EOS R-systeem | Control-ring op RF-lens

Pieter Dhaeze donderdag 30 april 2020

Als enthousiaste vrijetijdsfotograaf wil je zo veel mogelijk controle over je foto’s met zo min mogelijk nadenken. Je hebt dan optimaal de tijd om je te concentreren op je onderwerp en bent voorbereid op die ene fractie van een seconde. De bediening van je camera moet dan volledig vanzelfsprekend zijn en zonder nadenken. Canon staat bekend op zijn gebruiksvriendelijke camera’s met veel handige knoppen en wielen op de juiste plaats.

3-wielen-yt

Control-ring
Ze doen er in het EOS R-systeem nog een schepje bovenop met de introductie van een instelwiel óp de lens, de zogeheten control-ring. Dus met de duim en wijsvinger van je rechterhand bedien je de twee instelwielen op je camera en met je linkerhand, waarmee je de lens ondersteunt, kun je het derde instelwiel bedienen. Dus met de zoeker aan het oog - en dus je onderwerp in het beeldkader - kun je zo de gewenste belichtingsinstellingen doen. In de onderstaande afbeelding zie je welke functies je in de verschillende belichtingsmodi kunt toekennen aan de control-ring. Dat toekennen doe je in het Custom-menu C.Fn III: Bediening en overig. Bekijk ook de clip hoe je dit alles instelt en gebruikt.

instelwielen

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.