03 Special Compositie

Pieter Dhaeze dinsdag 29 mei 2012

Goed belicht, mooie kleuren, het juiste scherpstel-punt, geen bewegingsonscherpte. Alle technische facetten van de foto zijn perfect en toch is het geen goede foto.

De kwaliteit van een opname wordt namelijk niet alleen bepaald door de genoemde parameters, maar voor een aanzienlijk deel ook door de compositie. Hoe is het onderwerp in het kader ‘gevangen’? Wat wil de fotograaf met zijn foto vertellen? Hoe beleeft de kijker het beeld? Enerzijds zijn dit allemaal redelijk subjectieve aspecten, maar als we bewuster door de zoeker van onze camera gaan kijken, dan hoeft de perfecte compositie geen ongrijpbaar fenomeen te blijven. Met deze samenvatting helpen we je een stukje op weg.

In deze pdf ontbreekt helaas de interactiviteit en multimedia. Dus wil je de diavoorstellingen zien, op vergrotingen klikken, video-tutorials bekijken en doorklikken naar een website of software, kijk dan in het archief van EOSzine. Kijk daarvoor deze site onder de knop Archief. Onderaan elk artikel van twee pagina’s kun je zien in welke EOSzine en op welke pagina het bewuste artikel heeft gestaan.

We hopen je met deze special een plezier te doen en zo je weer een stapje verder op weg te helpen naar het bewuster maken van betere foto’s.

Welkom op het archief

Beste lezer,

Welkom op het archief, hier kunt u oudere Eoszine nummer bekijken.

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier