Tiengemeten

Johan van de Watering maandag 02 mei 2011

In het Haringvliet ligt het voormalige landbouweiland Tiengemeten. Een aantal jaren geleden is dit eiland bijna helemaal 'teruggegeven' aan de natuur en waar eerst aardappels werden gekweekt, lopen nu lepelaars te zoeken naar eten op ondergelopen stukken grond. Tiengemeten is een waar paradijs geworden voor tienduizenden vogels en een ideale plek ook om te wandelen, te fietsen én te fotograferen!

Het eiland
Je kunt alleen naar het eiland via een pontje dat vertrekt vanaf de haven van Nieuwendijk (Zuid-Holland) en direct vanaf het vertrek zit je in de sfeer van het eiland; wind, water en weidse uitzichten! Als je wilt kun je een fiets huren aan de overkant (of eventueel zelf meenemen op de pont), wat ervoor zorgt dat je een veel groter deel van het eiland kunt verkennen. Daardoor kun je op één dag zowel naar het meer ruige Westelijke deel van het eiland (genoemd 'Wildernis') als naar het meer gecultiveerde Oostelijke deel ('Weelde' en 'Weemoed'). In dat laatste deel verblijven veel vogels en zijn er diverse vogelkijkschermen en uitkijkpunten. Op de  West-punt vind je Herberg Tiengemeten, waar je heerlijk kunt lunchen of een kop koffie kunt drinken.
In het midden van het eiland - waar je met de pont aankomt - vind je het nieuwe bezoekers-centrum van Natuurmonumenten. Hier zijn ook boekjes te koop met wandel- en fietsroutes en kun je nog extra inspiratie opdoen aan de hand van de foto's die hier hangen.
Centraal op het eiland, vlakbij de haven, vind je een prachtig uitzichtpunt; de Vliedberg. Een ideale plek om je eilandbezoek te starten, want je hebt hier zicht over het hele eiland!

Fotografie Walhalla
Het eiland biedt genoeg fotografische mogelijkheden voor zowel landschapsfotografie, vogelfotografie als macrofotografie. Tiengemeten ademt op alle manieren rust en vooral ruimte uit en dit vertaalt zich in landschappen met water, rietkragen, losstaande bomen en vogels. In combinatie met een Hollandse wolkenlucht vormt dit absoluut een fraai decor voor een mooie landschapsfoto. Je kunt ook elementen uit het agrarische verleden mee fotograferen, zoals vervallen schaftketen, een verlaten boerderij en een aardappelloods (welke is omgebouwd tot vogelijkpunt).
Op het eiland kun je met een wat langere telelens zeker ook foto's maken van vogels. Misschien in eerste instantie dan vooral 'vogel in landschap', omdat de vogels redelijk schuw zijn en er niet heel veel mogelijkheden zijn om ongezien de vogels te benaderen. Door gebruik te maken van bijzonder licht kan dit mooie resultaten opleveren. De ruim 100 soorten broedvogels bieden uiteraard ook voldoende uitdaging voor de meer geoefende vogelfotograaf.

 


Op Tiengemeten is er ook genoeg te fotograferen op macrogebied. Zeker in het voorjaar en de zomer bloeit er van alles op het eiland en zijn er libelles en vlinders te vinden. Macrofotografie op Tiengemeten is overigens een behoorlijke uitdaging gezien de (bijna altijd) aanwezige wind.
Als laatste vormen de vele Schotse Hooglanders een bijna onuitputtelijke voorraad 'foto-modellen'  welke in allerlei poses en posities gefotografeerd kunnen worden. Met de laagstaande zon op de achtergrond blijft dit imposante dier een prachtig foto-object!
Gezien de diversiteit aan foto-onderwerpen is niet duidelijk aan te geven welk jaargetijde het meest fotogeniek is. Ieder jaargetijde heeft zo z'n eigen charme! Door vaker terug te komen zie je bovendien ook hoe het eiland verandert, want als er ergens sprake is van dynamische natuur, dan is dat wel op Tiengemeten. Over 5 jaar zal het eiland er op sommige stukken weer totaal anders uitzien en dat maakt het een heel bijzonder stukje Nederland!!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.