Dorset

Johan van de Watering maandag 03 oktober 2011

In EOSzine 1107 hebben we Canon-pro en landschapsfotograaf Guy Edwardes aan je voorgesteld en zul je net als ons met ingehouden adem van zijn foto’s hebben genoten. Wij mochten vijf dagen bij hem te gast zijn om de totstandkoming van zijn werk van dichtbij te mogen ervaren en natuurlijk ook zelf aan de slag te kunnen.

Dorset in het zuiden van Engeland is een speeltuin voor landschapsfotografen en de thuisbasis van Canon-pro Guy Edwardes; een bekende Engelse landschapsfotograaf die zich vooral heeft gespecialiseerd als landschapsfotograaf. Hier volgt mijn dagboek.

DAG 1 | Vanuit onze thuisbasis Dorchester vertrekken we op de eerst ochtend in zuidelijke richting naar de kust en komen uit bij het zuidelijkste puntje van het schiereiland Portland. Daar staat een mooie vuurtoren en we worden tevens welkom geheten door een fikse storm, die ervoor zorgt dat de golven flink tegen de rotskust aanbeuken. Geen eenvoudige omstandigheden om je camera droog en je lens druppelvrij te houden. Daardoor is het constant poetsen en schoon-vegen. Met lange sluitertijden proberen we de beweging van het water vast te leggen en werken daarbij uiteraard vanaf statief. Sluitertijden van rond 1 tot 1,5 sec geven het mooiste effect. Bij langere sluitertijden wordt het water helemaal wit en dan zie je geen structuur meer in de golven. Deze locatie staat ook 's avonds op ons programma en we kunnen dan het licht van de vuurtoren in de foto 'vangen', maar dat kan alleen als het nog niet al te donker is, want anders is het contrast te groot.

DAG 2 | De tweede dag bezoeken we overdag een totaal ander strand meer westelijk van Portland; Chesil beach oftewel 'kiezelstrand'. Sowieso een heel mooi strand om te zien met die ontelbare kleine kiezelsteentjes in duizend tinten bruin en begrensd door een mooie okerbruine rots-wand van zo'n 75 meter hoogte. Niemand die daar over dat strand liep en daardoor hadden wij alle vrijheid om al lopend door de vloedlijn het juiste standpunt te zoeken en zo een goede compositie te maken. Werken zonder statief was hier veel efficiënter, omdat je anders altijd te laat bent en bovendien de ondergrond veel te onstabiel was voor een statief. Ook hier weer spectaculaire golven overigens, maar minder wind en daardoor eenvoudiger werken! In de avond bezoeken we voor de eerste keer Durdle Door; een grote rotsboog in de zee waar in de winterperiode de zon precies in de boog ondergaat. Wij 'spelen' op deze avond met de beweging van het terugtrekkend water waardoor strepen ontstaan. Timing is hier essentieel; wanneer maak je de foto? Guy’s ervaring zorgt ervoor dat je heel snel de juiste timing te pakken hebt. Maar ook dan blijft het een kwestie van meerdere foto's maken en hopen dat de juiste erbij zit.

DAG 3 | De derde dag eerst een fraaie zonsopkomst bij de haven van Lyme Regis en daarna door-gereden naar een heuvel landinwaarts waar vandaan prachtige foto's zijn te maken als er ochtendmist is. Wij 'verkennen' alvast deze plek voor het geval er later deze week ochtendmist mocht gaan ontstaan. Ook nu zijn er al fraaie landschappen te maken met de telelens. Dat is weer even wennen ná twee dagen vooral met een groothoek te hebben gewerkt!
Ook in de middag verblijven we landinwaarts en rijden we naar de grens van Dorset en Wiltshire waar we enkele mooie uitzichtpunten vinden voor 'lagen-landschappen'. Nu begin ik pas te beseffen hoe ongelooflijk gevarieerd dit gebied is!

DAG 4 | De vierde dag staan we al voor zonsopkomst op een uitstekende rotspunt op zo'n 50-60 meter boven de zee bij Old Harry's Rock. Geen wolkje aan de lucht en waar dat normaal voor een toerist op strandvakantie positief klinkt, word je daar als landschapsfotograaf niet zo vrolijk van. Een felle zonsopkomst die hooguit één minuut duurt en daarna is het licht al te hard. Nog wel geprofiteerd van het oranje licht wat op de hier weer witte krijtrotsen schijnt en een mooie warme gloed geeft. In combinatie met lange sluitertijden (20- 30 sec) geeft dat wel een mooi effect. Het blijft heel deze vierde dag redelijk helder en daardoor is ook de zonsondergang 'fel', maar de lucht begint prachtig paars-lila te kleuren zodra de zon is ondergegaan. In combinatie met de kleine golven die op de rotsige kust van Kimmeridge bay terechtkomen geeft dit een mooie sfeerfoto als ik sluitertijden van 10 - 15 sec gebruik.

DAG 5 | De laatste dag eindelijk grondmist! Niet bij de door ons 'gedroomde' plek van Corfe Castle, maar wél landinwaarts richting Sommerset. Het was maar goed dat we vroeg (half 4!) waren vertrokken vanuit ons huisje in Dorchester, want daardoor zijn we ruim op tijd om vanaf een heuveltop het landschap te zien veranderen van vorm en kleur; prachtig!
En gelukkig bezit Guy ook verborgen talenten als autocoureur en zijn we 's avond precies op tijd voor een mooie laatste zonsondergang bij Durdle Door. Een passende afsluiting van een fantastische fotoweek, die wel heel intensief was, maar van minuut tot minuut leerzaam en inspirerend!

‘TWISTER’
Met een flinke vaart 'vliegen' we over smalle landweggetjes in het zuiden van Dorset. Links van ons doemt op sommige plekken de zee op en boven ons hangt een fantastisch mooie oranje lucht die steeds intenser begint te kleu-ren!  Ik voel me net een 'Hurricane hunter' uit de film Twister. Wij zijn echter niet op zoek naar een orkaan, maar we willen op tijd zijn voor een prachtige zonsondergang bij Durdle Door. We waren vertrokken met 'een ander plan', maar dat bleek toch niet geschikt te zijn! Vandaar deze noodgreep om nog snel naar een andere plek te racen in de hoop op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. De auto stopt op de parking en als 4 bezetenen pakken we de foto-spullen en gaan zowat hardlopend over een smal rotspaadje bergafwaarts richting uitzicht-punt….. zijn we nog op tijd?
Dit soort onvergetelijke momenten kan je een keer overkomen als je een fotoworkshop volgt bij Guy Edwardes in Engeland! Een fantastische ervaring in een prachtig fotolandschap en met een begeleider die heel erg goed op de hoogte is van alle mogelijkheden die dat landschap heeft te bieden. Daardoor krijg je het gevoel dat je zowat iedere keer 'op het juiste moment op de juiste plaats bent'!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.