Londen

Pieter Dhaeze maandag 02 januari 2012

De wereld wordt steeds kleiner en we schromen niet om even een weekendje naar een wereldstad (Londen, Parijs, Barcelona, Berlijn of Rome) te gaan om daar te genieten van de andere cultuur, mensen, winkels en theaters en met familie of vrienden de 'couleur locale' te proeven. Deze steden zijn ook stuk voor stuk erg fotogeniek en een camera mag dus niet in de handbagage ontbreken.

Gereedschap
Als je een korte citytrip gaat maken, dan neem je geen grote koffers mee. Met een beetje geluk red je het alleen met één of twee stuks handbagage per persoon. Als je de inhoud een beetje slim verdeeld over het reisgezelschap, dan kan iedereen onder het toegestane maximale gewicht en formaat van de luchtvaartmaatschappij blijven. Ga je met de auto, dan heb je wat meer ruimte, maar al die tassen en koffers moet je wel in het hotel kunnen laten als je de stad ingaat. Anders loop je er een hele dag mee te sjouwen en dat drukt het plezier behoorlijk.
Dat geldt dus ook voor je cameratas. Je kunt al je lenzen en accessoires meenemen, maar als je gaat 'stadten', dan is een kleine schoudertas met je camera en één lens eigenlijk al meer dan genoeg. Wil je alle onderwerpen goed kunnen kaderen, dan moet dat dus een lens zijn met een behoorlijke zoombereik beginnend met een redelijke groothoek. De EF-S 18-200mm is een prima keuze. Ook zijn beeldstabilisatie is welkom als je binnen bij weinig licht fotografeert of buiten ver inzoomt. Je neemt immers geen statief mee op stedenreis. Alternatieven voor deze all-roundlens zijn de EF-S 18-135mm of de EF-S 17-85mm en wil je echt iets moois met veel groothoek, kijk dan eens naar de EF-S 15-85mm.
Welke lens je ook op een EOS kiest, hij hangt nooit ongemerkt om je nek en er zijn natuurlijk ook altijd kapers op de kust, die in jouw camera een leuk daginkomen zien. Met een compact-camera ben je op dat punt beter af, want die kun je gewoon ongemerkt in een jaszak, handtas of soms zelfs je broekzak stoppen. Voor de standaard kiekjes is zo'n camera zeker geschikt, maar wil je creatief spelen met scherptediepte of fotografeer je veel met hoge ISO (musea, kerken), dan komt een compactcamera, maar ook een smartphone, duidelijk tekort. Op het lcd-scherm van je camera of telefoon, ziet het er allemaal wel aardig uit, maar ga je de foto's later bewerken of groot afdrukken, dan is de kwaliteit vaak niet toereikend. Dat geldt overigens niet voor de nieuwe PowerShot G1 X, die EOS-beeldkwaliteit combineert met de compactheid van PowerShot en dat is dus goed nieuws voor fanatieke 'citytrippers'. 
Vergeet verder niet voldoende geheugenkaartjes en een reserve-accu (met oplader én wereldstekker) mee te nemen. Ook een polarisatiefilter en zonnekap zijn nuttige accessoires. Een losse opzetflitser is onderweg niet handig, maar vergeet de interne flitser niet als je met tegenlicht of felle zon een onderwerp op drie tot vijf meter van de camera fotografeert. Ze is namelijk uitstekend geschikt als invulflits (P-stand met lage ISO).

 

Onderwerpen
Voordat je foto's gaat nemen in een wereldstad, of liever nog voordat je van huis vertrekt, moet je je afvragen wat voor soort foto's je gaat nemen. De bekende bezienswaardigheden of wil je liever 'een blik achter de schermen'? Worden het alleen de bekende toeristenkiekjes, kijk dan eerst op Google afbeeldingen, want met het juiste trefwoord krijg je dan foto's te zien, die je gezien standpunt, tijdstip, weer, jaargetijde of event waarschijnlijk zelf nooit in die twee dagen gaat maken. Zo levert de zoekopdracht 'London Eye' ruim 6 miljoen resultaten op, waarvan veel op hoge resolutie.
Veel leuker is het dus om Londen of Parijs van een andere kant te bekijken. Je maakt dan natuurlijk wel een foto van de Big Ben of de Eiffeltoren, maar richt je aandacht daarna veel meer op de bijzondere mensen op straat, aparte gebouwen, leuke steegjes of lokale markten. Je kunt als voorbereiding alvast met Streetview door de straten van Barcelona of Rome 'lopen' om zo inspiratie op te doen voor een geheel eigen verhaal van deze steden. Wil je je creativiteit extra prikkelen onder het motto 'minder is meer', zet de camera dan eens op zwart-wit (én RAW, want dan heb je ook de kleurenversie) of kies een lichtsterke lens met een vast brand-punt. Vergeet ook niet dat alle compactcamera's, maar ook veel EOS-modellen kunnen filmen. Een leuk clipje is prima in te passen in een beeldverhaal.

Conclusie
Een wereldstad biedt voor iedere fotograaf wat wils. Portret en architectuur, maar ook natuur, landschap, actie en macro zijn aanwezig. Maak niet alleen losse foto's, maar probeer een beeldverhaal te maken in chronologie of met een thema. Durf te experimenteren met scherptedieptes, maar ook met lange sluitertijden of 'meetrekken'. Vergeet er uiteindelijk niet een leuke diashow (MovieMaker, iMovie), website (jAlbum) of een mooi fotoboek van te maken om het zo letterlijk tot een onvergetelijk weekend te maken. Have fun!

HANDSTRAP
Wil je wel met je EOS in een stad op stap, maar niet dat hij een hele dag aan je nek bungelt, dan kun je ook overwegen een handstrap te gebruiken. Zorg wel voor een versie met een polsriem, zodat de camera niet onverwacht uit je hand kan vallen of ten prooi valt aan een straatrover.

 

 

GPS
Een optie die steeds vaker op camera's aanwezig is en zeker voor wereldreizigers een toegevoegde waarde is, is GPS. Bij de PowerShot SX230 en S100 is het ingebouwd. Voor EOS-camera’s is een losse GPS-module verkrijgbaar (Archief EOSzine 0907).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.