EOS Extra | Digitale teleconverter

Pieter Dhaeze maandag 02 januari 2023

Bij nieuwe camera’s duiken soms onverwacht nieuwe functies op, waarbij eerst de vraag rijst wat ze inhoudelijk doen en vervolgens wat het praktisch nut is. Dual Pixel RAW (DPR) is daar een voorbeeld van (klik hier). Bij de EOS R6 mark II treffen we in hetzelfde opname-menu als DPR de optie Digitale Teleconverter (DTC) en in dit artikel kijken we dus naar het ‘hoe en wat’.

dtc-menu

Teleconverter: optisch of digitaal
Een teleconverter of extender is een tussenring met een optisch glaselement om het brandpunt van een lens te verlengen met een factor 1,4x of 2x, zodat je het onderwerp groter in het kader krijgt met behoud van resolutie. Wil je daar meer over weten, lees dan het artikel op EOSzine (klik hier).

Met de komst van de EOS R6 mark II is er dus nu ook een digitale versie beschikbaar met de factor 2x of 4x. Ook hiermee zie je het onderwerp groter in beeld, maar is dit het resultaat van een uitsnede (crop) uit het originele kader dat digitaal 2x of 4x vergroot is.

DTC_JPG-0x-2x-4x v2

Digitale teleconverter
De menu-optie Digitale teleconverter (DTC) werkt volgens het principe zoals het hierboven beschreven is. De camera laat uit het de originele kader van 6000 x 4000 pixels (24 Mp) een uitsnede zien van 3000 x 2000 pixels (6Mp) of 1500 x 1000 pixels (1,5Mp) en als het bestand wordt opgeslagen, dan worden pixels toegevoegd, zodat de foto toch weer 24 Mp is (6000 bij 4000 pixels) is. En hoewel in de bewerking van foto’s tegenwoordig veel progressie te zien is, resulteert het opblazen van foto’s toch altijd tot afname van detail en visuele scherpte. DTC doet verrassend goed werk, maar is toch niet beter dan simpel croppen/vergroten in Photoshop.

dtc-visual-yt

Bekijk de onderstaande afbeelding op 100% voor een correcte beoordeling. Let daarbij goed op van de JPEG-artefacten bij het resultaat van de DTC 4x (links)
4x vergroting vs close-up klein

Hieronder een overzicht van het werken met DTC zoals dat nu op de EOS R6 mark II beschikbaar is:

Voordelen
• Onderwerp groter in kader
- nauwkeuriger kadreren bij opname
- belichting meer afgestemd op onderwerp, minder op omgeving
• Meteen geschikt om via Camera Connect-app op social media en beeldschermen te delen

Nadelen
•Alleen beschikbaar in JPEG
- kleiner dynamisch bereik
- camera-instellingen sterk van invloed op kwaliteit vergroting !!!
• Versterking van lensfouten
• AF-punt is vast in het midden en is groot.
• Geen Servo, Voorwerp herkennen of Volgen

Samenvatting
Een nieuwe optie als Digitale Teleconverter op de EOS R6 mark II klinkt misschien interessant en is dat in de praktijk in sommige gevallen misschien ook wel, maar wij doen dat ‘opblazen’ dan liever in Photoshop. Je kunt dan uitgaan van RAW en desgewenst de hulp inroepen van speciale software (Topaz Gigapixel). Het resultaat is dan minstens net zo goed als het digitaal ‘inzoomen’ in de camera en je hebt veel meer controle.

Maar dat is onze ervaring en misschien weet jij wél een echt ‘unique selling point’ van de Digitale Teleconverter, laat het ons – en de andere lezers – dan hieronder weten.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.