden verhoogd. Op het standaard flitskapje zijn diverse varianten verkrijgbaar, waarbij elke uitvoering zijn eigen lichtverdelingskarakteristieken heeft.

 Diffusor klein of groot Reflector met kleurfilter  Snoot om licht te bundelen 
Flitskabel
Hoe we ook ons best doen het licht te verdelen of te sturen, als de Speedlight op de flitsschoen (hot shoe) van de camera staat, komt het flitslicht altijd van dezelfde plaats als de camera en wordt het onderwerp dus frontaal belicht. In veel gevallen is dat niet bezwaarlijk, maar bij portretten is dat vaak minder flatteus, zeker als het flitslicht hoofdlicht wordt. In onze dagelijkse omgeving zijn we gewend dat het onderwerp van (schuin) boven wordt belicht (zon, plafondverlichting) en een overeenkomstig contrast heeft. Om dit met een flitser te bereiken, moet de flitser los van de camera gebruikt worden. Draadloos is dat geen probleem, maar omdat dat niet met elke EOS mogelijk is, is een flitskabel (off-shoe kabel) een uitstekend en relatief goedkoop alternatief. Het is een verlengsnoer tussen flitsschoen van de camera en het flitscontact van de flitser en daarmee heb je dus letterlijk de richting van het flitslicht in eigen hand. Ook bij macrofotografie bewijst een dergelijke kabel nuttige diensten. Wil je je flitser via een flitskabel toch vast aan je camera hebben, dan zijn daarvoor diverse beugels te koop.

 Honingraten om licht te bundelen Off-shoe flitskoord Beugel voor off-camera flitsen
Reflector en snoot
Om met zachter licht te kunnen flitsen zijn er opzetstukken voor Speedlights die als reflector dienst doen. Ze vergroten het flitsoppervlak en verzachten daarmee de belichting. Dit geeft weer een ander resultaat den het verspreiden van het licht met een flitskapje. Dergelijke reflectors zijn er in veel soorten en maten. Van een simpele schotel tot een complete softbox. Een schotelreflector kan worden uitgebreid met een zogeheten honingraat om vanuit het brede oppervlak van de schotel het licht toch weer enigszins te bundelen. De uitvoering van de honingraat bepaald de mate van concentratie van het flitslicht. Dit is perfect te gebruiken als achtergrondhalo of haarlicht. Moet het licht nog meer gebundeld worden, dan is een snoot (spreek uit: snoet) een prima accessoire. Je kunt van je flitser dan een spotlicht maken en dat kan bij lowkey portretten mooie resultaten geven.
REFLECTIESCHERM
Een reflectiescherm kan behalve bij bestaand licht ook bij flitsfotografie goed van pas komen. Zo kan met een reflectiescherm de schaduwkant van een onderwerp worden ingevuld door een gedeelte van het passerende flitslicht om te buigen naar het onderwerp.
Je kunt een dergelijk scherm ook gebruiken om al het flitslicht mee te reflecteren, als ware het een soort verplaatsbaar plafond. Door al het flitslicht via een scherm op het onderwerp te laten vallen, wordt het oppervlak van de licht-bron vele malen groter en is bijvoorbeeld de kans op een slagschaduw veel kleiner. Ook kan  de richting van de lichtbron hiermee goed gestuurd worden.
Het flitsoppervlak kan ook worden vergroot door door een stuk wit vitrage heen te flitsen.

Conclusie

'Verdeel en beheers'. Dat is het motto van het gebruik van accessoires bij je Speedlight-flitser. Kleine flitshulpmiddelen kunnen namelijk zorgen voor een natuurlijke belichting van portret en product. De volgende keer alles over flitsinstellingen in P-, A- en M-stand.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.