Canon EOS M100

Pieter Dhaeze dinsdag 12 december 2017

Als er een nieuwe EOS-camera ten burele verschijnt dan zorgen we voor een volle accu en een leeg geheugenkaartje, doen we alle initiële instellingen in de camera en stellen we onze opnamevoorkeuren in: RAW, Av, Centrumgewogen gemiddeld, AWB, beeldstijl Standaard, gepersonaliseerde Auto ISO, One Shot, middelste scherpstelpunt. Vanuit die basis beoordelen we prestaties en beeldkwaliteit.

Dit ritueel zou je ook met de EOS M100 kunnen doen, want alle opties voor de gevorderde gebruikers zijn aanwezig, maar voor die doelgroep is deze camera niet ontwikkeld. De EOS M100 is bedoeld voor de fotograaf die zijn compactcamera of telefoon is ontgroeid en bij minder licht betere foto’s wilt maken en ook foto’s met een echte onscherpe achtergrond.

EOS M100

Instapcamera
Voor deze review stappen we daarom af van onze standaard reviewprocedure en besteden we vooral aandacht aan de intuïtieve bediening van de EOS M100, de ‘intelligentie’ van de camera en de eenvoud om foto’s te delen. Natuurlijk wel met in het achterhoofd dat de EOS M100 ook prima geschikt zou zijn voor meer gevorderd gebruik aangezien hij veel mogelijkheden deelt met de EOS M5. Klik hier voor een vergelijking met de EOS M6 en EOS M5, camera’s met dezelfde APS-C sensor: 24 MP met Dual Pixel-AF.

Ontwerp
Over het ontwerp van de EOS M5 kunnen we kort zijn. De behuizing is heel klein voor een camera met een APS-C sensor en weegt slechts 300 gram. Met bijvoorbeeld de EF-M 22mm f/2 komt het totaalgewicht op iets meer dan 400 gram en past het ‘systeem’ ongemerkt in een jaszak of handtasje. En dat is nu precies wat je van een spiegelloze systeemcamera verwacht, want anders moet je toch weer een aparte cameratas meenemen en zou je net zo goed een EOS 80D om je nek kunnen hangen. De EOS M100 is een echt ‘altijd-bij-de-hand’ kameraadje en dat voelt voor de telefoonfotograaf heel vertrouwd.
Het aantal knopjes op de camera is tot een minimum beperkt. Canon wil de doelgroep niet afschrikken met teveel zichtbare ‘toeters en bellen’ en de beleving en bediening zoveel mogelijk aan laten sluiten bij die van een smartphone.
Het materiaal is zo gekozen dat de camera redelijk degelijk oogt en voldoende grip heeft. Samen met de kleine duimgrip houdt de EOS M100 lekker vast. Het is wel raadzaam om een polsbandje (niet meegeleverd) te bevestigen om slipgevaar te ondervangen. Je kunt natuurlijk ook de halsriem in de doos gebruiken.
Om de telefoonfotograaf te verleiden is de EOS M100 ook verkrijgbaar in lichtgrijs en wit en zijn er zilveren lenzen verkrijgbaar. Tevens kun je ongeacht van de kleur van de body een hippe ‘beschermhoes’ (kunststof en leer, zoek op face jacket) aan de onderzijde van de camera bijbestellen. Kijk voor de verschillende uitvoeringen maar eens in de e-store van Canon: klik hier.

Mogelijkheden
Zoals al eerder gemeld, is de EOS M100 onder alle uiterlijke eenvoud een bijna 100% volbloed EOS APS-C als het gaat om beeldkwaliteit en mogelijkheden. Kijk zelf maar eens in de lijst van specificaties: klik hier. Bovendien maakt de DIGIC 7-processor de camera ook behoorlijk snel: 6,1 foto’s per seconde in de motordrive en video in full-HD met 60 frames per seconde! Een snelle SD-geheugenkaart is dan wel een vereiste: klik hier. Dus je hoeft geen fotomoment te missen. Ideaal voor bijvoorbeeld het fotograferen van beweeglijke en spelende kinderen. Dat brengt ook weer meteen de doelgroep in beeld: jonge ouders. En omdat die generatie zijn belevenissen graag meteen wilt delen, heeft Canon de EOS M100 voorzien van dezelfde draadloze opties als bijvoorbeeld de EOS M6. Dat wil zeggen dat camera en telefoon altijd via Bluetooth verbonden zijn en zodra je foto’s wilt overzetten, activeert de gratis app Camera Connect automatisch een lokale wifi en staan je foto’s binnen enkele seconden op Facebook, Instagram of deel je ze via WhatsApp.

Bediening
De enige knoppen die je vaak gebruikt op EOS M100 zijn de aan/uit-knop, de ontspanner, de filmknop en de knop om foto’s terug te kijken. De camera wil zoveel mogelijk het denkwerk voor je doen en wil je toch iets aanpassen in de instellingen, dan doe je dat via het kantelbare touchscreen.

Je kunt de instellingen van belichting, kleuren en scherpstelling geheel overlaten aan de camera en hem in de Auto plus-stand zetten. Hij probeert dan automatisch het onderwerp in de zoeker te herkennen en daarop zijn keuzes te bepalen. Wil je die keuze doen, dan zet je de camera in de foto-opnamestand, waarna je linksboven op het lcd-scherm zelf een van de vele onderwerpen kunt kiezen. Je kunt in deze opnamestand zelfs de M-, Av-, Tv- of P-stand kiezen voor volledige controle. We vonden tussen alle scene-optie ook een stand Creatieve hulp en de mate van controle is dan een mooie middenweg tussen full-auto en ‘handmatig’. Je krijgt dan namelijk rechts op het lcd-scherm zeven opties om met een schuifregelaar eenvoudig onder andere de scherptediepte, de belichtingscompensatie, het contrast, de kleuren en de witbalans met een veeg van je vinger te regelen. Precies de controle die je ook zo op je smartphone hebt. Dus heb je nu een wit onderwerp met veel sneeuw, dan kun je visueel de belichting aanpassen tot een heldere foto. Of wil je een portret met een kleine scherptediepte, dan geef je dat in een balkje aan en de camera kiest het grootste diafragma. Handig, toch? Wil je weten hoe dat werkt, bekijk dan de onderstaande clip.

youtube_m100

Scènes
Te kiezen onderwerpen in de EOS M100 zijn Portret, Egale huid, Landschap, Close-up, Beweging (kind, sport, actie), Food, Avond, Tegenlicht, HDR en Monochroom

Prestaties en beeldkwaliteit
Met een 24 Mp Dual Pixel APS-C sensor en een DIGIC7 processor zijn de prestaties en beeldkwaliteit van de EOS M100 vergelijkbaar met bijvoorbeeld een EOS 800D of een EOS 77D (review). De camera reageert dus lekker vlot en de JPEG- beeldkwaliteit is tot ISO 3200 meer dan acceptabel en bij vertoning op telefoons en tablets visueel ruisvrij. Ook een afdruk maken op A4 is bij deze hoge ISO geen probleem. In de stand Creatieve hulp werkt de Auto ISO prima, want de camera kiest relatief lange sluitertijd ten opzichte van het brandpunt, omdat hij weet dat er altijd beeldstabilisatie is. Dus zoom je in tot 45mm (=72mm eq.) dan zal hij in de schemer niet 1/80s kiezen, maar 1/40s en dat scheelt je een stop in ISO. Langer is niet zinvol, want dan wordt een bewegend onderwerp mogelijk onscherp.

Tips
Wil je de EOS M100 aanschaffen als allround camera voor de dagelijkse onderwerpen en vakanties, koop er dan een EF-M 18-150mm bij (review) of wil je liever dat hij echt compact blijft als ‘altijd-bij-de-hand’-camera en onopvallende reisgezel, kies er dan (ook) de EF-M 22mm f/2 bij (review). Hoewel de accu van de EOS M100 behoorlijk lang meegat is het toch raadzaam om bij aanschaf van de camera meteen een extra accu bij te kopen.
     
IMG_0066-2-klein IMG_0074-2-klein IMG_0086-2-klein
IMG_0089-2-klein IMG_0105-2-klein IMG_0115-klein

Samenvatting
De EOS M100 doet recht aan zijn titel EOS, omdat hij op veel punten zijn grote broers kan evenaren. Foto’s gemaakt met een EOS 80D of met deze kleine spiegelloze systeemcamera zullen visueel nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. En omdat de camera klein is en eenvoudig te bedienen, zal iedereen die overstapt van een telefoon of compactcamera enthousiast worden van de grote sprong voorwaarts in kwaliteit, snelheid en creativiteit. Samen met het feit dat je een EOS M100 ook nog eens leuk kunt ‘aankleden’ is hij een must-have voor elk jong gezin of voor nieuwbakken grootouders. Een mening die gedeeld wordt door de Consumentenbond (klik hier).

We hebben nog wel twee wensen ten aanzien van het EOS-M systeem. Graag zouden we graag enkele kleine én lichtsterke vastbrandpuntlenzen willen zien verschijnen en misschien ook wel een EF-M 15-30mm 2.8 IS met kort scherpstelpunt. Bovendien mag Canon de interface van de opnamestand Creatieve hulp nog meer als op een smartphone maken. Dus op het lcd-scherm geheel visueel met veegbewegingen de helderheid, kleuren en scherptepunt/diepte aanpassen. Daar is een spiegelloze camera uitermate voor geschikt. Op de EOS M100 is de Creatieve hulp nu nog een beetje te priegelig en te weinig intuïtief.

Meer info en specificaties: klik hier 
Review The Digital Picture: klik hier

Vakantiecamera

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.