RF-tussenringen

Pieter Dhaeze maandag 26 juni 2023

Voor fotografen die regelmatig macro- en close-upfoto’s maken, zijn tussenringen een veel gebruikt accessoire. Je krijgt met een geringe investering op een simpele manier een grotere afbeeldingsmaatstaf (meer vergroting) met bestaande lenzen. Met de komst van de nieuwe RF-vatting van het spiegelloze EOS R-systeem, kun je met RF-lenzen je eventuele EF-tussenringen niet meer gebruiken. Er zijn nu echter RF-tussenringen op de markt (Google: tussenring rf lens) en ik heb even gekeken wat de extra vergroting is op een viertal RF-lenzen.

toepassing rf-tussenring

Tussenringen
In een eerder artikel met video heb ik al eerder aandacht gegeven aan tussenringen voor het EF-systeem (artikel | video). Het werkingsprincipe met RF-lenzen en tussenringen is niet anders. Je krijgt met bestaande lenzen door een tussenring te plaatsen meer vergroting, omdat de kortste scherpstelafstand kleiner wordt, je dichterbij kunt fotograferen en dus meer vergroting krijgt. Je verliest wel de mogelijkheid om op oneindig scherp te stellen, maar dat is bij een macro- of close-upsessie niet van belang.

01_tussenring 02_tussenring
03_tussenring-klein 04_tussenring
05_tussenring 06_tussenring

RF-lenzen en tussenringen
Lees dus het artikel en bekijk de video als je meer wil weten over het werken met tussenringen. In dit artikel heb ik twee tussenringen voor het RF-systeem van 13 en 18mm gebruikt in combinatie met enkele RF-(zoom)lenzen. Onderstaand zie je de invloed die de tussenringen hebben op de vergroting. Bedenk daarbij de extra vergroting alleen echt zinvol als de afstand van het onderwerp tot de frontlens (ATF) niet te klein wordt, wat eigenlijk het geval is bij de RF 35mm f/1.8 IS en de RF 24-105mm f/4L IS. Je neemt dan met de lens licht weg bij het onderwerp en als het een schichtig insect is, dan is die al gevlogen voordat je de foto hebt kunnen nemen. Verder maak je van de RF 85mm f/2 IS een echte 1:1 macrolens en ook de RF 100-400mm wordt dankzij zijn relatief grote werkafstand een prachte close-uplens met 1:1,5 voor bloemen en insecten, zoals vlinders.

Tussenring vergelijking-klein

Bovenstaande voorbeelden zijn op basis van 31mm tussenringen op een full-frame camera, de EOS R6. Gebruik je echter een camera met een APS-C sensor, zoals de EOS R7, dan wordt de bovenstaande vergroting nog vermenigvuldigd met de cropfactor van 1,6x, zoals hieronder te zien is voor de RF 100-400mm IS.

Tussenring APS-C FF

Samenvatting
Tussenringen. Soms een vergeten accessoire, maar voor een paar tientjes kun je aan elke lens - ook in het RF-systeem - meer vergroting toevoegen en zo insecten, bloemen en andere interessante kleine voorwerpjes nadrukkelijker in beeld brengen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.