Nieuw | Praktijkgids Filters

Pieter Dhaeze maandag 13 november 2017

De PiXFactory publiceert regelmatig praktijkboeken over interessante fotografiethema’s, zoals Wildlife, Weer & nacht en Tuin & planten (klik hier). Ter gelegenheid van een evenement 29/10/2017 speciaal over het werken met filters (klik hier) hebben zij nu ook een praktijkgids uitgebracht geschreven door fotograaf Bob Luijks.

Cover praktijkgids filters klein

Structuur
Belangrijke aspecten van een educatief boek over een fotografisch onderwerp zijn ons inziens de structuur, duidelijke illustraties en toegankelijke voorbeeldfoto’s. En daar kunnen we bij deze gids kort over zijn: uitstekend. In het eerste deel van dit 164 pagina tellende boek worden de bekendste filters (polarisatie, grijsverloop en grijsfilter) besproken in uitvoering en toepassing. Daarna krijgen de overige filters en accessoires alle aandacht. De auteur gaat vervolgens in op digitale filters en handige en creatieve manieren om zelf filters te maken. Het boek sluit af met een fors katern praktijk, waarin je inspiratie zodanig wordt geprikkeld, dat je meteen het veld in zou willen ‘rennen’ om zelf aan de slag te gaan.

Wat ons betreft is de Praktijkgids filters een aansprekende en nuttige uitgave, waarbij we hieronder nog even het woord geven aan de auteur:

VOORWOORD
“Met de komst van de digitale camera leken typische analoge accessoires, zoals filters, te verdwijnen. Je kunt immers toch alles op de computer doen. Aanvankelijk leek dit ook te gebeuren: filtermerk na filtermerk ging failliet, totdat er slechts een handvol merken overbleef. De opmars van de digitale camera zorgde echter voor een omgekeerde revolutie. Fotograferen met filters is op dit moment populairder dan ooit.

Met de populariteit groeit het aantal filtermerken gestaag. Hetzelfde geldt voor het soort filters en de afwerking hiervan. Iedere fabrikant zoekt naar zijn eigen unieke stokpaardje. Op dit moment kunnen we dan ook kiezen uit een recordaantal merken en 'smaakjes'. Dat klinkt ideaal, maar daardoor raken we soms verdwaald in de filterjungle. Iedere fabrikant of winkel belooft namelijk hetzelfde: deze is de beste, je kunt niet zonder ...

In dit boek laat ik alle gangbare filters de revue passeren. Waarvoor dienen ze, hoe gebruik je ze, wat zijn de voor­ en nadelen en waar dien je bij de aanschaf op te letten? Dit uiteraard aan de hand van praktische voorbeelden

Waarom filters gebruiken als het ook digitaal kan?
Laten we dat misverstand maar meteen uit het veld ruimen; lang niet alles valt digitaal na te maken. Twee voorbeelden daarvan zijn het polarisatie- en het grijsfilter. In het eerste geval gaat het om een natuurkundig principe, iets dat in het veld gebeurt en daardoor nooit zomaar na te maken valt. Er zijn softwarepakketten die pretenderen het wel te kunnen. Toch gaat het hier om een benadering (vermindering van de hooglichten en een versterking van de verzadiging), nooit om het werkelijke effect. Bij het grijsfilter draait alles om het werken met lange sluitertijden. Zolang onze camera's niet lager kunnen dan ISO 100, zullen we overdag nooit zonder hulpmiddelen kunnen werken met lange sluitertijden.

Voor veel andere filters bestaan inderdaad digitale alternatieven. Toch gebruik ikzelf in heel veel gevallen allerlei filters. De reden? Ik maak mijn foto graag in het veld en niet achter de computer. Het is waar dat je van achter de computer veel nauwkeuriger kunt werken. Toch prefereer ik het echte veldwerk, tenzij het met analoge filters echt niet anders kan. In dit boek komen enkele veel voorkomende digitale oplossingen voorbij. Er komt een tijd dat het dynamisch bereik van de camera's zo groot is, dat grijsverloopfilters steeds minder nodig zullen zijn. En ja, sommige filters uit het analoge tijdperk worden echt niet meer gebruikt, zoals filters die je foto's een warmere tint geven. Dat regel je nu direct via de witbalans.”

Meer informatie en bestellen: klik hier.

Filters

Gebruik jij weleens filters?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.