RF 28mm f/2.8 | Ideaal voor videoreportages

Peter Roek dinsdag 07 november 2023

Behalve dat ik als fotograaf op reportage ga, maak ik de laatste jaren ook video’s op locatie. Als ‘walk around’-camera gebruik ik daarvoor een EOS R5. Ik ben een tijdje op zoek geweest naar het ideale brandpunt voor reportagewerk en heb die gevonden in de RF 28mm f/2.8. Die heeft de prefecte beeldhoek voor een optimaal evenwicht tussen hoofdonderwerp en omgeving (review EOSzine). Samen met een DJI Ronin RS3 stabilizer, smartphone en externe microfoon, heb ik zo een relatief lichte setup om op locatie dynamische video’s te maken.

StabilizerOudenbosch02.jpeg

Het is een heel circus als je het setje zo bij elkaar ziet. Maar het werkt. Normaal gesproken maak ik mijn video’s met een professionele camcorder, veelal van statief. Tijdens mijn opleiding heb ik immers geleerd dat beweging in video voornamelijk van het onderwerp moet komen en zo min mogelijk van de camera zelf. Desalniettemin zijn camerabewegingen wel erg mooi en verrijkend zolang het maar geleidelijk gaat, zonder horten of stoten. Het geeft dynamiek in je productie. Zeker als je een spreker aan het filmen bent die al lopend iets uitlegt over een object of een proces. Het is dan fijn voor de kijker als die mee kan kijken en luisteren. De stabilizer biedt daar uitstekende mogelijkheden voor. Als cameraman volg je de spreker en je ziet wat hij/zij aanraakt en waar hij/zij naar wijst tijdens de uitleg.

Voor fotografie gebruik ik vaak de RF 15-35mm 2.8L IS en daarmee ben ik in het begin ook gaan filmen. Maar al snel bleek die lens van bijna 1 kilo veel te zwaar. Dat werkt niet prettig, zeker niet als je lang bezig bent. Bovendien is zoomen tijdens het filmen uitgesloten, dus een zoomlens is eigenlijk per definitie overbodig gewicht. Ik besloot voor een lens met vaste brandpuntsafstand te gaan en ben uit gaan zoeken welke daarvoor het meest geschikt zou zijn. Dat bleek zonder enige twijfel 28mm te zijn. Laat die bij Canon nou net in een ‘pancake-uitvoering’ te zijn, de RF 28mm f/2.8. Een kleine lens van 120 gram, lekker licht dus. Ook bij collega’s in het veld zie ik dat deze brandpuntsafstand erg in trek is. De 28mm is dus een blijvertje voor mij qua video. Voor fotografie gebruik ik deze lens nog niet zo vaak. Misschien omdat de ‘standaardlenzen’ RF 15-35mm 2.8L IS (review EOSzine) en RF 24-70mm 2.8L IS (review EOSzine) prima voldoen.

Onderstaande reportage voor Food+Agri Business (website) over No Waste Army (website) is gemaakt met de RF 28mm f/2.8 op de EOS R5.
No Waste Army
 

Klein nadeeltje van de RF 28mm is de autofocus. Die lijkt er soms naast te zitten. Het mag natuurlijk nooit gebeuren dat je tijdens een video shot out-of-focus gaat. Dan is je opname in een keer onbruikbaar. Misschien moet ik de instellingen van de camera nog eens goed nalopen. Daar valt ook nog het een en ander in te stellen voor de autofocus tijdens het maken van video.

Peter Roek
www.pentalux.nl

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.