Nieuw | Lightroom CC 2015.1

Pieter Dhaeze woensdag 17 juni 2015

Het is nog geen twee maanden geleden dat Lightroom 6/CC 2015 door Adobe werd geïntroduceerd. Hoewel de vernieuwingen niet schokkend waren (klik hier), werd het leven van de RAW-fotograaf toch weer een stuk mooier dankzij ingebouwde HDR en Panorama. Op 15 juni zijn aan de laatste versie van Lightroom weer enkele nieuwe functies toegevoegd, die we hier kort even bespreken: Nevel verwijderen en Witte en Zwarte tinten in lokale filters.

Nevel-aanpassen_wit-zwarttint

Nevel verwijderen
De belangrijkste nieuwe functie in Lightroom versie 2015.1 is Nevel verwijderen (Dehaze). Het is te vinden in het deelvenster Effecten in de module Ontwikkelen. De naam van dit nieuwe gereedschap vertelt precies wat het doet: nevel verwijderen. Dus ideaal voor foto's van diepe berglandschappen in de vroege ochtend of late avond en voor opnames tijdens safari. Als Nevel verwijderen in beperkte mate wordt toegepast, kan het ook bij veel andere onderwerpen het beeld iets krachtiger maken, zoals onderwaterfotografie.

voorbeeld-nevelverwijderen-580px

Het accentueert gebieden in een foto met een laag contrast en voegt detail en kleur toe. De werking lijkt enigszins op een positieve Helderheid (Lokaal contrast) in combinatie met Hooglichten -100 of op een sterk negatieve waarde van Zwarte tinten, maar dan lokaal. Nog meer dan bij Helderheid wordt bij Nevel verwijderen het lokaal contrast verhoogd, waarbij de helderste waarde behouden blijft en naastliggende pixels donkerder gemaakt worden. Er ontstaat zo minder snel clipping, zoals bij Helderheid het geval kan zijn. Nevel verwijderen lijkt in zijn werking op Detail Extractor in Color Efex Pro 4 en Silver Efex Pro 2 van Nik en kan dus ook prima werk doen als je foto’s in Lightroom omzet naar zwart-wit. Bij hoge waarden van Nevel verwijderen is het soms nodig om de Belichting en ook de Schaduwen iets te verhogen.

IMG_9752-189px IMG_9752-2-189px IMG_9752-3-189px
IMG_9752-4-189px IMG_9944-2-189px IMG_9944-189px

Dat het contrast lokaal wordt versterkt met Nevel verwijderen zie je ook aan het plotseling verschijnen van sensorvlekjes in een lucht en aan het ontstaan van ‘ruis’ in verdonkerde hooglichten. Het is dan ook raadzaam om het nieuwe gereedschap met mate te gebruiken, want tevens neemt de verzadiging van de kleuren blauw en groen redelijk sterk toe. Dat is mooi voor in een landschap, maar soms iets over de top. Deze kleurverschuiving kun je corrigeren met een negatieve waarde van Levendigheid.

Versie 2012
Het gereedschap Nevel verwijderen is alleen te gebruiken in Procesversie 2012, te vinden in het deelvenster Camerakalibratie van de module ontwikkelen.

Witte en Zwarte tinten in lokale filters
De werking van Nevel verwijderen heeft betrekking op de hele foto en kan niet lokaal worden toegepast. Om toch lokaal met het Gegradueerd filter, Radiaalfilter of Aanpassingspenseel het contrast te kunnen verhogen is de serie gereedschappen bij deze filters uitgebreid met Witte tinten en Zwarte tinten. Het is daarbij aan te bevelen om eerst de belichting en het contrast van de hele foto te optimaliseren en met de Witte tinten en Zwarte tinten in de lokale gereedschappen, specifieke delen van een foto onder handen te nemen.

Update
Mocht je een Creative Cloud abonnement hebben, maar geen update-melding naar LR 2015.1, kijk dan eerst onder Help, Updates. Gaat Lightroom dan nog niet updaten, deïnstalleer dan het programma met behoud van de persoonlijke instellingen en installeer vervolgens de nieuwe versie

Samenvatting
Met de komst van 2015.1 is de gereedschapskist van Lightroom nog beter gevuld en zouden bepaalde handelingen in Nik Collection voortaan achterwege kunnen blijven. Lightroom is dus nog completer geworden en Adobe maakt RAW-fotografie nog flexibeler en mooier. Probeer het zelf eens!

RAW of JPEG

Fotografeer je in JPEG of in RAW?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.