Coman reisstatieven

Pieter Dhaeze woensdag 18 mei 2016

“Ik ga op vakantie en neem mee..... een reisstatief”. Een statief is waarschijnlijk het meest onderschatte en ondergewaardeerde foto-accessoire, terwijl hij toch in veel gevallen onmisbaar is. We hebben daarom al vaker aandacht besteedt aan driepoten (klik hier) en statiefkoppen (klik hier) om de vrijetijdsfotograaf te overtuigen van de noodzaak van een statief en te helpen bij de juiste keuze ervan (klik hier). Met de vakantieperiode in het verschiet is het de hoogste tijd om eens stil te staan bij het nut en uitvoering van een reisstatief in het algemeen en van het merk Coman in het bijzonder.

Statief
Een statief is vaak een sluitpost op de begroting van de beginnende vrijetijdsfotograaf. Meer dan 50 euro voor een compleet statief (driepoot + kop) vinden we voor een eerste aanschaf al duur. En voor die prijs is de kwaliteit zelden voldoende, waardoor het werken met een statief nog minder leuk wordt. En dat komt de populariteit van een statief niet ten goede.

Tussen 100 en 250 euro is echter een groot aanbod van complete statieven. In dit prijssegment zijn de statieven vaak goed ontworpen en gemaakt van duurzame materialen, zodat je er vele jaren plezier van kunt hebben. Dankzij een statief kun je beter kaderen (landschap, architectuur, interieur), nauwkeuriger scherpstellen (macro), beter rangschikken (producten, food), trapjes maken (scherpte, belichting), series maken (panorama’s, time lapse), video opnemen en zelfs selfies maken. Als je één van deze dingen doet, dan is een statief een ‘absolute must’.

coman-hoogtestanden-klein

Reisstatief
In de bovenstaande opsomming van foto-onderwerpen zie je veel zaken die ook op reis aan de orde zijn. En dus is een statief op reis of vakantie geen overbodige luxe. Het probleem is echter dat je vaak lichtbepakt wilt zijn, omdat er beperkingen zijn in bagage (vliegtuig) of omdat je lopend/fietsend grote afstanden aflegt. Een reisstatief heeft daarom enkele specifieke kenmerken:

  • korte opvouwlengte
  • relatief laag gewicht
  • vier of vijf geledingen
  • kleinere statiefkop
  • lagere gewichtsbelasting

Deze kenmerken zijn allemaal gericht op een optimale portabiliteit en dat betekent dat iets ingeleverd moet worden op stabiliteit en belasting. Dat is tijdens een vakantie echter niet zo’n bezwaar, omdat je dan waarschijnlijk op pad bent met een kleinere camera (APS-C) met een walk-around zoomlens, zoals een EOS 760D met een EF-S 18-135mm (samen ca. 1kg). Daarvoor zijn reisstatieven uitermate geschikt.

Coman
Al eerder zagen we het merk Coman voorbijkomen (klik hier). Het is afkomstig uit China en heeft de ‘looks and feel’ van high-end merken, zoals Gitzo. Het prijsniveau van Coman is echter veel toegankelijker voor de vrijetijdsfotograaf en daarmee heeft Coman als statiefmerk een zeer interessante prijs-kwaliteitsverhouding.
Het assortiment van Coman breidt zich steeds verder uit en bestaat uit alle soorten statieven en koppen in diverse uitvoeringen en de meest gangbare materialen. Wij hebben voor dit artikel de volgende vier reisstatieven in de studio gehad:

  • TM226C + C0 (klik hier)
  • TM227C + U0 (klik hier)
  • TM287A + C1 (klik hier)
  • TM227A + U0 (klik hier)

Het eerste deel is het typenummer van de driepoot, de C staat voor carbon, de A voor aluminium en achter de + staat het type statiefkop.

De goede indruk van deze statieven begint bij het openen van de verpakking. De statieven worden allemaal geleverd in een mooie en degelijke draagtas met stevige rits, schouderriem en binnenzakje (met inbus-sleuteltjes en eventueel spike-pootjes). Heel compleet dus en met een kwalitatief hoge uitstraling. Die positieve beleving blijft als de statieven worden opgezet. Prima materialen, slim ontwerp en degelijk afgewerkt. Bij normaal gebruik kun je jarenlang plezier hebben van een dergelijk statief.
De TM226C en TM287A zijn compacte statieven, maar zouden ook voor algemeen gebruik ingezet kunnen worden. De TM227-modellen zijn nog veel compacter en zijn daarmee specifieke reisstatieven, waarvan de carbon-versie (TM227C) het ultieme model is met een opvouwlengte van slechts 30 cm en een gewicht van amper 1 kg.

coman-extras-klein

De draaikoppelingen werken met een prettige slag en zijn goed geborgd. Ze kunnen eventueel eenvoudig gedemonteerd worden voor periodiek onderhoud (zand, stof, zout water), wat de levensduur aanzienlijk kan verlengen. Het uitzetten van de poten verloopt met een prettige weerstand en er zijn meerdere standen geborgd. Als deze statieven eenmaal goed opgesteld staan, dan is de kans op verzakken nagenoeg nihil, mits natuurlijk de ondergrond stevig is. Bij de TM226 en TM287 worden tevens spikes meegeleverd, zodat meer grip op bepaalde ondergronden verkregen wordt. Het is een klein detail, maar typeert de prima kwaliteit van het merk. Bij deze modellen kan ook de middenkolom gedraaid worden, zodat ook met de camera omgekeerd op grondhoogte gewerkt kan worden. Natuurfotografen zullen hier blij mee zijn. Voor extra stabiliteit bij bijvoorbeeld veel wind zit onderaan de middenkolom een haak, waaraan eventueel een last gehangen kan worden. Vaak is dat je fototas.

Eénpoot
De TM287A verdient een bijzondere vermelding vanwege een ‘ingebouwde’ monopod. Een van de poten kan losgeschroefd worden en gecombineerd worden met de verwijderbare middenkolom. Je hebt dan een stevige éénpoot met balhoofd met een werkhoogte van bijna twee meter! Heel vernuftig én nuttig.

Het type en het principe van de meegeleverde statiefkop is bij alle vier statieven gelijk. Het is een balhoofd met twee borgingen en een snelkoppeling. De kleine borging zorgt voor het vastzetten van de horizontale draaibeweging van het gehele balhoofd en dus ideaal voor panorama’s of andere overlappende series. Er staat zelfs een gradenverdeling op. De tweede, grotere borging is die van het balhoofd. Het heeft een korte slag en vast is vast. Zowel het draaien van de gehele balhoofd als van het balhoofd zelf gebeurt gedempt en dat werkt bijzonder prettig. De statiefkop is voorzien van drie waterpasjes, die als indicatie van waterpas kunnen dienen. Wil je echter heel precies in het horizontale of verticale vlak werken, gebruik dan de elektronische waterpas in de camera zelf. De snelkoppeling is van het type ‘Arca Swiss’. Dat is heel algemeen en ruim verkrijgbaar. Omdat het plaatje iets naar voor en achter kan schuiven, kan het ook nog dienst doen als eenvoudige macroslede.

Samenvatting
Als je besluit om je camerasysteem (body, lenzen en accessoires) mee op vakantie te nemen en dus bereid bent meer plaats in te willen ruimen voor ‘serieuze’ fotografie, doe het dan meteen goed en neem ook een reisstatief mee. Coman is een prima keuze met een groot aanbod van kwalitatief uitstekende en toch betaalbare reisstatieven. De TM227C is in dat segment een echte topper.

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Prijs statief

Ben je in het bezit van een statief en zo ja, wat heeft hij gekost (incl. statiefkop)?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.