Burgers zoo

Johan van de Watering maandag 02 april 2012

We lopen aan het eind van de middag nog een keer langs de leeuwen; zouden ze nu wat dichterbij liggen? Yes, we hebben geluk! Op slechts twee meter afstand liggen twee prachtige dieren te genieten van hun dagelijkse portie McDonalds. Ik maak snel een foto door het (gelukkig) goed schoongemaakte glas en schrik er bijna van hoe dichtbij ik ben. Helaas hebben ze alleen maar oog voor hun eten en hebben ze even geen zin om naar mij te kijken. Ze zijn die vreemde snuiters met al dat 'glas' voor hun gezicht kennelijk wel gewend….!

Dierentuin
Als fotograaf is een dierentuin een heel uitdagende fotolocatie! Ten eerste natuurlijk omdat het een ideale gelegenheid is om heel veel diersoorten bij elkaar te vinden, maar ook omdat het een behoorlijke uitdaging is om de (vaak bewegende) dieren goed op de foto te krijgen. Niet ieder dier zit als een fotomodel zonder te bewegen vlak voor je neus, zodat je er een aardig 'portretje' van kunt maken. De meeste lopen wat heen en weer of liggen juist precies op een verkeerde plek in de kooi.

Burgers Zoo
Nederland heeft een aantal prachtige dierentuinen en we bezoeken ditmaal Burgers Zoo in Arnhem. Deze dierentuin heeft als enige in Nederland een overdekt regenwoud (de 'Bush') en dat is een prachtige locatie om met een camera rond te struinen. Bij binnenkomst wordt je direct geconfronteerd met een flinke laag condens op al je glaswerk. Neem dus een doekje mee, of beter; maak gebruik van de warme lucht blazers bij de ingang.

BUSH | In de Bush kun je op zoek naar ruim 40 soorten exotische vogels en een 70-200 mm (eventueel met converter) zal je daarbij goed van pas komen. Een wat hogere iso instelling zorgt ervoor dat je sluitertijden niet te lang worden want anders heb je grote kans op bewogen foto's (of bewogen vogels, want die zitten niet altijd stil). De Bush is ook geschikt voor het fotograferen van planten, vlinders, hagedissen en zelfs landschappen (er is een heuse waterval!).  Je kunt hier met een statief mooie tijdsopnames van maken.

DESSERT | Vanuit de Bush kun je via een ondergrondse gang naar een overdekte woestijn; de 'Dessert'. Prachtig ingericht maar de foto-onderwerpen liggen hier wat minder voor de hand en zullen meer bestaan uit stillevens of details van bijvoorbeeld de manshoge cactussen.

OCEAN | Naast De Bush en de Dessert is een bezoek aan de 'Ocean' absoluut de moeite waard. Prachtige grote bassins met de meest kleurrijke vissen. Wat opvalt zijn de schone ruiten en dat maakt het fotograferen wel een stuk eenvoudiger. Ook hier is het weer belangrijk hoge iso's te gebruiken, want de kans op beweging in deze vrij donkere ruimtes is anders vrij groot. Camera tegen het glas, want dan heb je minder kans op reflectie van jezelf.

BUITEN | Behalve de drie bovengenoemde overdekte locaties heeft Burgers Zoo natuurlijk ook het gebruikelijke assortiment dieren; tijgers, leeuwen, luipaarden, olifanten, etc. Bijna ieder dierenverblijf heeft wel een mooie kijkwand en door het goede onderhoud zijn dit perfecte plaatsen om vanuit te fotograferen. Een telezoom (bijvoorbeeld 18-200mm of 70-200mm) of bijvoorbeeld een 300mm telelens zijn hiervoor het meest geschikt. Probeer daarbij eens om niet alleen het volledige dier in beeld te brengen. Bepaalde details kunnen zeker zo boeiend zijn en juist heel verrassend!

Conclusie
Een bezoek aan Burgers Zoo is absoluut de moeite waard en een garantie voor een dagje fotoplezier! Ook voor de natuurfotograaf. Hoewel het leuk is om dit met het gezin te doen, kun je meer tijd en aandacht besteden aan je onderwerpen als je alleen op stap gaat. Neem ook verschillende lenzen en een statief mee. Je kunt dan net die ándere dierentuinfoto maken.

Fototips
• Zet de iso hoger. ISO 800 / 1000 of meer (beter een beetje ruis, dan een bewogen foto!)
• Gebruik een lichtsterke lens en gebruik een grote diafragmaopening om een dier beter te
   'isoleren' van zijn achtergrond
• Gebruik een lens met beeldstabilisatie
• Zet de camera op de motordrive stand (daardoor meer kans op een scherpe opname)
• Zet de autofocus in de Servo stand, zodat de AF het voorwerp volgt.
• Gebruik eventueel een één-poot-statief (een gewoon statief is minder handig in een drukke
   dierentuin)
• Niet 'bezuinigen' op opnames. Er is grote kans op bewegingsonscherpte en daarom is het
   verstandig veel foto's te maken, waardoor de kans op een scherpe foto toeneemt.
• Blijf eens wat langer bij één verblijf zodat je het bewegingspatroon van de dieren kunt
   herkennen en kunt anticiperen op hun gedrag. ucturen en natuurlijk een onsondergang.
   Zelfs storm kan erg mooie foto’s opleveren!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.