Mafrotto BeFree Live videoreisstatief

Pieter Dhaeze woensdag 22 maart 2017

Op straat gebeurt er veel en dat is aanleiding voor een toenemende populariteit van straatfotografie. Maar behalve foto’s kun je naar natuurlijk ook video maken op deze dynamische locatie. Dat kun je uit de hand schieten, maar voor een rustiger beeld en vloeiende camerabeweging is een statief eigenlijk onmisbaar. Helaas zijn de meeste videostatieven groot en zwaar. Manfrotto heeft echter de Manfrotto BeFree Live geïntroduceerd: klein, licht, stabiel en een gedempte kop.

youtube-befreelive

Videostatief
De meeste fotografen zijn in het bezit van een statief en een voor sommige takken van fotografie is een statief eigenlijk onmisbaar. Kun je zo’n fotostatief ook gebruiken om video op te nemen? Natuurlijk, maar dat beperkt zich dan wel tot statische shots, waarbij alleen zoomen of verandering van scherpstelpunt de enige vormen van dynamiek zijn. Want wil je pannen in horizontale of verticale richting – veelgebruikte opnametechnieken - dan is een standaard balhoofd of driewegkop daarvoor niet geschikt. De beweging die je maakt als je de kop ontgrendeld zal altijd schokkerig zijn. Zelfs draaien in het horizontale vlak zal niet vloeiend zijn. Wat je dan nodig hebt is een videokop. Die is speciaal ontworpen om exact in het horizontale of verticale vlak te draaien, waarbij de beweging vloeiend verloopt dankzij een lange hendel in combinatie met vloeistofdemping van het scharnierpunt. Zo kun je heel soepel met een ‘fingertip’ met enige weerstand een vloeiende ‘pan’ maken. Prima als inleiding naar het hoofdonderwerp.

Driepoot
De poten van een videostatief zijn vaak anders dan van een fotostatief. Ze zijn dubbelledig en de borging is anders. Ook is de koppeling met de statiefkop anders. Dit is vaak een soort balhoofd om de videokop waterpas te zetten zonder de poten van lengte te hoeven aanpassen.

Manfrotto BeFree Live
De Manfrotto BeFree Live is een videostatief, waarvan de kop alle karakteristieken heeft voor vloeiende opname van video, maar dan in compacte vorm. Dit hoeft niet nadelig te zijn voor de prestaties van het statief en van de kwaliteit van de opnamen, maar beperkt wel het gewicht van de camera, lens en accessoires die je gebruikt. Het is een lichtgewicht statief en is niet geschikt voor een belasting van meer dan vier kilogram. Heb je echter een standaard systeemcamera met een redelijk normale (zoom)lens, dan is de BeFree Live prima te gebruiken.

IMG_0016-189px IMG_0017-189px IMG_0022-189px
IMG_0025-189px IMG_0026-189px IMG_0028-189px

De poten van het statief zijn uitgevoerd zoals bij een driepoot van een fotostatief, dus enkele poten met een klemkoppeling. Het scharniermechanisme is wel een vermelding waard. Op het scharnier zit een driestandenknop. Een stand voor transport, een standaardwijdte en een breedstand. Het werkt heel basic, maar als je het eenmaal gewend bent, werkt het prima.

De kop is dus vloeistofgedempt en dat kun je voelen bij horizontale en verticale beweging, waarbij de lange hendel een goede controle biedt. De mate van demping is helaas niet te regelen. De kop kan natuurlijk wel vastgezet worden met kleine schroefknopjes. Het knopje om de snelkoppelplaat vast te zetten is eigenlijk iets te klein en glad om eenvoudig strak aangedraaid te worden. Ook zit het soms direct onder de onderkant van de camera, wat het aandraaien verder bemoeilijk. Het is geen dealbreaker, maar er zijn betere oplossingen voor zo’n knopje.
Kop en poten zijn verbonden met een kogelgewricht en dat laat zich met een brede ring goed bedienen, zodat de kop op basis van een indicatie van een klein waterpasoog, waterpas gezet kan worden. Het is raadzaam om dit in combinatie te doen met een eventueel aanwezig elektronische waterpas op de camera.

Samenvatting
Film je vaak lichtbepakt op straat of op locatie en wil je voor een vloeiende camerabeweging (pannen) een statief gebruiken, dan is de Manfrotto BeFree Live een prima keuze. Hij is compact op te vouwen, is relatief licht en wordt geleverd met een handige schoudertas. De uitvoering is wat je van Manfrotto kunt verwachten: prima materialen, goed afgewerkt en duurzame bediening. Al met al heb je als videograaf met de Manfrotto BeFree Live behoorlijk veel bewegingsvrijheid in het veld, terwijl je toch de beschikking hebt over een echt videostatief.

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Filmen met EOS (2016/2017)

Neem jij wel eens video op met je EOS-camera?

Prijs statief

Ben je in het bezit van een statief en zo ja, wat heeft hij gekost (incl. statiefkop)?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.