EOS Extra | Alle metadata | Sluitermodus

Pieter Dhaeze vrijdag 23 mei 2025

Tijdens een onderzoekje voor EOSzine (link volgt) naar de invloed van ‘shutter shock’ bij het gebruik van telelenzen, moest ik voor een groot aantal praktijkopnamen weten welke foto’s genomen waren met de elektronische sluiter (ES), de mechanische sluiter (MS) of elektronisch 1e-gordijn sluiter (EFCS). Oftewel wat was de instelling van de menu-optie Sluitermodus. Tot mijn verbazing vond ik deze parameter niet terug in de ‘EXIF’-gevens in Lightroom Classic, Photoshop of Digital Professional. In dit artikel sta ik dus even stil bij het fenomeen ‘metadata’ in het algemeen en de parameter Sluitermodus in het bijzonder.

metatdata-visual

EXIF of metadata?
Als je op internet op zoek gaat naar een app om de gegevens van een foto te lezen, moet je dan op zoek naar een viewer voor EXIF-gegevens of van metadata? EXIF-gegevens zijn onderdeel van metadata (klik hier), dus wanneer je alle informatie wil vinden die in een foto ingesloten zit, dan moet je dus een metadata-viewer gebruiken.

Jimpl en Metadata2Go
Een korte zoektocht via Google heeft twee relevante resultaten opgeleverd zijnde Jimple en Metadata2Go. Beiden gebruik je online, dus door een foto te uploaden. Jimple is gratis zonder beperkingen, maar wel met veel Google Ads. Metadata2Go kun je vier keer gratis proberen en daarna vragen ze om een bijdrage. Als ik beide apps een JPEG rechtstreeks uit de camera aanbied, dan wordt in de lijst met gegevens keurig de Sluitermodus (Shuttermode) weergegeven.

In Jimple staan alle paramaters alfabetisch (EN) en vind je de Shuttermode dus bij de S direct boven de Shutter speed. Je kunt de gegevens niet opslaan, maar wel met kopiëren en plakken overbrengen naar Kladblok (klik hier) of Word.

Jimpl-shuttermode

Metadata2Go geeft dus ook de sluitermodus op. Even zoeken met Ctrl-F en Shuttermode. Bij deze app kun je de waarden exporteren naar onder andere een PDF (klik hier). Je hebt ook geen storende reclame. Verder kun je in Metadata2Go nog veel meer handelingen doen met metadata dan alleen inkijken en dus zeker het proberen waard als je vaker met fotogegevens werkt.

Metadata2go

RAW?
In een JPEG direct uit de camera kun je dus met de twee genoemde apps de sluitermodus terugvinden. Maar wat als je in RAW fotografeert? Voor Jimple en Metadata2Go is dit geen probleem en als je een RAW-bestand (EOS R6) uploadt, staat de sluitermodus netjes vernoemd in de lijst van parameters (klik hier).

Lightroom Classic en Adobe Camera RAW
Bij JPEG’s of RAW’s direct uit de camera wordt de Shuttermode dus opgenomen in de lijst van bestandsgegevens. Reden hiervoor is natuurlijk dat Jimple en Metadata2Go deze waarde kunnen ‘zien’ in de fotogegevens, maar ook omdat de parameter Shuttermode ook daadwerkelijk aanwezig is in de foto. Bewerkte (RAW) fotobestanden kunnen na bewerking namelijk veel of zelfs alle metadata ongemerkt verliezen. Dan zullen dus ook de genoemde apps de sluitermodus niet meer kunnen zien. Als je een RAW verwerkt via Lightroom (Classic) of ACR en opslaat als JPEG of TIFF, dan wordt Shuttermode uit de lijst van gegevens verwijderd.

Metadata-adobe-dpp

Samenvatting
Een digitale foto bevat behalve nullen en enen die het beeld beschrijven, ook nog veel andere gegevens, die metadata genoemd worden. In JPEG’s of RAW’s direct uit de camera zijn deze metagegevens (waaronder EXIF) nog ‘puur’ en onveranderd en kunnen Jimple en Metadata2Go deze gegevens compleet laten zien. Bewerk je een foto, dan is het afhankelijk van de software of van instellingen welke metagegevens behouden zullen blijven.

Heb jij ervaringen met het werken met metadata van foto’s, laat het dan hieronder weten. Alvast bedankt.

Ruisonderdrukking

Gebruik jij ruisonderdrukking?

Verscherpen

Verscherp jij jouw foto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.