Los Picos de Europa (E)

Simone en Frans maandag 25 augustus 2014

 ‘Los Picos de Europa’ in Noord-Spanje is een nationaal park en beschermd gebied. We zijn er dit jaar voor het eerst op vakantie geweest. Er zijn rond het gebied voldoende campings, maar ook veel hostels en hotels, waar je tegen een redelijke prijs goed onderdak hebt.

Het gebied
De Picos is een zeer compact berggebied (met een oppervlak van zo’n 650 m2, dus zo’n 25 x 25 km).  De bergen in het gebied kennen een redelijke hoogte (max 2.600 meter) met op sommige plekken kleine sneeuwvelden die ook in de zomer blijven liggen. Het wordt omringd door diverse (kleine) bergdorpjes die soms wat toeristisch zijn, maar in het algemeen lijken ze erg authentiek gebleven met gezellige Spaanse sfeer.
 
De bergen in
Je kunt op twee punten met hulp al fors omhoog de bergen in om prachtige wandelingen met schitterende vergezichten te maken. Aan de zuidoostkant via een kabelbaan vanaf Fuente Dé (aan het einde van de CA185, 25 km vanaf Potes) en aan de noordkant met een funiculare door een bergtunnel bij Poncebos (6 km vanaf de AS114 bij Las Arenas de Cabrales) naar het dorpje dat hoger in de bergen ligt: Bulnes.
Ook zijn er diverse klimlocaties en volop mogelijkheden voor andere outdooractiviteiten, waaronder via ferrata, canyoning en paardrijden. Daarvoor kun je het beste de locale bureautjes benaderen. De medewerkers weten precies de goede plekjes aan te wijzen, ook voor dagjes op stap met een lokale fotograaf bijvoorbeeld.

Watertjes, stroompjes, riviertjes, watervallen en meertjes zijn volop te vinden. Voor vogelliefhebbers zijn er diverse punten waar bepaalde giersoorten goed zichtbaar zijn, naast alpenkauwtjes en vele andere vogelsoorten. Ook hagedissen en in vochtige gebieden salamanders, gemzen en andere dieren komen hier voor. Soms tref je het en kun je ze rustig fotograferen.

De vele (wandel)routes in het gebied zijn redelijk goed aangegeven met de bekende wit-gele of wit-rode markeringen, soms met bordjes onderweg. Het is echter altijd aan te bevelen om een goede wandelkaart te kopen (kan al in Nederland, maar is ook goed verkrijgbaar bij zowel boekwinkels als outdoorwinkels in de plaatsjes rond de Picos).
Wij hebben diverse dagtochten gelopen in verschillende delen van de Picos. Ook liepen we een huttentocht met deels heel mooi helder weer en deels mist tussen hellingen met alleen maar zicht op stenen om ons heen.
Om de bergen in en door te gaan heb je een goede (berg)wandelconditie nodig en wat geluk met het weer (als altijd in de bergen).

Gebouwen
De bouwwijze in dat gebied van Spanje is heel authentiek: het merendeel van de huizen is van grote onregelmatige stenen gebouwd. Soms is een deel gepleisterd en dan in de mooiste pasteltinten geverfd. Ook kwamen we op een van onze wandelingen in de omgeving van onze eerste standplaats Potes in een verlaten dorpje terecht (Porcieda). Dat bood weer andere mogelijkheden van fotograferen!
Er zijn aardige steden in de directe omgeving, zoals Santander, Oviedo en Gijon waar ook modernere bouwwerken te vinden zijn.
Wij bezochten Oviedo waar een in verhouding groot aantal beelden in de openbare ruimte staat, soms heel aparte foto-onderwerpen, naast de ook daar volop aanwezige monumentale kerken en de pleintjes.

Frans Visser en Simone van der Schot
Frans en Simone zijn enthousiaste vrijetijdsfotografen. Frans heeft sinds kort de EOS 6D en standaard daarop de mooie Canon 24-70 1:2,8 USM. Zijn dochter Simone werkt tegenwoordig met de EOS 60D en een standaard 18-250mm lens.
Als de GPS in de camera aan staat, blijken de foto’s vaak met informatie over de hoogte waarop de foto genomen is te worden voorzien. Een leuke extra feature.
De foto’s maken we in RAW formaat en in Adobe Lightroom proberen we de onvolkomenheden eruit te werken, zonder afbreuk te doen aan hoe het eruit zag in werkelijkheid.
Mocht je meer informatie over de foto’s of het gebied willen hebben, kijk dan op de website van Frans: klik hier.

 

Vakantiefoto's

Wat ga jij doen met je vakantiefoto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.