Ameland

Johan van de Watering maandag 24 september 2012

De Nederlandse Waddeneilanden zijn vooral bekend als vakantieoord waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen of op het strand kunt liggen. De stranden zijn er prachtig en langgerekt en het weer is eigenlijk de enige onzekere factor als je naar één van de eilanden afreist voor een zomerse strandvakantie. Voor een fotograaf is het wispelturige weer juist een uitdaging en kan het prachtige foto’s opleveren. Wij bezochten Ameland.

Ameland
Volgens de topografielessen van vroeger is Amalend het 4e waddeneiland ná Texel, Vlieland en Terschelling (TVTAS). Onze reis begint in het Friese plaatsje Holwerd, waar een veerdienst meerdere malen per dag heen en weer vaart tussen Ameland en het vaste land. Je kunt je auto aan de walkant laten staan op een betaalde parking en dan is er eigenlijk altijd wel plaats op de boot. Als je met de auto naar de overkant wilt, dan is reservering vooral aan te raden en zeker in het weekend of het toeristisch seizoen noodzakelijk.
De route van Holwerd naar Ameland gaat via een vaargeul die in de Waddenzee ligt en met een lagere waterstand en een laagstaande zon kun je onderweg al meteen genieten van fantastische landschappen met een zilverkleurig spiegelend wad. De camera hoeft dus zeker niet in de tas te blijven op deze bootreis! Ook meeuwen houden zich op boven de boot en met wat geluk blijven ze zowat naast camera stilhangen!
Na ongeveer 45 minuten varen kom je aan in de haven van Nes. Van hieruit zul je een keuze moeten maken welk deel van het eiland je wilt bezoeken. Dat kan natuurlijk met de auto of per fiets (fietsverhuur op 100m van de boot). Je hebt vier 'mogelijkheden':
• Het wad aan de zuidkant
• Het langgerekte strand aan de noordkant
• De oostpunt in en rondom het Oerd
• De westpunt bij de vuurtoren

Het wad en de Waddenzee
Langs de gehele zuidzijde van Ameland kun je plekken vinden om het wad te fotograferen. In principe heb je hier een groot deel van het jaar tegenlicht (je kijkt richting de zon in het zuiden) en dat zorgt voor heel mooi licht. Uiteraard is het effect erg afhankelijk van de waterstand en het is dan ook handig om van tevoren te kijken naar de waterstanden. Bij eb zie je mooie spiegelingen en fungeren de overgebleven watergeulen als 'lijnen' in het landschap die diepte kunnen geven aan een foto! Mooie plekken zijn de Ballumerbocht tussen Nes en Ballum en de Vrijheidsplaats tussen Ballum en Hollum aan de Westzijde van Ameland. Je zult hier ook de meeste kans maken op het zien van de (soms duizenden) watervogels.

Het strand
Ameland heeft zo'n 25 km aaneengesloten strand aan de noordkant en je hebt voldoende strandovergangen om dit prachtige strand te bezoeken. Ieder strand is wel fotogeniek en m.n. de weersomstandigheden zullen van invloed zijn of het ook op dat moment een geschikte fotolocatie is. De stranden zijn wél 'leeg' en het zal dus soms een uitdaging zijn om te zoeken naar de juiste compositie. De overal aanwezige duinen zijn daarbij natuurlijk erg goed te gebruiken. Achter de duinen vind je op enkele plaatsen een bos (Nes) en tevens zijn er enkele fraaie heidevelden (bij Ballum en Hollum).

De Oostpunt met het Oerd
Hier is een groot broedreservaat wat gedurende het broedseizoen is afgesloten voor bezoe-kers. Op de rand ervan is een fraai uitzichtpunt (Oerdhut) dat altijd bereikbaar is (per fiets of te voet) en waar vandaan je een heel mooi uitzicht hebt op dit ongerepte stukje Ameland. Dit deel is vooral erg fotogeniek bij zonsopkomst! Je zult er dan wél wat moeite voor moeten doen, want het is alleen per fiets of te voet te bereiken (ongeveer 5-6 km vanaf de parking bij Buren). In dit deel van Ameland liggen ook enkele eendenkooien die een bezoekje waard zijn.

De westpunt bij de vuurtoren
Dit deel van Ameland is perfect voor het vastleggen van een mooie zonsondergang! Eenvoudig te bereiken per auto en veel variatie in voorgrond (strandpalen, stenen, duinen), waardoor het goed lukt om een mooie compositie te maken. Ook een ideale plek om te 'spelen' met langere sluitertijden en zo bewegend water te creëren. De langgerekte duinstrook richting het noordelijke strand is bovendien een prima locatie voor structuren en vormen want de wind zorgt daar bijna dagelijks voor een andere 'studio'. Aan afwisseling ook hier dus geen gebrek!

Een dagbezoek aan Ameland is zeker mogelijk, maar met een overnachting erbij maak je meer kans om 'op het juiste moment op de juiste plaats' te zijn voor een mooie zonsopkomst of zonsondergang. Kijk van tevoren goed naar de getijde tabel (eb en vloed) en de tijden van zonsopkomst en zonsondergang. Bepaal aan de hand van die twee factoren je 'programma' en dan kun je erg veel plezier beleven aan een bezoek aan dit fraaie Waddeneiland.

Informatie
Voor meer informatie: www.ameland.nl. Er zijn veel prima overnachtingsmogelijkheden op Ameland. Kies een plek die past bij je program-ma zodat je niet 's morgens 20 km moet fietsen vanuit Hollum naar het Oerd om daar een zonsopkomst te fotograferen! Wij hebben heel goede ervaring met hotel het Zeepaardje in Hollum (www.het-zeepaardje.nl) wat een per-fecte uitvalsbasis is voor het westelijk deel met z'n zonsondergangen en fotografie op en rond het wad.

Workshop
Wil je een keer deelnemen aan een fotoworkshop op Ameland, dan is dat ook mogelijk. Kijk dan pp de site van Johan van de Watering (www.johanvandewatering.nl).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.