PIXMA TS8252 | Photo Challenge presenteren

Pieter Dhaeze maandag 04 mei 2020

Het is al weer enige tijd geleden dat we een printer van Canon op de redactie gehad hebben. De afdrukkwaliteit van de huidige inkjetprinters laat namelijk weinig te wensen over en ze hebben al tijden zoveel mogelijkheden, dat we zelden nog echt nieuwe functies kunnen verwelkomen. Het technisch bespreken van een printer is daarom niet meer zo spannend.

TS8252

Foto’s afdrukken blijft echter wel iets waar we als EOSzine aandacht aan willen blijven geven. Voor ons gaat de spontane beleving van een afgedrukte foto nog steeds boven presentatie op een beeldscherm. In het kader van die beleving hebben we met een PIXMA TS8252 een serie foto’s op 15 bij 10cm afgedrukt en op verschillende manieren gepresenteerd. Zo krijgen fotoseries van de tegenwoordig populaire ‘Photo Challenges’ veel meer een verband en kun je er dagelijks spontaan van genieten. En dat is het ultieme doel van fotograferen. Toch?

Deco-print-youtube

PIXMA TS8252
Dit artikel is dus geen review van de PIXMA TS8252, want zoals zijn voorgangers is de beeldkwaliteit van de afdrukken nagenoeg perfect en heeft de printer veel mogelijkheden in aansturing en output. Wil je daar alles over weten, kijk dan op de productpagina van Canon NL (klik hier).

PIXMA TS8252
De PIXMA TS8252 is een prachtig vormgegeven desktop printer die past in elke kantoor- en thuisomgeving. In de compacte behuizing zitten veel klepjes en schuifjes en hoewel deze netjes zijn uitgevoerd, vragen ze toch een zorgvuldige bediening voor jarenlang ongestoord printplezier.

Voor ons doel – het printen van 15 x 10cm foto’s vanaf een telefoon vanuit social media of cloud – hebben we de printer draadloos aangesloten aan onze telefoon en met de gratis Canon-app PRINT Inkjet/SELPHY foto’s afgedrukt die we of vanaf onze EOS hadden gedownload of via een bewerking in Photoshop in de cloud hadden gezet. In beide gevallen kun je in de app met een paar tikjes op het scherm een of meerdere foto’s eenvoudig en snel afdrukken. Een standaardprintje, randloos op Photo Paper Plus Semi-gloss, duurt 30 seconden en ziet er bij een resolutie van 1500 bij 1000 pixels piekfijn uit. Kleuren, helderheid en scherpte zijn prima. De kwaliteit wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de foto die je ‘er in stopt’.

Presentatie
Zoals in de inleiding al aangegeven zijn ‘Photo Challenges’ tegenwoordig heel populair. Uitgaande van een thema maak je gedurende een bepaalde periode als individueel fotograaf een serie foto’s, die je dan elke dag online deelt met een groep andere fotografen. Het prikkelt de creativiteit en ‘dwingt’ je om elke dag met een andere blik naar het betreffende thema te kijken.

Prijs per afdruk
Thuis foto's printen heeft de naam duur te zijn. Dat duur is betrekkelijk. Ten opzichte van het massaproduct van een online afdrukcentrale is een thuisprintje inderdaad iets duurder, maar daar krijg je dan wel hogere kwaliteit en direct-klaar voor terug.
Een standaardprintje (15x10cm) op fotopapier kost op de PIXMA TS8252 tussen de 30 en 60 cent. Een serie van zeven afdrukken voor een week-challenge is dus ongeveer 3 euro en daarvoor heb je amper een cappuccino op een terras. Van de foto's heb je weken plezier. Van de koffie een paar minuten ;-)
Gebruik overigens altijd Canon-supplies (papier en inkt). Zo weet je zeker dat de afdrukkwaliteit (kleur en scherpte) maximaal is én dat de kleuren jarenlang niet zullen vervagen. Bij B-merk is het met de kleur-echtheid en -vastheid vaak minder goed gesteld. Ook kan de garantie op de printer vervallen.

Omdat het delen van de fotoserie echter online gebeurt, ontbreekt aan het eind vaak een samenhangend overzicht van de foto’s. Iets wat toch een rode draad is bij een thema-challenge. Je kunt dan natuurlijk een collage maken in Photoshop en die op je telefoon of in je foto-archief bewaren, maar leuker is het om er printjes van te maken (met een Canon-printer als de TS8252) en die je vervolgens op een creatieve manier als coherent geheel in je woonkamer of kantoor kunt presenteren. Zo kun je achteraf nog weken spontaan van je photo-challenge genieten.

Om printjes van 15 bij 10 cm tot een creatief en aansprekend geheel te maken, kun je op zoek gaan op internet. Er is waarschijnlijk veel inspiratie te vinden. Wij zijn – voor een zevendaagse serie met als thema ‘kat’ - zelf ook aan de slag gegaan met simpele materialen en het resultaat zie je hieronder. Niets moeilijks met wat hout, takken, touw, kurk, wasknijpers en verf. Je eigen fantasie en handigheid zijn de enige beperkingen. Zorg wel dat je de foto’s gemakkelijk kunt wisselen voor een volgende challenge.

Deco-print (01)-klein Deco-print (02)-klein
Deco-print (03)-klein Deco-print (04)-klein
Deco-print (05)-klein Deco-print (06)-klein

Daag jezelf uit en maak er iets moois van. Wil je het delen met onze lezers, stuur ons dan een foto van jouw creatie (klik hier). Veel pleizer!

Met dank aan Elly Damen voor de fotoserie van haar kat Wifi.

Afdrukformaat

Hoe groot druk je zelf of via internet een vergroting af?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.