Texel

Johan van de Watering woensdag 20 juni 2012

Ik lig plat op m’n buik aan de rand van het water bij Wagejot en probeer met een 500mm een jonge kluut te volgen die op nauwelijks 5 – 10 meter afstand door het ondiepe water foerageert op zoek naar voedsel. Een statief ‘werkt’ niet goed op deze plek en daardoor is het een uitdaging om uit de hand, steunend met ellebogen op de grond, dit watervlugge beestje te volgen en nog leuk op de foto te krijgen. Yes, hij staat stil;  adem in, alles ‘vastzetten’ en . . . klikken

Dit soort ervaringen zijn niet bijzonder op Texel als je er naartoe gaat om te fotograferen. Er is een overvloed aan vogels te vinden en vooral de kluut, Grote stern en het visdiefje zijn prachtig mooie foto-onderwerpen die zich behoorlijk goed laten fotograferen.

Het voordeel van Texel is dat het een relatief goed toegankelijk eiland is. Reserveren voor de boot is niet noodzakelijk en de overtocht duurt slechts 20 minuten; precies genoeg om een vlotte kop koffie te drinken. Als je dat niet doet, maar juist op het bovendek blijft en bijvoorbeeld een peperkoekreep meeneemt kun je prachtige foto’s maken van meeuwen in vlucht die achter de boot aanvliegen en wachten op je uitgegooide kruimels peperkoek.

Het eiland zelf is zo’n 25 km lang.  Je hebt grofweg 4 ‘mogelijkheden’;
• Het wad aan de oostzijde van het eiland en alle watertjes aan de binnenzijde van de dijk
• Het strand aan westkant
• De zuidpunt van het eiland rondom ‘de Mokbaai’ en ‘De Geul’
• Het gebied rondom ‘De Slufter’

Het wad aan de oostzijde:
Langs de gehele oostzijde van Texel kun je plekken vinden om het wad te fotograferen. In de ochtenden heb je hier mooi tegenlicht (je kijkt richting de opkomende zon in het oosten) en dat zorgt voor heel mooi licht. Uiteraard is het effect erg afhankelijk van de waterstand en het is dan ook handig om van tevoren te kijken naar de waterstanden. Voor vogelfotografie zijn in juni de gebieden net achter de dijk erg interessant. Met name ‘Wagejot’ en ‘Utopia’ zijn prachtige plekken om te fotograferen (en héél gemakkelijk te bereiken per auto). De Grote Stern en het Visdiefje broeden daar in grote getale en je kunt daar prachtig foto’s maken van vogels die over de dijk terug komen aanvliegen met een visje in hun bek. Een 70-200mm of 300mm is daar een ideale lens voor omdat de vogels snel vliegen en dichtbij passeren.
In de stroken langs de weg bij Wagejot en Utopia staan ook heel veel bloemen. Ook de niet-vogelfotograaf kan hier dus prima uit de voeten!

Het strand:
Texel heeft zo’n 25 km aaneengesloten strand aan de westkant en je hebt voldoende strandovergangen om dit prachtige strand te bezoeken. Ieder strand is wel fotogeniek en met name de weersomstandigheden en het tijdstip zullen van invloed zijn of het ook op dat moment een geschikte fotolocatie is. Uiteraard zijn de stranden overdag in het seizoen erg druk bezet met toeristen, maar buiten het hoogseizoen en ’s morgens vroeg of ’s avonds laat zijn ze vaak leeg en verlaten. De overal aanwezige duinen zijn natuurlijk ook erg goed te gebruiken.

De zuidpunt van het eiland rondom ‘de Mokbaai’ en ‘De Geul’:
De Geul is een prachtig gebied, waar ook veel lepelaars te zien zijn. Om te fotograferen wel wat lastiger omdat ze behoorlijk ver weg kunnen vliegen. Maar een ‘lepelaar in landschap’ is met een klein beetje geluk hier prachtig vast te leggen. De Hors is het strand achter De Geul; erg breed en leeg. Vanaf de aanwezige parkeerplaatsen is het wel een stukje lopen dus als je veel en zware fotomaterialen hebt moet je wel rekening houden met een pittige wandeling. In het voorjaar staan bij ‘Groote Vlak’ hele velden met gele lis te bloeien tegen een prachtig decor van glooiende duinen!

Het gebied rondom ‘De Slufter’:
Een bijzondere plek op Texel omdat de zeeduinen hier zijn onderbroken zodat water in en uit dit gebied kan stromen. Een prachtig gebied ook om zonsondergangen te fotograferen! Zorg dat je op tijd aanwezig bent om goed je standpunt te kunnen bepalen en zodat je op je gemak kunt experimenteren met compositie e.d. voordat de zon daadwerkelijk wegzakt achter de duinen of in de zee. In het gebied zijn voldoende bruikbare elementen die kunnen dienen  als voorgrond bij een landschapsfoto, zoals kreken, structuren in het zand, vogels, etc.
 
Een dagbezoek aan Texel is zeker mogelijk, maar met een overnachting erbij maak je meer kans om ‘op het juiste moment op de juiste plaats’ te zijn voor een mooie zonsopkomst of zonsondergang. Kijk van tevoren goed naar de getijde tabel (eb en vloed) en de tijden van zonsopkomst en zonsondergang. Bepaal aan de hand van die twee factoren je ‘programma’ en dan kun je erg veel plezier beleven aan een bezoek aan dit fraaie Waddeneiland.

Voor meer informatie over Texel: www.texel.net  Er zijn heel veel prima overnachtingsmogelijkheden op Texel. Kies een plek die past bij je programma.

TIP:
Bij Wagejot is het vrij eenvoudig om van dichtbij vogels te fotograferen. Overdag zul je er vele collega fotografen en vogelaars aantreffen, maar in de avond zoeken de meeste daarvan hun vakantieverblijf weer op. Juist op dat tijdstip zorgen in juni (op een zonnige dag) de laatste zonnestralen van de ondergaande zon voor prachtig, oranje gekleurd, tegenlicht!

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.