Ardennen (B)

Johan van de Watering woensdag 26 oktober 2011

In het stromende water van de Hoegne sta ik te fotograferen met het water zo'n 3 cm onder de rand van m'n laarzen. Het statief staat stevig verankerd tussen de stenen op de bodem van deze beek en ik ben vooral bezig om een goede compositie te maken. Ik hoor alleen maar het geruis van stromend water. Ik geniet van deze ‘stilte’ en het landschap met herfstkleuren om me heen; hoe mooi kan een bezoekje aan de Belgische Ardennen zijn!

Deze bekende streek in Wallonië zal voor de meeste lezers wel een bekend terrein zijn. Het is een geliefd gebied voor een (meestal wat kortere) vakantie en een paradijs voor wandelaars, mountainbikers en mensen die van adventure-sporten houden zoals kanovaren, klimmen of speleologie. Maar ook voor fotografen biedt de Ardennen tal van mogelijkheden! Het is een uitgestrekt gebied met een grote diversiteit aan met name boslandschappen. Onze aandacht gaat in dit artikel vooral uit naar de streek onder Eupen. Dat is het gebied van de Hoge Venen en het vormt een onderdeel van de Oostkantons.

Vanuit Eupen kun je eigenlijk direct twee kanten uit! We nemen eerste de N67 richting Monschau door het Herzogenwald en komen dan halverwege uit bij een mooie plek om je fototochten te starten; Ternell (www.ternell.be). Een natuurcentrum met daarnaast een herberg, waar je prima wat kunt drinken of lunchen. In het weekend kan het hier overigens behoorlijk druk zijn, maar eenmaal onderweg kom je vaak bijna niemand meer tegen. Vanaf de parking lopen goed uitgezette wandelroutes richting twee rivierdalen; het dal van de Getzbach in Noordelijke richting en de Helle in Zuidelijke richting. Deze twee stromende beekjes zijn prima geschikt om tijdsopnames te maken. Zorg voor een goed statief en laarzen, want vanaf de kant zal het minder mooi zijn dan vanuit het water. Het water kan in regenperiodes overigens behoorlijk hoog staan en dan is zelfs een waadpak aan te raden om foto's vanuit het water te maken.

Verder door op de N67 richting Monschau vinden we (vlak voor de Duitse grens) een mooi veengebied waar een prachtig uitgezette route over knuppelpaden doorheen loopt; Im Platten Venn. Er is een parking met informatie over de wandelroutes en je kunt vanaf deze plaats echt prachtige tochten maken. Waar we vanaf Ternell vooral door bosgebied liepen, vinden we hier vooral grote open landschappen. Niet altijd eenvoudiger om te fotograferen. Zorg vooral voor een aansprekende voorgrond, zodat er diepte in het landschap ontstaat. Met mist is het hier trouwens ook erg mysterieus en fotogeniek. Een goede kaart en/of GPS is dan wel onmisbaar, want het is zo groot dat je eenvoudig kunt verdwalen! In het voorjaar (mei-juni) vind je in dit gebied ook veel bloemen.

Als we nu verder gaan richting het Zuiden moeten we eerst terug naar Eupen, waar overigens diverse restaurants zijn om wat te eten. We nemen dan de N68 richting Baraque Michel. Dit is een centraal punt in het grootste veengebied van België; Nationaal park de Hoge Venen. Van hieruit vertrekken goed uitgezette wandelroutes richting het haast onmetelijk lijkende veengebied. Er dient wel opgemerkt te worden dat dit gebied in het voorjaar van 2011 is getroffen door een grote brand en dat resten daarvan nog zichtbaar kunnen zijn op sommige stukken. Maar dat kan ook heel fotogenieke beelden opleveren zoals bij Noir Flohay, een gebied wat al eens getroffen is door een eerdere brand en waar zwart geblakerde bomen een haast surrealistisch landschap vormen.

Een klein stukje verder richting het zuiden splitst ze weg zich en vlak voor deze splitsing is een parkeergelegenheid van waaruit je een prachtige wandeling kunt maken naar Fagne de la Polleur. Een klein, maar heel afwisselend veengebied met riviertjes er doorheen. Absoluut een aanrader! In het voorjaar ook een gebied met veel bloemen.
Nemen we nu de afslag  richting Robertville (N 676), dan komen we bij Signal de Botrange. Het hoogste punt van België! Ook hier ruim voldoende parkeermogelijkheden en tevens een gelegenheid om te drinken / lunchen / eten.
Vanaf dit punt kun je ook weer de venen oplopen en aan de rand heb je een prachtig vergezicht richting Duitsland. Het is vooral interessant als je hier met langere telelenzen aan de slag gaat!

Het laatste gebied wat we bezoeken is het rivierdal van de Hoegne, vlakbij het plaatsje Hockai. Dit riviertje is erg fotogeniek en een prachtige speeltuin voor natuurfotografen. Wil je een wandeling combineren met het fotograferen van dit riviertje, dan heb je een ‘probleem’. Iedere 50 meter zie je wel iets leuks en kun je al je spullen gaan installeren om mooie opnames te gaan maken. Ook hier veel mogelijkheden om beelden te maken met een langere sluitertijd. Laarzen zijn dus weer onmisbaar!

MATERIAAL
Omdat dit een gebied is waar je vooral uit de voeten kunt met landschapfotografie, zal een groothoeklens erg goed van pas komen, maar ook met een telelens zul je mooie foto’s kunnen maken. Vooral om in te zoomen op een onder-deel van het landschap en zo ‘rust’ te creëren in je foto’s. En uiteraard is een macrolens erg waardevol voor details en bloemen of planten. En verder zijn een statief, een polarisatiefilter en eventueel een grijsverloopfilter zeer bruikbare hulpmiddelen. Helaas is het gebied rondom de Hoge Venen een regenrijk gebied, dus is goede regenkleding essentieel en ook een eenvoudige rainsleeve om je camera te beschermen tegen regen en vocht kan goed van pas komen. Dan kun je toch nog doorfotograferen met slecht weer !

VERBLIJF
Er zijn heel veel prima overnachtingsmogelijk-heden in de Ardennen. Wij hebben heel goede ervaring met B&B La Petite Roer in Sourbrodt (www.petite-roer.be) wat een perfecte uitvals-basis is voor de Hoge Venen. Vanuit de B&B loopt een prachtige wandeling langs een venen-gebied en de bovenloop van de Rur. De ligging is ook heel centraal; binnen 10-15 minuten sta je bij Signal de Botrange of Hockai.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.